Преизчисляват пенсиите от 1 октомври, средната ще е 725 лв.

Основната цел на преизчисляването е да намали разликата между размерите
30 сеп 2022 17:30, Йоана Цонева
12
Преизчисляват пенсиите от 1 октомври, средната ще е  725 лв.
Снимка: БГНЕС

Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., ще бъдат преизчислени от 1 октомври. Заради това средната пенсия ще достигне до 725 лв. и ще нарасне с малко повече от 8,5% спрямо септември, показва прогнозата на Националния осигурителен институт (НОИ).

Основната цел на преизчисляването е да намали разликата между размерите на най-отдавна отпуснатите пенсии с тези от последните години.

Очакванията са, че малко над 700 000 пенсионери ще получат по-висока пенсия след 1 октомври. Основната причина за това е, че се преизчислява действителният размер на пенсията, а не изплащаният от НОИ. Когато той е под минималния размер на съответния вид пенсия, е възможно преизчисленият размер да се окаже по-нисък от гарантирания от държавата минимум.

Във всички случаи, когато преизчислената пенсия е по-ниска от досега получаваната, хората ще продължат я получават в досега изплащания по-висок размер. Преизчисляването ще се извърши служебно от НОИ и не е необходимо пенсионерите да подават заявления.

Министерството на труда и социалната политика предоставя отговори на най-често задаваните от гражданите въпроси:

Кои пенсии ще бъдат преизчислени?

От 1 октомври ще бъдат преизчислени отпуснатите до края на 2021 г. трудови пенсии. Това са пенсиите за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване, за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствени пенсии, изчислени от тях. В тази категория влизат и пенсиите за военна и за гражданска инвалидност, ако размерът им, като по-благоприятен, е определен като за пенсия за трудова злополука и професионална болест (лични и наследствени), както и вдовишките добавки, изчислени от пенсии за трудова дейност.

Кои пенсии няма да бъдат преизчислени?

На преизчисляване не подлежат пенсиите за трудова дейност, отпуснати след 31 декември 2021 г., както и пенсиите, които не са свързани с трудова дейност. Това са социалните пенсии за старост, социалните пенсии за инвалидност, персоналните пенсии, както и пенсиите за военна и гражданска инвалидност, изчислени в процент от социалната пенсия за старост.

Как ще стане преизчислението?

Първо се определя базовият размер на пенсията към годината на отпускането й. Той ще се определи от средномесечния осигурителен доход за страната, с който е отпусната пенсията, индивидуалния коефициент на пенсионера към 30 септември 2022 г. и продължителността на осигурителния му стаж към същата дата, умножена със съответния процент за годините и за месеците осигурителен стаж, който е определен според законодателството. За пенсиите, отпуснати до края на 2007 г. се взема предвид средномесечният осигурителен доход за страната същата година – 398,17 лв.

Базовият размер на пенсията към годината на отпускането ще бъде увеличен за всяка следваща календарна година с процент, който е равен на по-високия от процента на нарастване на средномесечния осигурителен доход за страната или процента на нарастване на хармонизирания индекс на потребителските цени през предходната година. За пенсиите, отпуснати преди 31 декември 2007 г., размерът се увеличава с процентите за всяка календарна година след тази дата. Когато преизчисленият размер на пенсията по описания по-горе начин и размерът ѝ към 30 септември 2022 г. не са равни, пенсията се определя в по-високия размер.

Преизчисляването на трудовите пенсии от 1 октомври е третото актуализиране на пенсиите за последните по-малко от 10 месеца.

От 25 декември 2021 г. всички пенсии, отпуснати преди тази дата, бяха преизчислени чрез повишаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж без превръщане от 1,2 на 1,35%. Това доведе до средно нарастване на пенсиите с около 12%.

От 1 юли 2022 г. пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., бяха увеличени с 10% - с 3,9 пункта повече, отколкото би следвало да бъдат увеличени, ако процентът бе изчислен при прилагане на правилото на чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване (6,1 на сто). От същата дата в размера на пенсиите бяха включени т. нар. ковид добавка от 60 лв. и изплащаните индивидуални компенсации за разликата между изплащаните от НОИ суми за декември 2021 г. и тези за януари 2022 г. По сходен начин беше повишен и размерът на социалната пенсия за старост, което доведе до увеличаване на всички пенсии, несвързани с трудова дейност. Ковид добавката от 60 лв. беше включена и в размера на трудовите пенсии, отпуснати между 1 януари и 30 юни 2022 г. Същата сума се добавя и към всички пенсии, отпуснати след 1 юли 2022 г.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Намаляват уравниловката на пенсиите, което е добре. Различният коефициент има смисъл, защото се пенсионират на различна възраст. Едно е да се е пенсионирал на 60 години, друго е на 64 години.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 6-сега работят до 60-65 щото няма накъде. днешните пенсий са "подаяние".
8
3
 
7
 
! Отговори
Славка преди 2 месеца
Нема пари за всички,а другото е ясно...уравняване.Три в едно е най добре.Едните ще гушнат чемшира,другите ще продават,за да се лекуват,третите напред,назад и който оцелял ,оцелял,
7
3
 
14
 
! Отговори
Вихър преди 2 месеца
Стига с този предизборен фаст!!!Преизчисляването е тотално сбъркано или по скоро е поредната измама!!! С него въвеждат друга несправедливост за един и същи труд, но разлика в годината на пенсиониране, хората ще имат различна тежест на 1г трудов стаж!!!При едни годината ще бъде с тежест 1,35, а при други ще си остане 1 година!!!
6
7
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 2 месеца
Може сега да са по високи пенсиите на учителите, но работят до 62 и 65 години,а не като пенсионираните отдавна до 50 и 55 г .
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
" Намаляването на разликата" се отнася до вида труд и срамното заплащане. За един и същи положен труд, за еднакъв осигурителен стаж учителите, пенсионирани преди, получават двойно по-малки пенсии. И това е несправедливо.
4
3
 
10
 
! Отговори
пенсионер преди 2 месеца
От 1 съм пенсионер.но ми писна с тези пенсии.Всеки трябва да мисли от рано,какво да работи,за сасви пари,защото ако стигне пенсия,тогава идва проблема.Мрънкалници,които цял живот са внасяли малки осигуровки,търсили лека работа/макар и зле платена/,сега искат да получанат по 1000 лв.Е,няма такъв филм.
3
1
 
16
 
! Отговори
Бедата е, преди 2 месеца
че пенсиите са отпускани при много различни методики. Оттам идват недоразуменията. Всеки идва и прави реформа.
2
17
 
5
 
! Отговори
Ъъъъъъъъъъх преди 2 месеца
и защо трябва да намалявате разликите за един и същи осигурителен стаж и доход, а не премахнете разликите. Сещам се - тия старите нагляри още са живи, макар че с ковида ги поразчистихте и сега пореден опит.
1
7
 
29
 
! Отговори
ууу преди 2 месеца
Намаляване на разликата -- социализмът се завръща, всички равни, без разлика за трудов стаж и пенсионни вноски. Но максималните пенсии, на "богоизбраните" бивши управляващи не влизат в уравниловката, а?