Отиваме на избори: Вотът на 2 октомври, Гълъб Донев - служебен премиер?

Очаква се част от новото правителство да бъде и Иван Демерджиев
27 юли 2022 18:58, Анисия Иванова
117

Очаква се президентът Румен Радев да издаде указ, с който да разпусне Народното събрание следващата седмица, а най-вероятната дата на предсрочните избори е 2 октомври.

След като БСП върне на президента неизпълнен мандат за съставяне на правителство, в четвъртък въпросът колко още ще продължи животът на 47-ото Народно събрание зависи от държавния глава Румен Радев. По закон няма конкретен срок, но според конституционалисти президентът няма да се бави.

"Държавният глава може да издаде указ за разпускането още утре, но тъй като Конституцията е сложила последователност в издаването на указите, предполагам, че това ще стане или в почивните дни, или в понеделник", смята преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Каква е последователността – първо с указ се определя служебното правителство и следващият указ е за разпускането на парламента. А най-близката дата до връщането на мандата за възможни предсрочни избори е 2 октомври.

"Указът за насрочване на избори всъщност определя и датата, на която най-късно след два месеца трябва да се случат – поради тази причина можем да кажем вече, че датата е 2 октомври. На 99% вече е сигурно, че тогава ще бъдат", съобщи Киселова.

Като нов служебен премиер, неофициално, се спряга Гълъб Донев, който беше социален министър в предишните два кабинета на Радев. Очаква се част от новото правителство да бъде и Иван Демерджиев, който също беше министър в предходните кабинети на Радев.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
11
 
! Отговори
това е положението преди 1 година
Сега Гълъб Донев, след изборите.......Гугутка Заспалова.
27
5
 
6
 
! Отговори
podlodial gilap преди 1 година
Гилап Донев може да ни е премиер, но ще успее ли с най-важната задача - да се вкара цялото герб, без изключения в бай Ставри????????????
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гълъба е ясен, коя е гълъбицата. Пълен кошмар са тези служебни кабинети.
25
5
 
7
 
! Отговори
Дан преди 1 година
Господин президент ти си бил много......С тези си действия ни накара да съжаляваме че сме гласували за теб. Няма да се повтори пардон потрети.Предател
24
1
 
2
 
! Отговори
Браво Галап преди 1 година
Подлодял Гилап Дьомнер ще пусне газта и зимата ни очаква нов Златен Век. Ще видите.
23
8
 
3
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Възраждане за България, за да си отмъстиме на цялата политическа пъсмина, която руши България 33 години... ===)))
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сложете Бойко Борисов за служебен министър председател. И без това няма шанс да е премиер и няма да управлява НИКОГА ПОВЕЧЕ.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съгласни сме и гугутка, и врабче да бъде, но банкянското тлъсто шимпанзе трябва да е уверен, че скоро ще му четем некролозите.
20
1
 
5
 
! Отговори
ГЪБАЛ Дьонер преди 1 година
Започвайте да му измисляте прякори. Няколко месеца трябва да го товарим.
19
9
 
3
 
! Отговори
Комундрел преди 1 година
Червеното котило Радев-ИТН-Възраждане-ГЕРБ-ДПС-БСП си взе държавата от ПП и ДБ. Няма да допуснат да сменим курса на про-путинистка държава.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе смени го тва име! Кво е тва име - Гълъб?! Пффф!
17
2
 
3
 
! Отговори
Е пак ли?! преди 1 година
Пак ли този Гъбъл Донев? Айде сменете ги малко. Сложете Явор Божанков или Жоро Свиленски, поне да е забавно...
16
3
 
9
 
! Отговори
Живеем в Лъжа! преди 1 година
Хора! Крайно време е да кажем "СТИГА!", да се надигнем и да пресечем това безумие! Абсолютно безобразие! Как може днес цял ден да го дават че ще вали, а то пече слънце, та се не трае! Градусите гонат четиредесет! А синоптиците ни ЛЪЖАТ пак и пак... и пак!!! До кога ще ги търпим?! Време е да ги изринем! По времето на Минчо Празников нямаше такива неща!!! Да се надигнем и да ги изнесем с парцалите! НАПРЕД!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пощенски гълъб....Е добре, че не е прилеп....,
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бързо да намира газ. Все едно откъде. Бизнесът трябва да произвежда ,печели и плаща!
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам - Пуяк Добрев
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкин чат пак си пуска тролчетата тук. Ама откакто изгониха дипломатите, нещо са мноого малко, понеже не им се плаща.
11
3
 
4
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
Слагайте, слагайте минуси на коментара ми, те мозък няма да ви налеят, а мъка и злоба ! Дереджето ви на бедняци се дължи точно на *** ви глави, ама как да го разберете като сте с мъртъв анатомичен орган в главите !
10
12
 
5
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Време е за Възраждане... Костята и да ни прецака, голем праз, нема да ни е за сефте...... ===))) обаче ако не, ще има як ливерастки вой... Безценно... ===)))
9
6
 
9
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
ИТН ви стъжниха още повече мизерният тъжен живот!Най-добре е да ви изритат от ЕС,че сте развъждащ център на простотията!Вие сте убитаци,дори и в Африка никой няма да иска да е с вас в един съюз!Както вие не искате ние емигриралите да не се връщаме,така ние не искаме от данъците които плащаме тук ЕС да ви помага и да ви спасява простотията!Сами се затрихте окончателно!Вие в България сте престъпници убийци на демокрацията и свободата и покровители на корупцията и мафията!Гнийте си в беднотия !