Оптимизъм: Скоро ще има срив на цените, зимата може да не е тежка

Цените ще се укротят при изолация на Русия от търговията с Европа
9 сеп 2022 16:10, Елка Василева
146
Оптимизъм: Скоро ще има срив на цените, зимата може да не е тежка
Снимка: БГНЕС

"Много скоро ще видим срив на цените и може би няма да има толкова тежка зима, колкото се смята в момента. В последната седмица фючърсите започнаха да падат, независимо от заплахата, че Путин ще спре окончателно газа за Европа." Това заяви пред БНР икономистът Евгений Кънев.

Още по темата
Според Кънев идеята за реформа на европейския енергиен пазар е "да изолира руския газ като фактор, който носи зараза – от газа отива в електричеството, а от електричеството отива във всички сметки", като освен икономически проблеми това създава и "огромни политически проблеми – доста правителства вече се клатят в Европа".

По думите му изолирането на руския газ като ценообразуващ фактор обаче не е лесно да се случи, защото в преходния период, в който трябва да се направи реформата, "има голяма вероятност Путин да престане да доставя газ въобще", а най-вероятно Унгария може да наложи вето върху предприета политика, която не ѝ осигурява 100% гаранция, че ще има алтернативен газ.

Икономистът е на мнение, че в настоящата ситуация може да се предприеме кроссубсидиране на солидарен принцип – да се вземе от едните и да се даде на другите, като Европа се раздели на зони - червени да бъдат тези, в които не достига газ, а зелени – където има в повече. "И едните да дадат на другите."

Като по-работещ вариант се очертава създаването на една компания, която да бъде търговец на едро и да договаря количества за цяла Европа, защото за целта се изисква квалифицирано мнозинство, смята Кънев.

"Не можах да разбера каква е причината президентът да се занимава с цените на горивата у нас. Допускам, че е някаква политическа акция, която е свързана с изборите. Не ми звучи естествено", коментира още Евгений Кънев.

"Продължава да има проблем с цените на горивата. Българинът много отдавна плаща повече, отколкото реално струва това, което потребява", каза икономистът.

"Единственият начин за укротяване на цените е изолацията на Русия от търговията с Европа, колкото и да звучи драстично като ход. Докато има война, това ще бъде причината за високите цени в Европа и трябва да бъдат намерени заместители, да се засили конкуренцията на тези суровини от други места, за да може да се укроти инфлацията", посочи той.

Кънев допусна като много вероятно да настъпи рецесия в европейската икономика към края на настоящата година. "Това е известно, че инфлацията се лекува с рецесия, за съжаление", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво му е на САЩ земята ти? Но виж Турция ще ти я вземе на драго сърце. Всеки ден пали свещи, че сме в ЕС и НАТО и сме в 21век. При малко по други обстоятелства вече да си сложил феса.
121
35
 
21
 
! Отговори
Изолация на русия преди 1 година
Тотална изолация на Русия.Агресора е нагъл!
120
27
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствената зараза от която трябва да се отървем това са САЩ и ЕС. Те ни дърпат надолу.И докато сме в смъртоносната им мрежа няма нищо да остане от България. Хората се стопяват. Ще вземат земята ни. Колкото и да ни се струва невероятно.
119
3
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Блажени нищите духом; защото е тяхно царството небесно. Блажени нажалените, защото те ще се утешат. Блажени кротките; защото те ще наследят земята. Блажени които гладуват и жадуват за правдата; защото те ще се наситят.
118
0
 
23
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Срив в цените на търговците ще има защото са спекулативни. Вчера пореден търговец бе склонен да направи отстъпка от 25%. Как ви се струва!? Нали не мислите, че е готов да продаде на загуба.
117
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости за 80%-те! Може въобще да няма зима и ще ходим внуари по бански на работа! Боже мой какви простотии пишете! Нямате ли гл. редактор вече?
116
16
 
14
 
! Отговори
г преди 1 година
Оптимизтъм: Скоро Рашистан ще умре
115
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има срив, как не! И зима няма да има, и нас може да ни има. Затваряйте све, ставаме ескимоси, ще щивеем в иглу!
114
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"икономистът Евгений Кънев." ...той в кондиция ли е?...
113
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя сто процента е учил у Харвард,само там могат да ги научат да говорят такива глупости..
112
6
 
32
 
! Отговори
Haha преди 1 година
Всеки който има сметка за тока под ръка на гърба и може да види точно какъв процент от тока в България идва от централи работещи на газ, а именно 0,02 процента. Така че само еднокнижници могат да бъдат манипулирани с подобни статийки.
111
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или ще има взрив в бенкера на Зеленски или срив на европейската икономика!
110
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа ще е в рецесия до края на годината! Каза го експирта със най малки буквички на кролая за да не го видите! Но огромното заглавиее пълно с ОПТИМИЗЪМ
109
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ще има срив защото няма да има кой да купува.
108
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гладна кокошка просо сънува
107
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оптимизъм и срив не може да са в едно изречение!!
106
3
 
9
 
! Отговори
.... преди 1 година
Дано....
105
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кънев допусна като много вероятно да настъпи рецесия в европейската икономика към края на настоящата година....Аха дойде си на демата в най последното изречение експиртО!
104
4
 
4
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
До 111 Ех веднъж и моята мечта да се сбъдне!
103
14
 
12
 
! Отговори
Мечтата на русофила преди 1 година
Мечтата на русофила е фирмите в България да фалират. Кои са ненормалниците, кажете вие, аз не знам!