За какво стигат увеличените пенсии? Два хляба или три млека дневно

Мика Зайкова: 80% от пенсионерите изпадат в крайна мизерия
124
За какво стигат увеличените пенсии? Два хляба или три млека дневно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Два хляба или три и половина кисели млека повече в пенсионерската кошница всеки ден осигурява средното увеличение на пенсиите след преизчислението, станало факт на 1 октомври. А на месец ще могат да се купят 63 хляба или 112 кисели млека отгоре, показаха изчисления на „Телеграф“.

Още по темата

Под половината от пенсионерите у нас, или 894 249 души, получиха повишение на парите за старост. Целта на увеличението бе да се затвори ножицата между старите и новите пенсии, защото ново преизчисление с по-актуален осигурителен доход не е правено от 2008 г.

За част от пенсионерите повишението на парите им е символично – от 10 до 50 лева месечно. Тези, които получават само 10 лева, ще могат да си купят с тях малко повече от половин кило сирене за цял месец.

Средното увеличение обаче е със 124 лева. Ако разделим тези пари на 30 дни, ще получим, че с тях всеки ден ще можем да си купим приблизително два хляба повече при цена на насъщния във веригите от 1,96 лева. Повишението стига и за три и половина кофички кисели млека отгоре всеки ден. То обаче няма да стигне за килограм боб, който във веригите вече удари цена от 5,99 лева – горе-долу колкото струва и наденицата. С увеличението ще може обаче да се купи пакет ориз от 1 килограм по 3,49 лева и да останат пари за килограм картофи на промоция по 69 ст.

Средното повишение на пенсията осигурява около 250 грама повече сирене дневно. С него можем да си купим и 6 килограма картофи на промоция. То ще стигне и за кило и 200 грама повече чушки всеки ден.

Но няма да е достатъчно за бутилка олио, което е заспало на ниво 5,59 лева във веригите, въпреки че цената му на едро спада. Ако обаче се гледа средното увеличение на пенсиите на месец, то ще бъде достатъчно да се купят  22 бутилки олио повече.

124-те лева отгоре на месец стигат и за 13 килограма свински котлети на промоция или за 20 кила наденица от 6 лева.
Ако гледаме пък сметките за комунални услуги, с повишението горе-долу може да се покрие месечната фактура за парно на малък апартамент в София, и то само в началото на есента. През зимата сумата ще хвръкне нагоре. 124-те лева са достатъчни на пенсионера да си плати тока и водата при разумно потребление и да му останат пари за храна или лекарства.

„Издръжката на един човек е не по-малко от 1400-1500 лева по сметките на КНСБ, а средната пенсия в България до 1 октомври бе 666 лева. Тоест пенсионерите трябва да се чудят лекарство ли да си купят, храна ли или да си плащат завишените сметки, като само водата се повиши с 40%“, коментира финансовият експерт Мика Зайкова. Тя посочи, че официалната инфлация у нас е 17,7%, но поскъпването на основните храни е с 30% и повече. Българският пенсионер в по-голямата си част ползва малката потребителска кошница, в която са жизненоважни стоки и услуги, и не може да си позволи нищо, освен две кофички кисело мляко на ден, след като си плати сметките, посочи Зайкова.

Тя смята, че 80% от пенсионерите изпадат в крайна мизерия, както и работещите бедни на минимална заплата, която заради данъци и осигуровки се стопява от 710 на 530 лева. С тези пари не можеш да издържаш семейство, посочи експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: пенсиипенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
5
 
! Отговори
Справедливост преди 1 година
Не знам от къде вземате информация за увеличение, но това е най голямата лъжа. От голямото тиражиране на увеличение моята трябваше да е с 8% увеличение, но излезе с 120 лева по ниска от тази за септември 2022г. Аз не познавам пенсионер с по висока пенсия от септемврийската.
96
7
 
10
 
! Отговори
ссс преди 1 година
До Елена... Е удобно се измъквате. Това, което пишете, няма нищо общо с претенция за 50% вдовишка надбавка/утре и за 100 ще претендирате, възползвйки се от текущото надаване . И отново и на 25 % нямате право. Или подпомагат всички самотни пенсионери или никой.
95
12
 
7
 
! Отговори
Morski преди 1 година
До До Morski- 107- Разликата е ,че при Бойко несе загробиха и децата ни с дългове , за да се плащат пенции! Примерът ти е ***!
94
7
 
13
 
! Отговори
Елена преди 1 година
До Ссс Аз не съм вдовица,но мисля че така е по справедливо спрямо тези които са се осигурявали на напр.2000лв,а не на 250 или 350лв,а сега вземат едни и същи пенсии.Да не забравяме,че тези хора с 300лв заплати живеят от поне 20 години като пенсионери преди нас,а ние ако живеем 10 год.след пенсия ще викаме ура,ако имаме сила.Редно кой както се е осигурявал такава пенсия да получи,а не да се чудят какви глупости да правят защото пак няма да им угодно но прекарват така другите по млади пенсионери.
93
8
 
9
 
! Отговори
ссс преди 1 година
До Елена....А случайно да знаеш, че солидарен фонд на се онаследява. Случайно да знаеш, че Нейков твърдеше че е социална мярка. А ако е социална такава, що само вдовичките я получавате, па и по-голям % искате. На какво основание?
92
5
 
7
 
! Отговори
Досетлив преди 1 година
До До опетков - Не бе, той е от онези пенсионери, които по времето на социализма редовно са били на кьор-софри и не са имали представа как се справя средностатистическият българин с мижавата си заплата.
91
5
 
13
 
! Отговори
Йок, йок, йок! Сакън преди 1 година
Как може да занимават обществеността с покупателната възможност на будалите, работили по 35-40 години и внасяли осигуровки и данъци? Не са ли знаели, че солидна част от тези пари отиват за развъждане на едни други, на които сега ЕС ни задължава да им подарим жилища? Това без пари не става - или увеличение на пенсиите, или безплатни жилища за ромите!
90
6
 
10
 
! Отговори
Елена преди 1 година
Трябваше само да вдигнат вдовишките от 26 на 50 процента и старите пенсии щяха да се вдигнат защото 90 процента от старите пенсионери са сами.По този начин ще се спази правилото кой както се е осигурявал това получава,а сега един плащал осигуровки 50лв а друг 550лв вземат еднакви пенсии.Това е голям шамар за сегашните пенсионери.От средни пенсии сега получават малко повече от минималната.За тях това е намаление.Целта беше друга.Да се вдигне тавана,за да може големите да си вземат големите пенси
89
5
 
5
 
! Отговори
До опетков преди 1 година
Не знам какво ядеш, но когато готвя, за четиричленно семейство излиза около 12-20 лева на ден. Виж, ако купуваш алкохол сметката се вдига. Ти пиещ пенсионер ли си?
88
5
 
5
 
! Отговори
До Morski преди 1 година
Морския, бб подкупваше милиционерите и държавните служители, като им вдигаше пенсиите и намаляваше на останалите (имам роднина пенсионер и помня как преди 2 години част от пенсията стана "социални помощи" срещу подаване на декларация, че да е на друго перо от бюджета, ама на милиционерите не смееше да им прилага такива номера). Сега ти ми говориш за подкупи, при положение, че от години се знае, че в България са най-ниските пенсии в ЕС. Айде бегай в местната партийна дружинка!
87
7
 
7
 
! Отговори
опетков преди 1 година
Бабо Зайко, ако говорим честно 100 лв са си сериозно увеличението и примерите с трите кофички и два хляба на ден леко издишат. Никой не яде толкова. Ще дам един истински пример. Като пенсионер си правя сметка за разходите и тя показва, че за храна се харчи средно 15 лв на ден за двама. Това означава, че с тези 100 лв можеш да се изхраниш 6 дена повече. Не коментирам инфлацията тук и колко пари е изяла от тези 100 лв.
86
5
 
6
 
! Отговори
До опетков преди 1 година
ДрОгарю гербав, при бб за пръв път се вдигнаха цените на тока (че даже и протестираха), както и за пръв път хлябът надмина един лев. Хайде стига с тая евтина пропаганда. Не случайно ви падат изборните резултати - ако не са държавните служители, които си изпоназначихте, досега да сте под чертата.
85
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да попитам - а вие колко хляба и кисели млека изяждате на ден? Защото аз цял хляб и три кисели млека не мога да изям (освен ако не ме карат само това да ям). Айде стига с тия евтини спекулации - вие знаете ли колко е вредно да се изяжда по един хляб на ден от човек?
84
13
 
4
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен85 Жалък и неграмотен си. Именно "благодарение" на споменатите от теб ПППП сме на това дередже днес. Съсипаха всичко, градено от ГЕРБ. Стабилност, предвидимост, ниска инфлация. Защо ако всичко беше ОК при твоите сега плачем, че няма пари в държавата, нищо не се строи и е пълен хаос в администрациите? Набутаха всякакви калинки, откровени тъ*паци и роднини на всички синекурни местенца? Къде отиде А отборът, къде се дяна "прозрачноста, конкурси, професионалисти? Остана ни един парапет.
83
12
 
2
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Шаран БГ Кажи бе "работнико", какво работиш, че си на 600-1000лв? Явно е, че си много калпав работник. Няма оправдание за бедняка днес, освен мързел и тъпо*та.
82
10
 
4
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен ***, реално увеличение на пенсиите в действителност няма, дори за тези, на които "увеличението" им е 200 лв. Има частично компенсиране на огромната инфлация, предизвикана от некадърниците простоКирчо и кокорчо, които на две магарета слама не могат да разделят и "управляваха" само със заеми. При Борисов увеличенията бяха 6% годишно при инфлация 2%. Сега ги "увеличават" и то само на някои с 10% при инфлация 50%. При Виденов вземахте милиони, а бяхте ли милионери?
81
3
 
10
 
! Отговори
до 91 преди 1 година
91 тикак разбра, че пенсията на майкао ти" трябваше "да се увеличи? Разбра или ти се искашЕ? Стига празни приказки. Ако има грешка пусни молба до НОИ. Ще ти отговорят. Иначе пишеш абсолютно неграмотни глупоси -" трябваше", гоалям смях с това трябваше.
80
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стават за много , ама много повече от това което престъпното управление на Борисов ни даваше 12 години.
79
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко! Сега при ГЕРБ и Борисов всичко ще поефтинее - в пъти. Още 500 000 км магистрали ще бъдат построени. Нацията ще се умножи по две минимум.
78
2
 
11
 
! Отговори
ooo преди 1 година
Отнехте правото на живот на 80% от българите ( пенсионери )!! И на 50% от работещите Честито ! Политическият ЦИРК --ПРОДЪЛЖАВА ... ДАЛИ ЩЕ ИМА ДЪЛГО МИР МИР В ТАЗИ ДЪРЖАВА ?? КАКВО ДА КАЖАТ ТЕЗИ ,КОИТО ПОРЯЗВАТЕ С ВАШИТЕ ИЗМИСЛЕНИ ,НОВОВЪВЕДЕНИЯ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ ?? КОЛКО НЯМА ДА ИМАТ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ ,ДА ВЗИМАТ ПЕНСИЯ ??? ВСИЧКИ ЗНАЕМ ПРИКАЗКАТА ЗА" ГОЛИЯТ ЦАР"