Оптимизъм: Скоро ще има срив на цените, зимата може да не е тежка

Цените ще се укротят при изолация на Русия от търговията с Европа
9 сеп 2022 16:10, Елка Василева
146
Оптимизъм: Скоро ще има срив на цените, зимата може да не е тежка
Снимка: БГНЕС

"Много скоро ще видим срив на цените и може би няма да има толкова тежка зима, колкото се смята в момента. В последната седмица фючърсите започнаха да падат, независимо от заплахата, че Путин ще спре окончателно газа за Европа." Това заяви пред БНР икономистът Евгений Кънев.

Още по темата
Според Кънев идеята за реформа на европейския енергиен пазар е "да изолира руския газ като фактор, който носи зараза – от газа отива в електричеството, а от електричеството отива във всички сметки", като освен икономически проблеми това създава и "огромни политически проблеми – доста правителства вече се клатят в Европа".

По думите му изолирането на руския газ като ценообразуващ фактор обаче не е лесно да се случи, защото в преходния период, в който трябва да се направи реформата, "има голяма вероятност Путин да престане да доставя газ въобще", а най-вероятно Унгария може да наложи вето върху предприета политика, която не ѝ осигурява 100% гаранция, че ще има алтернативен газ.

Икономистът е на мнение, че в настоящата ситуация може да се предприеме кроссубсидиране на солидарен принцип – да се вземе от едните и да се даде на другите, като Европа се раздели на зони - червени да бъдат тези, в които не достига газ, а зелени – където има в повече. "И едните да дадат на другите."

Като по-работещ вариант се очертава създаването на една компания, която да бъде търговец на едро и да договаря количества за цяла Европа, защото за целта се изисква квалифицирано мнозинство, смята Кънев.

"Не можах да разбера каква е причината президентът да се занимава с цените на горивата у нас. Допускам, че е някаква политическа акция, която е свързана с изборите. Не ми звучи естествено", коментира още Евгений Кънев.

"Продължава да има проблем с цените на горивата. Българинът много отдавна плаща повече, отколкото реално струва това, което потребява", каза икономистът.

"Единственият начин за укротяване на цените е изолацията на Русия от търговията с Европа, колкото и да звучи драстично като ход. Докато има война, това ще бъде причината за високите цени в Европа и трябва да бъдат намерени заместители, да се засили конкуренцията на тези суровини от други места, за да може да се укроти инфлацията", посочи той.

Кънев допусна като много вероятно да настъпи рецесия в европейската икономика към края на настоящата година. "Това е известно, че инфлацията се лекува с рецесия, за съжаление", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
19
 
! Отговори
Bond преди 1 година
Евгений Кънев - грантаджия в няколко шоpосoидни НПО-та и на щат в Америка Против България. Само като прочетеш в началото кой се изakва и ръси мозък е достатъчно, за да спреш да четеш.
61
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Абе 1989та година даже ВИНС-а не бълваше такива неграмотни "икономисти" като тоя. Да не е завършил и той някой харвард, като Киро?
60
6
 
8
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, икономиката на ЕС няма да спре без енергиите от Русия. Западът има план, обмисля алтернативи мазут, туткал, бpиkeти, биогориво, вятърна енергии. Има план, всичко ще се оправи.
59
4
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Тоя май бърка наближаващата рецесия с "край на кризата". Нормално за неграмотен европеид!
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек на въпрос на водещата по немската телевизия обясни, че не, немската икономика няма да фалира, ами само ще спре да произвежда. Значи има основания за оптимизъм: ***/kanzlerdaddy/2891
57
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен54, *** са обикновени червени бклуци мечтаещи да станем част от фашисткото СССР2 и ест. национални предатели като теб!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хампарцумян: Трябва да ограничим разходите. Ще има определени затруднения
55
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Щом такъв експерт го казва това, мисля да продам климатика и да се газифицирам ...
54
0
 
13
 
! Отговори
Питали радио Ереван: преди 1 година
"Кога ще дойде добрия живот в България?" Отговорили им: "Той вече отмина!"
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тук там се виждат независими в мнението си народи - чехи, поляци, унгарци, датчани, които си пазят валутите." - и шведи.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахахахаха - глътка въздух - муахахахахах и т.н
51
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако гласуваме задружно за Възраждане излизаме от ЕС" - ми те най-интелигентните държави отдавна показаха среден пръст на ЕС - Исландия, Норвегия, Англия, Швейцария. Тук там се виждат независими в мнението си народи - чехи, поляци, унгарци, датчани, които си пазят валутите. Добре са единствено фашистките колонии на Германия - Белгия, Холандия, Люксембург, Италия и Франция. Останалите народи са евтина работна ръка.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютни лъжи.
49
2
 
8
 
! Отговори
антиутопист преди 1 година
някой да го събуди тоя експерт... който има ще дава на който няма... това си е чист комунизъм, а е богатите държави никога няма да го направят...
48
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако гласуваме задружно за Възраждане излизаме от ЕС
47
3
 
7
 
! Отговори
От СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 година
Шопи тарикати пищят от скъпотия, а се пазарят като евреи за нощувка!
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврозоната е Германия, Холандия и Франция. ЕЦБ се съобразява с тези държави, а не с аграрни страни като Гърция и Португалия. Всичко по периферията върви на по-ниска скорост, в следствие на което обеднява още повече.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ще влезнем в шенген и еврото и по всяка вероятност ще спрем да сме корумпирани" - о да със сигурност точно така ще се развият нещата. Шенген влизаме вече 12 години, перуанците и чилийците всички са се наредили на опашка за самолетни билети за България.
44
0
 
12
 
! Отговори
Никакъв шанс преди 1 година
за срив на цените. Поне не и в Абсурдистан. Тук ценообразуването се влияе от международните пазари само когато стане въпрос за повишаване на цените. Когато цените на пазарите се сринат, тук цените си остават същите. *** винаги е по далаверите.
43
1
 
8
 
! Отговори
бай Ставри преди 1 година
До Анонимен 39 В едно не си прав. Холандците пазят себе си спирайки ни за Шенген. Границата ни не е сигурна.