Цените на горивата няма да се понижат, но ще има компенсации

Ще се изземат свръхпечалбите
Обновена: 3 ное 2022 09:16 | 3 ное 2022 08:57, Елка Василева
45
Цените на горивата няма да се понижат, но ще има компенсации
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на горивата няма да отидат надолу. Ще има механизъм за компенсиране. Това каза пред Нова тв министърът на икономиката Никола Стоянов.

Още по темата
„Цялата схема ще стъпи отново на европейския регламент за изземане на свръхпечалбите”, обясни той.

Те ще отиват в специален фонд, от който ще се изплащат компенсации.

„Във вторник беше внесено в Народното събрание. Аз чух анонси, че ще има и други предложения в тази посока. Надявам се, че още от средата на месеца бързо да се приемат тези промени”, каза ресорният министър.
 
На въпрос вярно ли е, че инфлацията ще спре, когато се намалят цените на горивата, Никола Стоянов отговори, че това е сериозна антиинфлационна мярка, но тя не е достатъчна да спре растежа на инфлацията. Според него септември месец ще е последният, в който инфлацията ще расте. По думите на министъра ако горивата за бизнеса станат по-евтини, по този начин ще поевтинее и логистиката на стоките, а оттам – цените им.

Стоянов коментира и спора за това имаме ли право да препродаваме петролни продукти. „Дерогацията е абсолютно ясна. Ние имаме право да внасяме руски петрол. Когато той се преработва на територията на България, именно в нашата рафинерия, продуктите, които се получават от него, имаме право да бъдат изнасяни в Европейския съюз”, заяви министърът.

На въпрос вярно ли е, че инфлацията ще спре, когато се намалят цените на горивата, Никола Стоянов отговори, че това е сериозна антиинфлационна мярка, но тя не е достатъчна да спре растежа на инфлацията. Според него септември месец ще е последният, в който инфлацията ще расте. По думите на министъра, ако горивата за бизнеса станат по-евтини, по този начин ще поевтинее и логистиката на стоките, а оттам – цените им.

Стоянов коментира и спора за това имаме ли право да препродаваме петролни продукти. „Дерогацията е абсолютно ясна. Ние имаме право да внасяме руски петрол. Когато той се преработва на територията на България, именно в нашата рафинерия, продуктите, които се получават от него, имаме право да бъдат изнасяни в Европейския съюз”, заяви министърът.

„Тази криза оказа влияние – буквално вериги на доставки се късат и започва да има дефицити в някои сектори”. Така икономическият министър коментира има ли спекула на пазара с млечни продукти. По думите му високите цени се дължат именно на дефицити на основата суровина – млякото. Стоянов увери, че Комисията за защита на потребителите редовно прави проверки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
бах,ммму преди 1 година
Купих тухли защото ми казаха, че цената им зависи от цена на газта от 1.80ст. бр. 3.60ст.бр. Но стана така, че цената не се каци, напротив падна, но цената на тухлите пак не пада ? Ми трябват още и пак ходих, цената е същата. като цената на газта е наполовина ?!?!?!?
26
0
 
5
 
! Отговори
аа преди 1 година
когато барел петрол беше 80 $ - ние зареждахме за 1.80 лв. При цена на претрола 140 $ ние вече зареждахме за 3.60 лв. Цената на петрола вече е под нивата (преди войната) 90$ ,но цената на горивото по бензиностанциите си остана 3.20 лв. Някой може ли да ми сдаде логично обяснение ?
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо, че цената на газа пада, цените си остават същите. Тръгне ли цената на газа нагоре, нагоре тръгват и цените на продуктите. *** аратлик.
24
0
 
10
 
! Отговори
София преди 1 година
Интересно явление. Цените падат, обаче тия си ги държат такива, каквито са били преди. Цената на газа падна, Топлофикация обаче не си намаля цените. Колко ли още цени са паднали на едро, обаче по магазините на дребно за крайни потребители е мазало?
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпрос на време е да се сринат, след като намалим потреблението в пъти ще пият по една студена вода и ще им се наложи да намалят цените. Освен това великите бизнесмени дето само изкуствен дефицит и спекула са запомнили от университета не си дават сметка, че високи цени за горивата плюс да искаш 100 бона за един меган вече (щот видиш ли бил електричка) ще намали рязко мобилността на хората и съответно още повече ще се срине потреблението и туризма и всички ще го поемат дебелия.
22
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 1 година
Писнаха ми тези с тези цени на горивата. Дори и само заради това заслужават да ги избият до крак. Ще ли да ми внасят петрол. ей *** от класа.
21
1
 
4
 
! Отговори
Бургазлия преди 1 година
Освен за Италия ЛукОйл България изнася и за Турция и то значително по-качествени горива от търгуваните у нас.
20
3
 
10
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
И аз това се чудя. Нека някой от защитниците на ГЕРБ да отговори.
19
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво стана с евтиния газ от ФАЩ? тишина нали
18
3
 
14
 
! Отговори
еУроидиот преди 1 година
Нали твърдяхте че Европа като спре да купува газ и нефт от Русия, цените на горивата ще са по изгодни ? Като се премахнат дългосрочните договори с Русия газта щяла да е по евтина ? И сега внимание ! САЩ "препоръчва" на Европа да сключи дългосрочни договори за доставка на...Американска газ !? А Катар е отговорил на Европа че няма да доставят газ на Европа след като се налагат санкции на Русия за горивата ! В момента Европа купува газ от Юесей на цени 5 (пет) пъти по високи от тези за Америка !!
17
2
 
14
 
! Отговори
Буци Суджука преди 1 година
айде нали БУЦ,И СУДЖ,УКА обеща по разни села и паланки как ще паднат цените на горивата, че ще ядем ПОПАРА с 'хасфалт и бензин. И още колко благинки обеща СУДЖУКА... ама той суджука го изяде, а ние затънахме в бумашина да записваме обещания
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да де ама компенсациите са за физически лица за фирмите по дървената цена... а нефта е ефтин после защо има инфлация..... Ми фирмите си вкарват разходите за горива в цените на стоките.... не е ли по лесно да се регулират с лев надоло цените отколкото да се събират и после да се разпределя аааа да няма да може да си правите далаверките пък и трябва да тормозите хората....
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама хайде компенсацията да е според платените данъци, а? Програмистът с 2к плосък данък месечно и още толкова сумарни удръжки от себе си и работодател взима 1лв. компенсация, а бачкаторът със заплата в плик- плюнка в пликче, както онзи ден беше написал един човек тука. Става ли? Това не е помощ за отопление, а бензин. Колата е лукс.
14
5
 
2
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Е какво стана ? Когато ГЕРБ внесе законопроекта се видя , че има как! А до сега защо нямаше, до сега защо ни казваха как няма да стане? До сега нямаше кой защото и президент и правителствата извън ГЕРБ, това са на ПП, БСП и ДБ пазеха руският интерес като свещена крава за сметка на българите.
13
3
 
5
 
! Отговори
преди 1 година
Аз защо не се подпомага свободният пазар на горива и конкуренцията ?Колкото повече горива има на пазара толкова по - ниска ще е цаната им по естествен път или греша ?
12
4
 
16
 
! Отговори
Груба сметка преди 1 година
Колко дена сега работим за държавата за политиците за Украйна , за патрона за тоя и оня и колко за себе си?
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сикаджията арестант кофпомпиер суджуков, нали ви каза , че като се завърне победоносно яхнал бял жребец, щял да ви направи горивата по петдесет стотинки. Е, завърна се, по-скоро дотътри, възседнал жълтакъв катъp, при това куцукащ и измършавял,но все пак е нещо. Сега ви остава да чакате, докато Мата Хари му тъпче шкафчинциту тайно с евраци и тонове кюлчаци.
10
1
 
3
 
! Отговори
Виденов ден преди 1 година
Който не е гласувал за мен няма компенсации , няма нафта.
9
1
 
8
 
! Отговори
хм преди 1 година
Една лъжа изречена 100 пъти става истина. Остават им още 98 пъти.
8
0
 
20
 
! Отговори
Ташаци на рояци преди 1 година
тука е така, на някоя стока или продукт вдигнат ли му цената няма сваляне, и после т.нар. "бизнес" иска държавата да ги дотира изобщо мутро-бананова история