Доц. Кремена Иванова успокоява: Радиационният фон се следи непрекъснато

Няма реална опасност и място за паника, каза заместник-директорът на НЦРРЗ
Обновена: 11 авг 2022 18:25 | 11 авг 2022 18:20, Красимир Ангелов
15
Доц. Кремена Иванова успокоява: Радиационният фон се следи непрекъснато

В момента няма място за паника, днес сме измерили пробите въздух, взети вчера и онзи ден, и те са под минимално измеряемата активност, заяви в интервю за БТА заместник-директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) към Министерството на здравеопазването доц. Кремена Иванова.

Тя коментира информациите за създадена паника в Румъния, свързана с таблетките калиев йодит и изказване на руски дипломат, цитиран вчера от ТАСС, че страната ни може да бъде една от засегнатите при сериозна авария в Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна.

Още по темата
“Фоновите стойности са в границите на естествения фон”, подчерта доц. Иванова. Тя отбеляза, че освен детекторите на НЦРРЗ и вземането на въздушни проби и атмосферни отлагания, Министерство на околната среда и водите също има система с точки за измерване на радиационния фон в цяла България, измервания се правят и в цяла Европа, от Европейската комисия и Световната здравна организация (СЗО).

Заместник-директорът на НЦРРЗ подчерта още, че радиационният фон се следи през цялото време, а данните се обобщават за всяка седмица и се публикуват в интернет.

“Имаме авариен план и знаем какво да правим в случай на необходимост, спазват се критериите на СЗО”, посочи доц. Иванова. По думите й при отклонения в измерваните стойности се информира и министърът на здравеопазването.

В отговор на въпрос доц. Иванова обясни, че нуждата от предприемане на мерки настъпва, ако има реално замърсяване и уредите показват завишени стойности. Тези мерки са разписани в авариен план на организацията, по който се осъществяват ежегодни тренировки за различни ситуации, уточни тя.

Ако стане нещо, хората задължително ще знаят как да реагират, не само ще го има сайта ни, но и самият Национален щаб ще излъчи информация какво да се прави, посочи доц. Иванова. Тя обясни, че в зависимост от замърсяването има различни предвидени мерки.

В момента няма реална опасност, подчерта още веднъж доц. Иванова.

Специалистът поясни, че след като и ако се засече реално замърсяване, Министерството на здравеопазването дава насока да се вземат йодни таблетки. Те се съхраняват от "Гражданска защита" и се раздават безплатно на населението при необходимост, посочи доц. Иванова. По думите й приемането им трябва да е съобразено с измерените стойности, а пиенето на много хапчета не е препоръчително.

Като заситиш щитовидната жлеза с йод, когато не е необходимо, има много по-лоши реакции, няма смисъл, каза физикът.

Тя определи и като "абсурд" пиенето на йод, който се слага на външни рани.

"Ако хората в паниката си купуват и пият йод, ще си изгорят червата", предупреди доц. Иванова. По думите й йодните таблетки също пренасищат с йод жлезата, което не влияе добре на организма.

Доц. Иванова напомни, че те могат да се приемат до определена възраст, според изискване на СЗО, и затова не се допуска продаването и купуването им.
 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се притеснявайте, другарят Радев е голям приятел на Путин и ще го помоли да взриви АЕЦ Запорожие когато вятърът духа към Русия, а не към България.
12
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
до "9" :..-И по каква "логика" Путин бил щял да "гръмне" АЕЦ-а бр?...Та нали първо НЕГОВИТЕ солдати ще получат тежки облъчвания?!...Какви са тия ..откаченищуротии дето ги блъскате тук?
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да да както се следи Ковида
10
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
в момента,11.08.2022,18:42, радиационния фон над западна Тракия е 0.11 мкрсв ,доста под нормалната стойност от порядъка на 0-150-0.180
9
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че Путин е готов да гръмне АЕЦ Запорожие ако започне да губи войната няма никакво съмнение. Сигурно е ,че ще го направи.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При Gан4аците някой тръгне ли да те успокоява, без да си го питал, нещата са ясни.
7
2
 
5
 
! Отговори
Ельоменат преди 1 месец
Ако не дай си боже стане белята, Зеления чорап по навик ще ни изведе на манифестация.
6
1
 
15
 
! Отговори
От първа ръка преди 1 месец
Гледах новините по Россия 24 днес в 17:00 часа !Следобеда е имало отново интензивен обстрел от украинска страна, с ракетни установки "Град" по най-голямата ядрена електроцентрала в Европа,притежаваща 6 ядрени реактора - Запорожката !Твърди се че днес са паднали няколко снаряда в хвостохранилището,където се съхраняват ядрените отпадъци.Днес се събира спешно по този въпрос Съвета за сигурност в ООН !Къде спят тези мерзавци от Брюксел и Вашингтон подържащи тази наркоманска банда в Киев !?
5
0
 
3
 
! Отговори
то хубуу преди 1 месец
До Анонимен 3 Ами ще трябва да делят и комисионни!И ако не се разберат,ще почнат напоителни обяснения по ТВ защо стана така и кой е виновен,а народа ще се нагълта с атомчета!
4
0
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 месец
Преживяхме Чернобил. Ядохме радиоактивни марули. Придобихме уникален имунитет .След това ни тъпчеха с ГМО. Разпръскват разни *** итежки матели. Ковид ни подминава като пътен знак. Още една централа няма да ни направи впечатление.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако стане белята тогава какво, имали по аптеките йодни таблетки или тепърва ще се търси най-евтината оферта за да се избере фирма която да ги достави.
2
1
 
8
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 месец
Аха.Ясно.Значи да се притесняваме.Е,какво толкова...най-много крила да ни поникнат и така няма да имаме нужда ни от газ,ни от петрол.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е чак толкова успокояващо. Както го следят и не се е вдигнал, така в един момент може и да се повиши. Дано не се случва.