Пестене: Швеция затваря църкви и сауни, в Полша отменят ЧНГ партита

На места учениците ще учат дистанционно
22 сеп 2022 17:45, Александър Попов
97
Пестене: Швеция затваря църкви и сауни, в Полша отменят ЧНГ партита
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Швеция затваря църкви и изключва сауни в много от градовете си. Страната се опитва да намали потреблението на енергия и разходите си тази зима.

Андреас Мансон, инженер, заяви, че 150 от 540-те църкви в епархията на Лунд ще бъдат напълно или частично затворени тази зима. Това е част от националните усилия за намаляване на потреблението на енергия. Мансон следи за енергийните нужди на църквите в епархията.

"Няма съмнение, че отоплението е най-големият разход, много от сградите са с доста лоша изолация", казва той пред местния ежедневник „Dagens Nyheter“, предаде анадолската агенция.

Освен това сауните и отопляемите плувни басейни или ще бъдат затворени, или ще работят с понижена температура.

Градският съвет на Малмьо планира да затвори изцяло съоръженията или да намали температурата в плувните басейни.

В интервю за обществената телевизия „SR“ кметът на Малмьо Катрин Джаме заяви: "Имаме много енергоемки центрове за отдих със сауни, с отопляеми плувни басейни."

Правителствените органи в 200 шведски общини също бяха помолени от правителството да намалят потреблението на енергия преди зимните месеци.

Полските градове се подготвят за зимата

В югозападния полски град Вроцлав тази година няма да има новогодишно парти и освен на пазарния площад няма да има коледно осветление.

Осветлението на мостовете ще бъде съкратено, а от 22:00 ч. постепенно ще бъде изключено, съобщиха от кметството на Вроцлав. Анализират се и възможностите за изключване на уличните лампи, предаде анадолската агенция.

Варшава пък трябва да плати близо 950 млн. полски злоти (196 млн. долара) за енергийни доставки, което е два пъти повече, отколкото преди година.

В Познан градът трябва да се съобрази със сметките за енергия. Те са с 370% по-високи от тези през 2021 г., а в Радом увеличението ще достигне цели 900%.

Представители на местните власти също обмислят преминаване към дистанционно обучение на учениците.

"Училищата, болниците или културните институции не са в състояние да поемат разходите, които произтичат от увеличението на цените на електроенергията и донякъде на топлинната енергия. Олщин ще плаща с 540 % повече за електроенергия.

"За града това е увеличение на разходите с над 11 млн. злоти (2,3 млн. долара)", казва кметът на града Пьотр Гюмович в интервю за местния вестник "Gazeta Olsztynska".

Той добави, че "дистанционното обучение заради температурата е реална възможност".

Според проучване на „UCE Research“ почти 70% от поляците се подготвят за предстоящата енергийна криза.

Всеки пети анкетиран (20,1%) ще поддържа по-ниска температура в апартамента/къщата, отколкото преди. 18,3% от анкетираните ще изключат осветлението в стаите, които не използват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
14
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Пестете Европейци! До няколко дни анексирам най-богатата част то Украйна с референдум и ви оставям със шепа семки и дългове за десетки милиарди долари към Американците. После ще направя това което направих през 2014 в Домбас, гражданска война, но този път в област Харков :))) Украйна ще види НАТО през много изкривен макарон ама вие си лайте де.... слушам ви от десетилетия хехе
64
1
 
18
 
! Отговори
Da преди 1 година
Ха ха, Путин май разруши лицемерния ви и охолен живот, изграден на принципа на алкохол, наркотици и чужда експлоатация. Да ви видя сега, лошо е нали?
63
1
 
13
 
! Отговори
Кончита Вурст преди 1 година
Който е гладен може да яде от моя вурст! Ако пък му е студено - ще измислим нещо друго!
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парно в Полша частично или напълно няма. Подготвят е силна дума. Правителството автоматично подготви всички като не им пусна парното.
61
1
 
10
 
! Отговори
Те преди 1 година
Са толкова секуларизирани, че вече надали помнят що е то да си вярващ, още повече в Исус Христос. Задоволени са от каквото поискат, но ако се развият такова нещата може и да се замислят за вярата.
60
3
 
6
 
! Отговори
Явно е че, преди 1 година
Приемат исляма за съжаление.
59
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта им е да отблъснат хората от църквите а не да пестят ток от там защото църквите не са кой знае колко че да има съществена икономия от там. С измисления коронавирус направиха същото упражнение. Начина на действие е един и същ просто сега темата не е вирус а ток и газ.
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно пък от църквите птръгнахте да пестите. Тази зима предстои да научите по трудния начин, че вярата спасява хората и народите като цяло!
57
1
 
5
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Да ти го кажа така: В някое американско училище става масова стрелба - изпозастреляни свет ученици, без тяхна вина просто някой превъртял извадил автоматичното и полуавтоматично то и изпотрепали и ученици и учители. Кво става в САЩ - идват веднага 50 психолози, терапевти, средства и пари да се оправят щетите ....Някъде *** десет години упражнява тормоз върху едно училище във Враца - и нищо за учителите, нищо за учениците, колко психически автоматично... И мое да си сигурен че не съм аз .
56
1
 
17
 
! Отговори
ХХЛ преди 1 година
Те ковид ограниченията бяха по-щадящи. То това сега по страшно. Усещате ли как нещата не вървят на добре? От 2020 насам само ограничения, мерки и забрани.
55
1
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Не мое така .... 20 години от моя живот са минали на това място, тия хора ме познават, те са били мой учители някой от тях , те са мой колеги, а понякога са и мой приятели и ти не мое се гавриш с тия хора , с това място и най-вече не мое се гавриш с мен! И може да си сигурен, че за това място , едно от малкото места дето още има изкуство са паднали много глави - няколко по-малко или повече няма особено значение ....
54
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европееца ще се отоплява с един климатик по-малко и ще се осветлява с една крушка по-малко. Ще се къпе не шест, а три пъти в седмицата. Голяма работа! Нито ще е гладен, нито ще му е студено. А руснака ще мре по бойните полета из Украйна. Русофилчетата се подиграваха, а то на техен гръб се изсипа.
53
0
 
10
 
! Отговори
в Германия преди 1 година
няма да бъде проведен годишният бирен фестивал затварят го,също няма да има новогодишна елха ,Сигорни ще празнуват байрян курбан
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швеция ще полуи парно от нато, вчера видях как прекарват тръби от нато до швеция и финландия
51
2
 
2
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Ама за кой да гласувам ? За по- предишните решили да cash out, за предишните решили да cash out? Или за следващите решили да cash out? И никой не наказва тези преди него по поговорката гарван гарвани око не вади... Що пък гарваните трябва да са на власт - те са всеядни, но предимно мършояди - дооглозгват постната пица ....или вече мъртвите държавни сектори .... А гласувам за закона и за върховенството му!Мисля да пусна още две бюлетини - До ЮНЕСКО и до ООН .... И трета за щастие пак за МВТ ..
50
1
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Събрахме ли екипаж за Вавилон 5 вече?
49
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Жив поляк да не остане в Полша, не ми пука. Ще им пратим нашите поляци от Полски Тръмбеш, макар че и те едва ли ще искат да идат там.
48
1
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Ама за кой да гласувам ? За по- предишните решили да cash out, за предишните решили да cash out? Или за следващите решили да cash out? И никой не наказва тези преди него по поговорката гарван гарвани око не вади... Що пък гарваните трябва да са на власт - те са всеядни, но предимно мършояди - дооглозгват постната пица ....или вече мъртвите държавни сектори ....Мисля да пусна още две бюлетини - До ЮНЕСКО и до ООН .... И трета за щастие пак за МВТ ...
47
1
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Ама какво ме гледате така, търсите ми сламката за която да се хванете ли? И да ми извадите и двете очи като я намерите?
46
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Политическата класа в Република България вероятно си задават въпроса как го втасахме така. Еми като сте махнали думата Република от Република България и сте я обърнали на бащиния или "отечество" те така се втасва без възможност за отвтасване.Колеги нали Трибуналът е създаден много отдавна за много по-малки урроди от тези дето са на кормилото през последните 30 години.Ние нямаме друг избор освен да потърсим правилното юридическо и международно решение и да изберем управляващата ни партия да е МВТ