Тайна проба показала: В украинското зърно имало гъгрица, пълен боклук

БАБХ твърди: От 40 проби няма такава с пестициди, ГМО, тежки метали и радиоактивност
21 сеп 2022 09:05, Анисия Иванова
125
Тайна проба показала: В украинското зърно имало гъгрица, пълен боклук
Снимка: Bulgaria ON AIR

Съмнения за качеството на украинското зърно, което се внася у нас. Проба, взета тайно от украински камион, показва, че то е негодно за употреба. Това твърдят от Асоциацията на зърнопроизводителите.

Проблемът с вноса на украинско зърно накара земеделци от цялата страна да излязат на протест миналата седмица, а зърнопроизводители отдавна предупреждават, че пшеницата, която пристига, е с недоказано качество и контрол.

"Контрол не се осъществява. Осъществява го първата страна, например Румъния. Какво влиза в България - никой нищо не знае", коментира председателят на УС на НАЗ - Костадин Костадинов.

Още по темата

Взета тайно проба от украински камион със зърно предизвиква редица въпроси. Пробата е изследвана в независима акредитирана лаборатория. Становището е, че е негодна за употреба.

"Накарах наш колега от Бургас на опашка от такива камиони да вземат зърно от тях, по другия начин. Направена е проверка в лаборатория на българска база. Резултатите казаха, че е негодна. Ние в България такава пшеница нямаме, каквато беше тази на пробата. Пълен боклук! Освен това в зърното е имало и гъгрица и ако то се смеси с българска пшеница, ще зарази и нея", заяви Костадинов.

На отправено наше запитване относно качеството на украинското зърно от Българската агенция по безопасност на храните изпратиха писмен отговор, в който посочват, че Агенцията извършва съвместни проверки със служители на Министерството на земеделието и Областните дирекции "Земеделие". При проверките са взети общо 40 проби за лабораторен анализ за остатъчни вещества от пестициди, ГМО, тежки метали и радиоактивност. При извършените лабораторни анализи няма констатирани отклонения от допустимите норми, подчертават от Агенцията по безопасност на храните. И уточняват, че лабораторните изпитвания се провеждат в акредитирани лаборатории. От Националната асоциация на зърнопроизводителите обаче твърдят друго.

"БАБХ няма акредитирана лаборатория за контрол, да си кажем истината. Взетите проби са на базата на резултати, които могат да се направят във всяка лаборатория", каза Костадинов.

Проблемите в сектора ще бъдат обсъдени на Консултативен съвет по зърното в Министерството на земеделието. А нови данни на Евростат показват, че България заема осмо място по поскъпване на хляба в страните от Европейския съюз. В нашата страна цените на хляба за година са нараснали с почти 30%.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Внасяйте повече зърно от украйна само така ще падне цената на хляба.Наще са нескопосани не могат да осигурят пазара на зръно.Само повечето предлагане що доведе и до спад в цените
29
3
 
18
 
! Отговори
Лена преди 1 година
да и от друга страна ние изнасяме нашето хубаво зърно през пристанището в Атина за къде ли не. мин седмица при Атина имаше 7-8 БГ тира със зърно празни наобратно за БГ..
28
5
 
12
 
! Отговори
Рассия без Путина преди 1 година
Дали наистина е имало или наще зърнопроизводители ги е страх от външна конкуренция
27
2
 
14
 
! Отговори
цеко преди 1 година
ами може да има ама гъгриците не са лимитирани само до украинска пшеница .Трябва да има внос за да не се изнудва пазара от 10 човека зърнари с бентлита и субсидии всяка година
26
3
 
19
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Тайна проба взета от страната заинтересована, пробата да е кофит!!!Стегнете се и произвеждайте ефективно!!При всичкита техника купена по европроекти,при всичките пари които откраднахте за да си купите джипове по 200 000 Евро!При всичките субсидии ежегодно, да вадите продукция което не е конкурентно способна е абсолютна некъдърност!Онзи ден зърнопроизводител със синовете си дойдога с джипове за 500 000лв,да правят пазарлък за 7000лв по договор който сме подписали преди месеци ...Какво да говорим?
25
2
 
19
 
! Отговори
Абе хира, преди 1 година
от години хлябът, който ядем в пъъъълен коплук!!! И за съжаление не само той.Не сте ли го забелязали?!? Въпросът е риторичен!
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Удари бедняка по хляба и глей що става!
23
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В украинското гъгрица, американското мухлясало. На крива ракета космоса и пречи.
22
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Ами като според тях не става за употреба да не го употребяват бе!
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зърнарите с бентлитата взели проба тайно и установили че украинската пшеница е 100% ВГЗ!
20
3
 
16
 
! Отговори
хахах преди 1 година
не само гъгрици, но и цялата менделеева таблица ще открият, само да не се внася евтино зърно, тези т.н. земеделци са за затвора
19
3
 
18
 
! Отговори
Гневен Българин преди 1 година
Що ли повече вярвам на румънците, отколкото на нашите фермери с мерцедеси и тайни проби. Нещо спекулката ни е застрашена май?
18
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане!!
17
8
 
15
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Ще ядем украински *** та на Путин да му е зле. Прав беше Славчо, че " нема такава държава "
16
4
 
21
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
Асоциацията отделя газ от яд, че пазарът се нормализира и няма да купят новите бентлита на наш гръб от чиста спекула. Тези не са българи.
15
0
 
9
 
! Отговори
Бедстващ Врачанин преди 1 година
Пак ще го прекараме,л**но да е аванта да е,е казал народа
14
0
 
10
 
! Отговори
Шах преди 1 година
Не ми хвали стоката а пазара .Пазара е 200 лева за тон .Беше 600 .
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската пшеница я продават по скъпо в западна Европа. А за нашия пазар се внасят от други страни. Винаги е било така. Това е стратегия още по времето на социализма. Най хубавите стоки за износ, а българския народ яде бо-клуц-ците.
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой разреши вноса, киро ли?!
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ZV нали сте един народ )))