2/3 от българите предпочитат да работят предимно от вкъщи

40% готови да търсят нова работа, ако ги върнат в офиса
44
2/3 от българите предпочитат да работят предимно от вкъщи
Снимка: Pixabay

64,21% от българските служители предпочитат да работят предимно от вкъщи (3-5 дни в седмицата), показва ново проучване на една от водещите кариерна платформи, която е специализирана в предоставянето на обективна информация за пазара на труда в България. То се нарича „Връщане към работа обратно в офиса” и е проведено паралелно сред 1 207 български служители и 502 работодателя.

Допитването дава представа за актуалните тенденции по отношение на дистанционната работа у нас.

Според него към момента 58% от българите работят предимно от вкъщи, а 42% – предимно от офиса. Резултатите показват още, че 39,35% от служителите биха си потърсили нова работа, ако работодателят им поиска да се върнат обратно в офиса. 34,13% биха разговаряли с останалите колеги и биха се опитали да убедят ръководството и отдела „Човешки ресурси“ да променят решението си, а 26,51% биха се върнали в офиса, защото нямат друг избор.

Причините, поради които работещите българи предпочитат да упражняват професията си дистанционно, са, че са по-продуктивни (47,45%), могат да поемат допълнителни ангажименти – втора работа (12,88%), както и че могат да се грижат за семейството, децата и домакинството си, докато работят от вкъщи – 66,67 процента.

Едва 38,03% от анкетираните отговарят, че биха се съгласили да работят предимно от офиса (от 3 до 5 дни в седмицата). Причините да вземат това решение са по-добрата ефективност (43,16%), възможностите за повече социализация (41,84%), както и че такова е желанието на мениджмънта в компанията (31,57 процента).


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: офисслужителиработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
До Ивелин МихайловБас ловя че яхта на живо не си виждал . Най много мистрията и кофата . Общак на обект си ти .
20
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави са. Работодателят ти заплаща 8 часов работен ден. Никой не ти плаща отиването и връщането от работа, което в София може и да е 3-4 часа на ден, да не говорим за разходите за транспорт, които поемаш пак ти. Хората вече не са толкова ***.
19
13
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Пак манипулация!Не 2 трети от българите а от канцеларските лентяи!Стругар,тракторист,кравар,леяр,сеяч,копач дето ви ранят няма как да "работят" от дивана !
18
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излиза че 2/3 са офис работници? Жална и майка на такава държава!
17
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понятие си нямат, какво е работа
16
2
 
13
 
! Отговори
Хоум офис преди 1 година
Предимно от вкъщи и предимно по гръб.
15
2
 
5
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
Ами ако прочетеш "Къде са яхтите на клиентите?" ще разбереш бе пепи.. няма да ти изнасям безплатни лекции.. ;) ама бас ловя,че не си прочел нито една книга през последните 12 месеца.. няма и да прочетеш :)
14
2
 
14
 
! Отговори
Мими преди 1 година
Много любопитна статистика. Правена от хора , които си мислят , че доматите се берат с коловете и картофите се вадят с бомби !
13
5
 
8
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
До Ивелин Михайлов какво ги правиш ??? Бас ловя че никога не си правил това упражнение . Всички залагат на възход . А не на спад . Всеки втори философ обяснява как е заложил на губещи акции и е спечелил . Аре че имам да работя . Не мога да разбера как работиш като си нон стоп у форума .
12
5
 
13
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
Като борсите тръгнат надолу ги шортваш бе пепи.. ;) ако изобщо знаеш какво е това и как се прави.. ;) :D
11
2
 
13
 
! Отговори
Оня преди 1 година
Бай Сашо тираджията харесва това!
10
11
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
До до 4То бива да инвестираш ама като фондовите пазари са на загуба , трябва да бачкаш . А няма как да работиш отдалечено . Един бизнес си иска наглеждането . А не философи .
9
11
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Аз пък си продадох апартамента и си купих къща в тракийски стил в село Неофит Рилски до Варна с термопомпа. Там има няколко биоферми и био супермаркет и ям всеки ден чиста храна, а такива домати последно съм ял петгодишен в селото на баба ми.. откакто съм там от 110 кг станах 82, а си ям същите количества храна! Освен това е пълно с млади хора и детето ходи на детска, а аз си работя хоум офис. Яздим редовно коне в конната база и стреляме с АК-47, лъкове на стрелбището, а лятото морето е на 15мин.
8
4
 
20
 
! Отговори
име преди 1 година
Това проучване в София ли е правено ? В производството няма как да се работи от къщи, в търговията и услугите на дребно няма как да се работи от къщи. В държавните и общинските институции, които са основен работодател на много места, също.
7
10
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
7-цифрена сума има всеки втори кореняк софиянец в различни имотни дивиденти. Това ли можа да измислиш? Собствен бизнес и пари над 1 милион... Умните хора пари не държим, а инвестираме. А, прочее, имам собствен бизнес, да. Че дори цели 3. Всичките ми отношения с работодатели са бизнес 2 бизнес и всичко минава през моите компании :) Хубав ден.
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално погледнато 2/3 от Българите предпочитат хич и да не работят, ама това е друг въпрос.
5
1
 
18
 
! Отговори
ьаьаь преди 1 година
Е кво няма да е по-добре ще ходя да се правя на циркаджия 8 часа, да мога да издържа и колегите и шеф и све. Я си седи дома, на спокойствие.
4
13
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
До до 1 знай си цената . Ама в магазина искат пари . А не голо самочувствие . Трябва да имаш 7 цифрена сума и собствен бизнес за да си я знаеш .
3
3
 
18
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
При робите е така. Но някои хора си нямаме собственик и си знаем цената.
2
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работя 80% от вкъщи от 15 години. Покрай КОВИД- 90% и нагоре. В офиса ходя да поиграя тенис на маса, на масаж, да идем на хубав гурме обяд, да се видя с колегите. Имам шумоизолирани и акустично третирани 2 работни помещения- едно в София, на последен етаж на нов блок с гледка към Витоша и къща на 35км от града в планината- рай. Да се тикам в офис мразя от години. И не, никой няма да ни върне в офиса, защото вече нямаме такъв. Парите от наем отиват за добавки за глезотии за хоум офиса.

Спонсорирани публикации