Демерджиев: Прокуратурата не разследва хората, които управляваха

МВР се чисти, кога другите системи ще ни последват, пита министърът
7 окт 2022 10:44, Анисия Иванова
11
Демерджиев: Прокуратурата не разследва хората, които управляваха
Снимка: БГНЕС

В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата полицаи, съпричастни към катастрофата, причинена на Околовръстното шосе от Димитър Любенов, потвърди пред БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. На тях вече са отнети служебните карти и личното им оръжие.

По думите му изключително бързо "Вътрешна сигурност" е направила всичко необходимо.

"Първо стана ясно от медиите, че вероятно има съпричастност или странно поведение на полицейски служители на място, визираше се една служителка особено, за която имаше данни, че се е държала по неадекватен начин. Събрахме доказателства. Установи се, че е имало патрул с двама полицай, този патрул е нарушил служебните си задължения и е процедирал по начин, неприемлив от наша гледна точка", обясни министърът.

Още по темата

Няма данни, няма камери, които да са заснели предаване на сума пари. Има установено паралелно движение за определен период от време, уточни вътрешният министър.

Иван Демерджиев отбеляза, че разбиранията им "за скорост с прокуратурата са различни" и "те доста често подхождат по-лежерно" и упрекна Темида в изкуствено създаване на проблеми.

"Как да градим доверие в тази ситуация? Как да градим взаимодействие в тази ситуация? Ако хората си взаимодействат, те не се подвеждат с цел да бъде дискредитирана едната страна", каза той по повод разследването на катастрофата и размяната на реплики с прокуратурата.

Демерджиев отправи въпрос кога друга система в държавата ще последва МВР и "ще идентифицира хората, които не изпълняват служебните се задължения или ги нарушават" и "колко години трябва да чакаме за това".

"В другите системи тези неща се случват в не по-малък обем. МВР не може да дава храна, да е на прицел, след като МВР ежедневно се чисти от тези хора. (…) Г-н Гешев иска това положение да продължи. То е много комфортно за следствие, за прокуратура, за съд. Не е комфортно за обществото обаче, не е комфортно за държавата. В момента основно се прекрачват етични граници", каза той.

МВР е честен партньор. Всичко, което знае, своевременно стига до прокуратурата, подчерта вътрешният министър. Той е дал указания на шефовете на областните дирекции да му се докладват случаи, в които действията на МВР се саботират.

По темата с изборните нарушения министърът на вътрешните работи каза: "Традиционно има лица, готови да продадат гласа си, въпреки машините. Този път обаче много по-малко бяха тези, които проявиха желание да купуват такива гласове. Голямата част от тях бяха следени от полицията по места до последния момент – дали ще посегнат към тези гласове. В огромната си част те не посегнаха към тези гласове. Предполагам, че е комплекс от причини. Вероятно не са имали толкова голям интерес, осъзнавайки ситуацията, в която се провеждат тези избори. На това повлияха и много интензивните действия, които бяхме предприели. Техният ефект се видя, включително с ниската избирателна активност на места, където при купен вот тя нараства лавинообразно".

Демерджиев изтъкна, че МВР е установило "парите, коя политическа сила ги дава".

"Прокуратурата не обича да разследва хората, които управляваха България допреди известно време, преди да започнат служебните кабинети. С такова впечатление оставам аз.", каза вътрешният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Демерджиев управлява преди 1 година
Разследвайте го.....
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Димерджиев, ти на заплата и пенсия ли си ??? Защото 90%от Мвр са.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешен човек?! Тия дни непрекъснато се вре в медиите. И напомня на българите, че няма криминално престъпление в държавата, в което да не са замесени полицаи...Навързани като свински черва! Че и гласовити!
5
0
 
5
 
! Отговори
То е ясно преди 1 година
Прокуратурата е бухалка а МВР Е ОПГ прекрасна България
4
2
 
6
 
! Отговори
Какъв преди 1 година
..."партньор" е МВР, Бе? Това е държавна институция с определени от закона правомощия? Вие сами не сте си разследвали служителите, искате Прокуратурата да върши вашата работа? Колкото до "разследванията", има си ДАНС, МВР, Разузнаване, Главно следствено, които Радев обезглави и навсякъде назначи свои хора! Къде са им сигналите, къде са им разследванията? Или смята, че като каже "Гешев", и той не носи вина никаква?
3
2
 
12
 
! Отговори
Калин преди 1 година
Полицията е невинна. Няма корупция в КАТ. Няма полицай който да е взел подкуп. Всички полицай са изключително интелигентни, възпитани и отговорни. Евала на българския полицай и неговите началници. Хвала. Народа обича полицая. Гешев е виновен. Христо Иванов трябва да е главен прокурор защото е честен, но първо трябва да му разреши Маджо и Бобокови. Защо не и те да са главни прокурори...ако може де, ако не...да се променят законите и да може...
2
3
 
11
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Първо гледаш сопствената си къща тогава говориш за другите. Та въпросът е какво стана с чадъра на дерменджиев предадохте ли тези 40 лица на прокурор? Онези дето биха " Невинни студенти" зад колоните на прокурор ли са? Онези дето послушваха незаконно на прокурор ли са. Къде са производствата? може ли МВР министър да обвини човек, че яде хора без да го вкара в затвора? Единственото което сте, че сте точни с парите.
1
3
 
5
 
! Отговори
остави ги тия преди 1 година
Просто предай материалите в прокуратурата,и чакай!И им напомняй!И тогава щат не щат ще действат!