Прокуратурата отговори на Демерджиев: Изказванията му не отговарят на истината

Обвинението с позиция
4 окт 2022 22:34, Петя Славова
21
Прокуратурата отговори на Демерджиев: Изказванията му не отговарят на истината
Снимка: БГНЕС


Прокуратурата отговори на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който по-рано днес обвини я, че работи, когато поиска.

Още по темата

В позиция на обвинението се казва:

"Изказванията на министъра не отговарят на истината и фактите по делото и не кореспондират с предвидените изисквания в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

Съгласно закона, регламентиращ действията на служителите на МВР, а именно чл. 72 от ЗМВР, единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратура.

Чл. 64 ал. 2 от НПК регламентира действията на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане само и единствено до 72 часа на обвиняемо лице и то с една единствена цел - то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Към привличане на дадено лице в качеството на обвиняем, съгласно чл. 219 от НПК, се пристъпва след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към извършване на престъпление от общ характер. В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало.

По-рано днес, 04.10.2022 г., Софийска градска прокуратура даде подробности по случая. Продължава извършването на действия по разследването".


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прокурватурата чакате да се намеси. Там са добри, но на креватна гимнастика.
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този Демерджиев не е ли същия, където му изтече вабър чата, където се говори как са му платили за да прави някакви пушилки и той се обясняваше, как това не можело да стане,защото сега са заети с други пушилки? И защо не е в затвора?
12
2
 
14
 
! Отговори
Всичко е до ченгетат преди 2 месеца
Защо ръбате съдии и прокурори,като МВР не събира доказателства,не следва НПК,покрива свои хора и прочие...От ченгетата зависи дали ще се осъди един човек.Нека направят всичко по процедура пък да видим.
11
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На мързеливата и корумпирана прокуратура не вярвам.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Минете да пием по кафе на центъра
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе тихите де се загубихте бе хора един не виждам по алеята вече
8
0
 
15
 
! Отговори
Царят е гол преди 2 месеца
Къщичката ни е изгнила, сладури. До основи. Сами трябва да си я изчистим. Не се напъвайте с алабалистики в коментарите. Бъдете честни пред съвестта си и признайте.
7
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бензина и нафтата паднаха ли на по1.50 вече? Делянчо и Бокото какво казват по въпроса?
6
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички знаем какво става, когато прокуратурата се докопа до някой затънал яко, но с доста пари, дори и да става дума за дело с обществен интерес. Прокуратурата в България е място за правене на бизнес.
5
1
 
5
 
! Отговори
Само преди 2 месеца
Да кажа, че държавата може да си позволи да плати тези обезщетения. Както и тези на всички други престъпници. Не е толкоз бедна, че да не плати сто хиляди или десет хиляди. Та.....мачкайте престъпността, а после не е проблем да се плати на Джендерастите от ЕСПЧ. По-добре да се платят жълти стотинки, но отрепките да са в затвора.
4
1
 
8
 
! Отговори
Демерджиев преди 2 месеца
Е теъп и пеост човечец, който трябва да си скъса дипломата, ако изобщо има такава. Долнопробен "юрист" от най-глупавите. Нямам повече коментари. Колегията го е оценила.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Излиза, че смъртта на полицаите от бягащи престъпници мигранти и наркозависими е на принципа "с техните камъни, та по тяхната градина". Системното бездействие и корупция доведе като рикошет страдание и на тези, които системно са пропускали да бъдат строги и да изискват спазване на закона. Лошото е, че покрай влажните съчки изгаря и сухото, но пък е доста поучително и дано изтрезняващо. Вършете си работата всички, че после и вие и близките ви ще паднете в кюпа под гумите на тия, дето пропускате
2
5
 
7
 
! Отговори
?!? преди 2 месеца
МВР можеше да го задържи за 24 часа,. Талъв е закона. Защо не са го направили- страх или бездействие? Като са знаели чо тоя мазен пщот ГЕРБ е агитирал незаконно. Срамно поведение пт тоя, но не очаквам нещо можещо от тия на Радев.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оня наркодилър -убиец с Поршето за кого ли е карал пратката?Много станаха бе...ако не правеха чат чат убийства никога нямаше да разберем за тях!Сигурно и тоя го водят "защитен свидетел" на гешефтурата и никой не смее да го закача и чак МВР го пази като другите!