Цените на горивата падат навън, ще се усети ли това у нас?

Пазарът има нужда да се саморегулира, посочи Живодар Терзиев
13 авг 2022 10:09, Елка Василева
70
Цените на горивата падат навън, ще се усети ли това у нас?
Снимка: архив, БГНЕС

През 2022 г. за разлика от предходни години цените на горивата не се увеличиха в отпускарския период, а се задържаха на нивата от юли. Това беше и прогнозата на Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация.

Още по темата
Цените се определят предимно от международните пазари, а от две седмици те се понижават. Дали това ще се усети от българските потребители?

„Ще си позволя да припомня една ситуация от април, май и юни, когато при адско покачване на цените на международните пазари и нужда да увеличим цените на колонките имаше държавно-политическа намеса, която задържа цените за потребителя. Както знаем от законите във физиката, когато има въздействие в една посока, рано или късно се появява равно по сила и обратно по посока на друго действие. Затова и не виждаме толкова бързо и уверено понижение на цените“, обяви Терзиев пред bTV.

По думите му пазарът има нужда да се саморегулира.

„Политиците трябва да разберат, че колкото по-малко се намесват в един пазар, колкото по-малко въздействат, колкото той е по-спокоен, толкова потребителят е по-доволен и икономиката страда по-малко“, коментира представителят на Българската петролна и газова асоциация.

Таван на цените на горивата е абсолютно безсмислен, посочи Терзиев и добави, че такъв таван ще ни върне към Комитет по цените отпреди години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
17
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 1 година
Абе по колко спестихте от ония 0,25 ст. / на литър бензин ....ха,ха,хааааааа....ше ви стигнат ли за шише ракия поне....??!
40
8
 
2
 
! Отговори
Пука ми за вас... преди 1 година
...С 10-15-л. ...КАРАМ ЦЕЛ МЕСЕЦ...ха,ха,хаааааааа
39
3
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Венецуела от вчера е спряла петрола за Европа.
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ние използваме руски петрол.
37
1
 
23
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Нищо няма да се усети, гарантирам ви го! Даже е по-вероятно да има ново увеличение, като се изтъкнат 1001 причини за това.
36
2
 
4
 
! Отговори
Марешки преди 1 година
Нищо не съм разреждал, продавах през много нисък марж. Вече не е изгодно.
35
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Варненец - Марешки е осъждан престъник, който крие данъци, рекетира варненци и разтваря леко горивата си... Не ми го хвали.
34
2
 
7
 
! Отговори
Ало преди 1 година
Ако горивото падне, служебното правителство ще си припише заслугите. Хаха
33
1
 
1
 
! Отговори
не шофьор преди 1 година
е как бе цените при нас нали паднаха при кирчо и импексова :) или не е верно ?
32
0
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Българската петролна и газова асоциация НЕ Е КАРТЕЛ! КЗК го каза!
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България никой не разбра защо въобще се увеличи цената на горивата в такава степен при положение, че Нефтохим Бургас купува руска нефт която през цялото време се продава с огромна отстъпка. На всички е ясно на кого е изгодно да има политическа нестабилност и недоволство в България породена от скок на цените - на джуджето империалист в Кремъл.
30
3
 
1
 
! Отговори
Веско преди 1 година
Ами дано не паднат.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Варненец 30 - Освен, че е разреден и че марешки не е плащал данъци от 10 години, нещо друго? Отказвам да и сипавм боклyците на марешки, като сподпомагам престъпната дейнсот на осъждан човек.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Да ва ... - Не смей да ми говори така! Black Rock скоро ще притежава достатъчно! Та нима не виждаш ... ниа си сляп? Та това е целта! Да аднат цнеите. А и не си мисли, че тези жилища и земи НЯКОГА, ще бъдат прдадени. НИКГОА повече, няма да са на свободния пазар! Целтта е до 2050-а година, частнаа собственост на обиквновенни граджани да падне под 10% в големите градове. ПРез това време, ще се позлват социални процеси, за да се извлече повече печалба (процентов наем, според дохода, най-вече).
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Лукойл позволят....
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото важно е каква е покупателната ти способност. В Германия, Франция, Нидерландия може и 2 евро да ти е литъра, ама със средната заплата си купуват 1500 литра, а в България със средната заплата си купуваме 400 литра
25
0
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
22, в Иран 14 цента
24
2
 
4
 
! Отговори
Да ва ... преди 1 година
До Анонимен 15 И кога ще е това скоро ? Ай обади ми се като изкупиш жилищата в София. *** си ти и фантазьор. Май не виждаш, че пазара на имоти в София умря? Вече имотните сделки тотално намаляха не е като през 2020 и 2021 г., а, защото балона се наду и няма на къде повече. Ето затова вече няма разрешителни, за строеж на нови жилища, защото няма кой да купува, но ти купувай няма проблем после ще се чудиш, какво да ги правиш и ще ги продаваш по 2 за лев. Умник.
23
0
 
3
 
! Отговори
Иван Крайчев преди 1 година
Ми заплатите защо имат таван детцките също само горивата цените и пенсиите нямат. Тези деца не са ли българи или са европейски *** ако тате и мама не работят те защо са се раждали нали са нашето бъдеще *** богаташи педа.. И знайте че ковчега джобове няма. Там червийте са на влас
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция 2.60 за литър бензин, 4 лева маслини, 10 лева кашкавал, 6 лева сирене, 1.50 банани, 3 лева голям дюнер