Тихомир Тошев: Още другата седмица банките ще повишат лихвите си

Българинът все повече посяга към кредити заради инфлацията
30 сеп 2022 13:06, Анисия Иванова
28

Все повече българи посягат към спестяванията си, за да покриват битовите си сметки, отчитат кредитните консултанти. От началото на годината, когато за първи път в страната беше отчетена двуцифрена инфлация, най-ниските спестовни сметки на българите са се "стопили” с 20%, отчитат експертите. Очакванията на анализаторите са инфлацията да продължи да "стопява” по-малките спестявания - особено през есенно-зимния период, най-вече при хората с по-ниски доходи.

"Със сигурност прибягваме по-често към кредитите, но все още не заради високата инфлация. Тази година ще бъде рекордна по отношение на тегленето на кредити в България. Естествено, тегленето на кредити, за да запълваме дупки в семейния бюджет, е много грешна политика и аз съветвам хората да се пазят от това, защото идва тежка зима, инфлацията продължава да е висока, цените на горивата нараснаха, всичко се увеличава", заяви кредитният консултант Тихомир Тошев в "България сутрин".

Според него ще започнем да посягаме към бързите кредити, което също е грешна политика, защото хората ще изпитат затруднения да ги връщат и ще се наложи да теглят нови кредити, за да погасяват предходните. По думите му при банковото кредитиране също има хора, които теглят потребителски кредити, за да запълнят дупки, но с цел да изчистят и обединят стари задължения, защото времето на ниските лихви е свършило и сега е най-добрият момент при натрупани задължения да се изтегли кредит, който да обедини тези при по-добри условия.

"Още другата седмица ще видим първите банки, които ще повишат лихвите си по кредити, но за нови клиенти. По отношение на това, че 2 пъти ще мърдат вече лихвите по изтеглените вече кредити, повечето договори залагат, че това може да се случва 2 пъти в годината на определени дати в зависимост от промяната на пазарните индекси", обясни гостът пред Bulgaria ON AIR.

"Повечето ипотечни кредити са вързани за средната цена на депозитите. Все още масово банките не предлагат лихви по депозитите. По-малките предлагат лихви за по-дълъг период. Когато стане по-масово предлагането на лихви по депозитите, това ще вдигне средната цена и ще се отрази на изтеглените кредити и 2 пъти в годината лихвите ще променят стойността си в посока нагоре", допълни Тошев.

Той прогнозира, че тази година ще има банки, които няма да си променят лихвените проценти, а от другата седмица ще има банки, които леко ще повишат лихвите по потребителските и ипотечните кредити. Той предположи, че ще има още няколко стъпки за увеличение на лихвите през следващата година.

Гостът съветва, ако заплатата ни е 1000 лв., да не теглим кредити, да сме много внимателни с тях и със задлъжняването в този период, защото не се знае кога ще бъде овладяна инфлацията. Той сподели, че не трябва повече от 30% от дохода да отива в изплащане на кредити. Хората с по-ниски доходи трябва първо с тези 1000 лв. да погасят разходите по кредити, след това да платят разходите по домакинството и с остатъка да се плаща за всичко друго.

"Нивото на лошите необслужвани кредити все още е ниско и най-вероятно няма да се вдигне много, защото кредитите се теглиха от хората в големите градове с по-високи доходи. Най-затруднените групи ще са хората с ниски доходи", уточни Тошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Kpss преди 1 година
Тоя *** нали обясняваше ,че лихвите само ще падат.....
21
1
 
8
 
! Отговори
Ванко преди 1 година
Тошката преди няколко месеца друга песен пееше.......
20
0
 
13
 
! Отговори
Кочо преди 1 година
До 25 анонимен. Хубаво е да се образоваш преди да пишеш глупости в форума. 1 депозитите до 100 к евро са гарантирани от държавата при фалит на банката. 2. При ликвидна криза банките спират да отпускат кредити и имотният пазар се срива
19
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1Финансова криза ,2 Банкова паника,3Няма ликвидност,Депозитите изгарят
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще се види кои е богат и кои се прави на богат с пари на кредит . Затягане на монетарната политика ! Започна в САЩ и Европа , дмек парите пак стават ценни ....
17
0
 
7
 
! Отговори
хикс преди 1 година
Очаквах Тошев да каже , как хората вземат кредити за да купуват имоти .Нищо , може би в някоя друга статия .
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Гласуваите ,за да ни дерат още кожи ......
15
5
 
7
 
! Отговори
Славей преди 1 година
Аз със карта пазарувам само от чужбина. В България в никой магазин не я използвам. Банкови преводи правя само когато нямам друга опция. Ако всички правихте като мен, сега банките нямаше да ни изнудват с ненужно големи такси за всичко.
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бурканбанк му е майката. Банките вече ти взимат пари и когато им даваш пари, а не само когато взимаш. Всички да почнем да плащаме само с хартии и банерите сами ще дойдат ни се молят да си откриеме сметка при тях.
13
0
 
11
 
! Отговори
14 преди 1 година
Напротив. Доларовите депозити вече вдигнаха. Скоро и другите. Едното върви с другото. Скоро паричната маса ще стане дефицит.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На печалившите честито !!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лихвите по кредитите - да, но по депозитите - не. Освен това повишават и таксите отново.
10
0
 
10
 
! Отговори
Прод промяната преди 1 година
Ще вземат всичко на хората
9
3
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Аз мога да ти отговоря вместо номер 4, но ще се обидиш.
8
0
 
26
 
! Отговори
111 преди 1 година
Ми не е нужно да теглите кредити. Простирайте се според чергата си.
7
1
 
29
 
! Отговори
ТОВА ЗНАЧИ преди 1 година
че банките казват - аааа, искаме си бързо парите обратно, дето ви ги дадохме. Ама туй ама онунй - няма тий онуй. Парите или връщай апартамента и марш на село. Както 2008-*** - банките ще станат най-големите собственици на недвижими имоти. Честито на печелившите! Както се казва - в тая игра на кредити и лихви банките са по-добри. Що играеш покер с някой който е по-добър от тебе?
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таван на банковите печалби! Таван, ако искаме да останат хора да живеят тук.
5
1
 
12
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Когато беше измисления вирус навсякъде по света се помогна на хората дали с битовите сметки дали с допълнителна финансова помощ. Само в България даваха безлихвен кредит, който със сигурност още някои хора изплащат... Гавра отвсякъде. Така че гаврата ще продължава още 33 години. Тая криза при нас не е свършвала от 1989 г. , не ни плашите кой знае колко.
4
1
 
16
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Всичко се вдига само заплатите заковани и не мърдат. Нормално е да се обеднява повече. Като се вдигнат доходите, няма да се налага хората да прибягват до кредити.
3
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя ако заплататами е доволно на 1000, няма да се налага да тегля кредити ...