Липсата на работна ръка спъва бизнеса, вземат хора от Узбекистан

Въпреки скокът в строителството, никой не се отказва от инвестиция
24 авг 2022 21:45, Анисия Иванова
46
Липсата на работна ръка спъва бизнеса, вземат хора от Узбекистан
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основният проблем в страната ни е липсата на човешки ресурс. Това е изключително тежък проблем за всеки един бизнес в България. Ако нещо най-много спира навлизането на нови инвестиции тук, е липсата на работна ръка. Разбира се - административни тежести, корупционна среда и политическа обстановка могат да оказват влияние, но липсата на работна ръка е номер едно като причина за неслучване на някои инвестиции в България. Това каза Костадин Чуклев, управител на строителна компания, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Изключително трудно е да се справим с този проблем. В нашата фирма търсим варианти -  внесохме хора от Узбекистан, една група от 15-16 души. Сега планираме да внесем още поне толкова и този процес ще продължава. Трудовите навици на хората от Узбекистан позволяват да работят на открито тежка работа, което строителството го изисква. Турците също са много подходящи. Процедурите за допускането им до нашия пазар са едни и същи. Получаването на необходимите разрешителни отнема около 8 месеца. Това е дълъг период, процедурата трябва да се облекчи максимално, подчерта събеседникът.

"Основен приоритет на политиците е да намерят начин да решат проблема с работната ръка и да облекчат значително допускането до нашия трудов пазар на работници от трети страни”, каза гостът.

Що се отнася до динамиката при строителството на нови индустриални, търговски и административни обекти през първите осем месеца на 2022 г. в сравнение с предишни години Чуклев посочи, че нещата вървят в определен порядък с планирани инвестиции и няма съществен бум или спад.

"С изключение на ритейл парковете, които са нова тенденция, която навлиза много мощно на пазара, не виждам други драстични отклонения”.

Нашите клиенти са 100% частни компании, не работим с държавата и политическата ситуация в страната не ни се отразява. Може би при колегите, които работят с държавата, се отразява много сериозно.

"При всички положения, ако има стабилно правителство, което е прозападно ориентирано, за България и за бизнеса в страната ни ще е по-добре”.

Запитан дали има свиване на маржовете на печалба в строителния бизнес, Чуклев каза, че през втората година на пандемията печалбата не само се е свила, дори се е унищожила.

"В момента не е така, защото променихме договорите, а инвеститорите също проявиха нужното разбиране и се съобразиха със ситуацията. Те възприеха новите ни договори, в които цените не са фиксирани”.    

Цените в сектора се вдигнаха много. Имахме подписан преди две години договор за строеж на склад, чийто втори етап не се стартира тогава. Наскоро актуализирахме офертата към днешна дата и увеличението спрямо преди две години е повече от 40%.

"Това е сериозно увеличение, аз самият се учудих, че е толкова много. Цените се вдигат, но не виждам някой да се е отказал от инвестицията. Цените се вдигат за всички", добави строителят.

Регистрира ли се вече спад в цените на строителните материали?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
Питаме преди 1 година
ДА се провери с какви милиарди изградиха техно парковете и колко работни места ни донесоха.. Заради нагло ограбващи цени на горивата и тока се чакат фалити.
40
0
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
До Анонимен 32..........То пък ако беше платено,все едно гледаш родното футболно първенство.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 36 Алекс Липса на персонал се наблюдава само и единствено в компаниите,които предлагат ниско заплащане.Правителството не бива да допуска,работници извън ЕС да подбиват трудовия пазар.И без това сме с най-ниските заплати в ЕС. . . . . . Тези неща в една демокрация или свободна икономика се регулират от т.н. по рано наречените профсъюзи а не от държавата! А заплатите се регулират от пазарната икономика, а не от държавата! 30 години в пазарна икономика живеят още не са разбрали как работи!
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Developer Със сигурност няма да намерите квалифициран служител , на който да плащате жълтите стотинки с които сте свикнали досега.
37
0
 
13
 
! Отговори
Рашо преди 1 година
В ЕС има 28 страни ,от всяка може да се вземат хора ,ама трябва да се плаща.Тези искат дъмпинг на труда .Измамнически капитализъм.
36
12
 
4
 
! Отговори
Developer преди 1 година
Ние наехме няколко украинци и момчетата се справят доста добре. Вече и български понаговарят. По-лесно е да намериш кюлче злато на пътя, отколкото квалифициран служител.
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпрос на време е и тези от Узбекистан да разберат че не им плащат достатъчно. Тогава марсианци ли ще взимат на работа?
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посмъртно не бих работил за беге работодател. няма по долни и алчни от тех
33
1
 
30
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Липса на персонал се наблюдава само и единствено в компаниите,които предлагат ниско заплащане.Правителството не бива да допуска,работници извън ЕС да подбиват трудовия пазар.И без това сме с най-ниските заплати в ЕС.Така въпросният господин ще започне да плаща по-добри заплати и ще си намери български работници.
32
3
 
21
 
! Отговори
да-м преди 1 година
Май на капитализма не му излиза сметката ако няма крадене. Щом ценовото ниво не е за тези доходи няма нужда от тази система.
31
1
 
32
 
! Отговори
Липсата на мозъкът в преди 1 година
Липсата на мозъкът ви . Ще плашите гаргите . Неблагодарници . Не ви ли стига , че се държите като робовладелци с роби към най-съвестните ви , най-работливите и най-честните ви работници ? ! Циничното ви поведение и публични изказвания ни водят до пълната разруха на държавността .
30
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Щирлиц Образованието не е платено и няма как качествено.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като турцизират бг ще стане ислямска държава. Корупцията по фирмите кара бг да бягат от страната.
28
5
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Няма качествено образование,няма нормални заплати-ето го резултата.Честито,господа-другари чорбаджии изедници!
27
0
 
33
 
! Отговори
РусенецЪ преди 1 година
Тоя филм вече е гледан. Русе, корабостроителница, внос работници, Виетнам. Осигурени безплатни жилища, ток, вода, отопление, храна 3 пъти дневно в заводския стол. Виетнамците си получиха първия фиш със заплатите. На втория месец нямаше пукнат виетнамец. Корабостроителния завод фалира. Няма го вече.
26
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От никъди не могат да вземат роби вече. В нашата фабрика имаше десетина узбеки. Дошли, защото тук им предложили 500 долара заплата. Но като разбраха, че с тях и храната не могат покри, се върнаха лятото в Узбекистан и няма да дойдат повече. *** работодател тъй и не схвана, че свърши тая с безплатната ангария.
25
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз иска узбекски заплати и прозападни политици . Дали не е мошеник ааа ? Вече нито украинците нито арменците нито сирийците нито виетнамците биха дошли . Скоро ще искат да внасят марсианци . Ми като няма работници да запретва ръкавите да вземе и сина си и да си свърши работата . Никой не му е длъжен . Малки семейни фирми от два чифта ръце а не корпорации и трябват на България . Просто нямаме кадърна власт иначе такива като тоя нямаше да получават никакви шансове да наемат чужд труд .
24
0
 
34
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Те тези от Узбекистан сигурно ще ви работят без пари. Алчността на българските мутро-бизнесмени граници няма. То освен без пари, без отпуски, без договор, без длъжностна характеристика, без болнични-те са само за държавните търтеи. Излиза пълно робуване за едни 800 лева и някой друг ваучер. Кой ще дойде?
23
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако нещо най-много спира навлизането на нови инвестиции тук, е липсата на работна ръка. . . . . И АДЕКВАТНО ЗАПЛАЩАНЕ! ЗАЩО 3 МИЛИОНА БЪЛГАРИ СА В ЧУЖБИНА? ПИТАХТЕ ЛИ ГИ? ТОЗИ Е СУЕК ОСТАВЕТЕ ГО!
22
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвсем скоро българските работодатели най-накрая ще се усетят и ще започнат да внасят работници от Испания, Гърция, Италия, Португалия, където има голяма безработица, също така и от Германия и UK защото пък там са много по производителни. Работодателите отдавна подобриха условията на труд, увеличиха заплатите над средно европейските, инвестираха в квалификацията на своите служители, редовно раздаваха бонуси, но въпреки тези усилия те не срещнаха разбиране от страна на своите БГ работници.