Колко единни сме 137 г. след Съединението?

Проф. Вачков: Правим повече история, отколкото можем да понесем
6 сеп 2022 21:52, Йоана Цонева
22
Колко единни сме 137 г. след Съединението?

Проф. Вачков обясни значението на това откъде идва инициативата на Съединението. Това не е официална инициатива на правителството или държавата.

"В ден като Съединението идва моментът да помислим какво е актуалното състояние на обществото. Сравнена с онова време - колко трудно българското общество може да застане зад една кауза. Българското общество впечатляващо показва единство, от княза до последния доброволец имаме единство и обединение", коментира историкът проф. Даниел Вачков  пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че в едно демократично общество най-голямата отговорност за обединение е на политиците.  

"Но днес, преследвайки тяснопартийни цели, те използват език и поведение, които разединяват. Няма лошо хората да имат различно мнение по различните теми, но трябва да има каузи, по които да се обединяваме", каза още историкът.

"Ако Княжество България е инициатор, това излиза като анексия. Това, че движението се развива в недрата на Източна Румелия показва, че тя отива в България, а не България към нея. Когато на 6 септември в Пловдив го обявяват майор Данаил Николаев и Продан Тишков и вече става факт, тогава цялото общество застава като един. Няма да чуете нито опозиция, нито сили, които не харесват Батенберг. Застава се зад акта, преминава се през изпитания. България да воюва срещу Сърбия, когато Русия е изтеглила офицерите си. Виждаме силата на единството - в политическите и военни действия", заяви историкът.

От думите му се открои тезата, че и преди 137 г., и днес е важно кой стои зад малка страна като България и какво е отношението на Великите сили.

"Ясно е, че малка държава на Балканите трудно може да бъде абсолютно самостоятелна без да ѝ влияят външни фактори. Въпросът е доколко имаш куража да провеждаш в сложна политика на противопоставяне твоя линия на поведение. Историята показва колко е лошо, когато при криза, се оказваш без приятел сред Великите сили", допълни гостът.

Във връзка с изказването на митрополит Николай, историкът коментира, че в днешно време и църквата не прави кой знае колко много, за да обедини българския народ.

"Ние правим повече история, отколкото можем да понесем", заключи историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Историята говори преди 1 година
Когато се е случило Съединението,всички българи са скочили срещу Русия и ,,Санстефанският Мирен Договорр'',и са създали днешна България като са съединили османската и руската част в една държава нареченна България. Не малка заслуслуга има и Княз Батенберг,една напълно игнорирана от съвремеието личност.Но днес 137 години след великото събитие,българите искат отново ,,освобождаване от Дядо Иван",което значи само едно,отново да сме ,,турски вилает".
8
1
 
3
 
! Отговори
Да те у професора преди 1 година
"Балканите произвеждат повече история отколкото могат да понесат" - У.Чърчил. Аман от плагиати -"заключил професора".
7
3
 
1
 
! Отговори
Протест преди 1 година
До номер 5:Когато научиш български език тогава пиши какви са българите.Ти не си българин!!!Я марш!Махай се с обидите си към народа ми!Имам предложение към всички български граждани и то е като видим неграмотно написан коментар директно минус да слагаме.Най-много минуси слагайте когато видите,че главните букви не са където трябва.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е 5.5млн
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече от единни сме , какво ще ни е - При малко над 6 млн. население има малко под 6 млн. партий , а другото е подземен свят покровителстван от "политици" , администрация и служби - Държава песен !
4
2
 
2
 
! Отговори
Гай Юлий Цезар преди 1 година
Резултати те от преброяването. Къде са ? Просто подпитвам , не се подпичквам.
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко сме независими? Този мозък какво иска да сме обединени в кравароевроджендърския слугинажж ли?
2
6
 
1
 
! Отговори
Веско Григоров преди 1 година
Благодаря за вниманието. След като излъгах банковите служители и един софиянец с нулев доход да вземе кредит за мен, а той да си го погасява съм много доволен от състоянието на обществото ни . Благодаря за напомнянето на господин Вучков.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единни са само пп в опитите си да служат на урсула и да съсипят България