Как пенсионерите с ниски пенсии ще изкарат тежката зима?

Как мога да се прехранвам, като се мъча, пита Мирка Панова
24 сеп 2022 10:20, Нели Христова
85
Как пенсионерите с ниски пенсии ще изкарат тежката зима?
Снимка: Pixabay/stevepb

Идващата зима плаши пенсионерите дали ще се справят със студа и дали пенсията им ще стигне, за да се отопляват. Отделно, инфлацията „изяла“ увеличението и сега отново твърдят, че едва свързват двата края.  

На прага на студените дни една от основните теми на пенсионерите в монтанското село Студено буче е как ще се справят.

„Ще се лишаваме от храна, за да може да се отопляваме, а пък после и лекарства няма да може да купуваме”, казва Стоянка Ценова пред NOVA.

„Как мога да се прехранвам, като се мъча? По 130 лева на кубик дават дървата, аз откъде да ги взема. Дали да си платя храната, или да си купя лекарства, че се разболявам”, пита Мирка Панова.

При средна пенсия, която получават на месец между 400 и 500 лева, са обречени на лишения, разказват жените. И предлагат най-ниската пенсия да се повиши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Баба преди 1 година
Не искам увеличение искам актуализация когато се пенсионирах заплатите бяха по 200 300лв плащали сме осигуровки задължително сега за същата длъжност и образование заплатите са по 1500 2000лв
64
2
 
3
 
! Отговори
М. Георгиева преди 1 година
Да някой трудно ще се справят ако зимата е студена. Но неоснователно вдигане на пенсиите не решава проблема , а само пак го изкривява. Пенсията се получава за това колко си работил и какви осигурителни вноски си внесъл. ЗатоваХората беда трябва да бъдат подпомогнати по пътя на социалното подпомагане не всички. Иначе парадокси колкото щеш. Иначе за принос 230 лв - има фирма от която печели, 2-3 апартамента, живее в лукс и държавата му доплаща 240 лв до минималната пенсия. Защо това
63
1
 
9
 
! Отговори
Ицо- Змея преди 1 година
Работих в леярна за да издържам децата си понеже аз се грижих за тях и след толкова години работа 486 лв пенсия как го изчисляваха не знам,повечето от колегите вече не са на тоя свят от отровата която дишахме от метала, все пак се радвам че още не съм гушнал букета ,управия няма,бачкаш като *** и на стари години духаш супата.
62
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тежката зима ще изкарат тежко, леката зима ще изкарат леко.
61
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
74- НЕ ЛЪЖИ- МАРТ 2021Г ИНФЛАЦИЯ 04%СЕГА 18% НА ХРАНИ 40/50% НА ГОРИВА В ПЪТИ- СЕГА УВЕЛИЧЕНИТЕ ПЕНСИИ- 467ЛВ, ПЕНСИОНЕРЪТ ЩЕ СИ ОТДЕЛИ 300ЛВ ЗА ХРАНА СЛЕД КАСАТА ЩЕ РАЗБЕРЕ ЧЕ ДРУГАРКАТА С КОЗИЧКИТЕ МУ Е ОТКРАДНАЛА 120/150ЛВИ И МУ ОСТАВАТ 320/330ЛВ- ПАК КОЛКОТО ПРИ БОРИСОВ- НАПЪНАЛА САЪ ПЛАНИНАТА И РОДИЛА МИШКА ЧЕ И ОФЕКАЛЕНА.
60
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да са мислили, кодато не са искали да работят на младини!
59
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсионерите да гътат. Щото подкрепяме укритата, вместо да сме неутрални. Ако не могат да си плащат сметктие - да ги пратят на Кирчо и на Асенчо, да им ги платят. Те вече дариха по една заплата за ОркКрайна, ще имат и по две заплати за пенсионерите.
58
5
 
7
 
! Отговори
НО преди 1 година
т.е. вашите пенсии ще се увеличат, а тези с които ги сравянявате ще си останат на минималната, тъй като нямат достатъчно осигурителен стаж. Това е справедливо, и се радвам че най-накрая дойде някой който да възстанови справедливостта. Мислех че това ще го направят още от 1.7.2022, но и от 1.10.22 не е зле. А тия специалисти които 30 години ви лъгаха, надявам се да не ги виждаме повече в парламента.
57
0
 
2
 
! Отговори
НО преди 1 година
до Шаран бг и до 66,първо едва ли имаш такъв трудов стаж, най-вероятно е осигурителен стаж, което е различно. Но не това е най-ваното. Причината за това вашите пенсии да спадат относително с годините е т.нар. "златно швейцарско правило", което нито е швейцарско, а още по-малко е златно. Реално то е побългарено швейцарско правило, и като всяко нещо побългарено, няма нищо общо с оригинала. Това което са приели в закона от 1.10.22 , ще възстанови справедливите ви пенсии, както би трябвало да бъдат
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В периода 2010-2015 г. често чувах от познат на родителите ми пенсионер за инициативите на някакво пенсионерско дружество, в което той членувал. Клуба, в който се събирали бил някъде в района на пл. "Възраждане" (София). Понеже сред пенсионерите има всякакви специалисти, пишели не само протестни петиции, но правили и предложения с разчети как да стане увеличаването на пенсиите без това да затормози държавата. После този дядо почина и не знам дали това дружество продължава да функционира.
55
0
 
10
 
! Отговори
До 63 преди 1 година
До И този Това не е вярно. През 90-те години те правиха шествия и митинги. После се подвизаваше някакъв Гърбузанов, който ръководеше пенсионерските протести. През 2009 или 2010 г. през лятото всеки ден правиха шествия след протест около Парламента и им бяха разрешили да се движат по ул. "Московска". Но пенсионерите не са шофьори от градския транспорт, за да блокират столицата, нито имат крепко здраве, за да могат да спят по палатки на важни кръстовища. Затова не им обръщат внимание.
54
4
 
8
 
! Отговори
е така преди 1 година
като слушат обещанията за по добър живот на другарката нинова .
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Шаран БГ Мама се пенсионира с 39 години стаж и наистина работи здраво и съвестно. И при нея взеха за база неизгоден период и какво стана? Когато се пенсионира, се оказа, че взима съвсем малко по-висока пенсия в сравнение с една от съседките, която никога не е работила и е живяла само на издръжката на баща си, а след като се е омъжила - на гърба на мъжа си.
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 59 Анонимен До чичо. За пенсиите въобще не трябва да се "мисли". Трябва да се мисли за развитието на икономика, . . . . . . А бе, вашите родители хиени ли са? Нямате ли бащи майки, дядовци или баби?
51
14
 
8
 
! Отговори
Към пенсионерите преди 1 година
Избирайте Възраждане, а не ГЕРП, ПП, БСП имате последен шанс да го разберете! След това ще е късно, защото е трудно след ексхумиране!
50
5
 
8
 
! Отговори
И този преди 1 година
До Шаран БГТолкова години не видяхме нито един пенсионер да протестира.Толкова години има избори-гласуват все за руски партии или каквото ги лъжат по телевизиите.Щом няма протести значи няма гладни и недоволни.Та в основата на глада не стоеше ли голямата тростотия.
49
6
 
2
 
! Отговори
ще се молят преди 1 година
на Свети Буда Мъченик редовно за по високи пенсии и зимата ще отмине за които оцелеят Поука: който спал спал, който е.ал е.ал - народна соц мъдрост
48
2
 
20
 
! Отговори
Шаран БГ преди 1 година
На 43 "Анонимен " Работихме здраво ! И си плащахме осигуровките и данъци всякакви !! Но този труд бил за комунистите , а не за България !? При пенсионирането ми за 48 /четиридесет и осем/ години трудов стаж, в т.ч. 2 години , 2 месеца и 2 дни в БНА, за база ми вземаха годините когато г-н Р.В.Гечев ми даваше заплата от 2-3 долара. Сега, след "многото и големи" увеличения , получавам 468 лева и 61 ст. На комшийката с мизерен трудов стаж дават 467 лева. Българийо, обичам те !!!
47
2
 
14
 
! Отговори
чичо преди 1 година
Най-порочната практика е да се мисли само за най-ниските пенсии,защото тяхното увеличение+енергийните и други помощи ги прави много по-справящи се с беднотията от следващите,които са малко по-големи.Ето защо увеличенията на пенсиите трябва да е пропорционално за всички.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работиш до 65 години за пенсия с 40 години стаж пенсионираш се ако доживееш и взимаш 5-6 години средностатистически . Найс, А ?