Отново ще гласуваме с хартиена бюлетина, но и машините остават

Предложението е на БСП, подкрепиха го ГЕРБ и ДПС
Обновена: 4 ное 2022 17:49 | 4 ное 2022 17:37, Камелия Цветанова
369
Отново ще гласуваме с хартиена бюлетина, но и машините остават
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Отново ще гласуваме и с хартиена бюлетина. Това решиха депутатите, като приеха на първо четете промени в Изборния кодекс, внесени от БСП. Зад това предложение застанаха ГЕРБ и ДПС.

ПП, ДБ и „Възраждане“ гласуваха против.

Промените предвиждат избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина. Остава условието да няма машинно гласуване, когато секцията е с по-малко от 300 избиратели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

От БСП се мотивираха с обстоятелството, че след въвеждането само на машинното гласуване избирателната активност е паднала много, като на последния парламентарен вот е била рекордно ниска за последните 30 години.

Любен Дилов-син от ГЕРБ коментира по време на дебата, че няма нито една друга държава в Европа, в която да се само с машини.

„Нали искаме да повишим избирателната активност, защото в момента я ограничаваме“, риторично попита той.

„Хората не ви вярват и заради това искат да се върнат хартиените бюлетини“, отсече и Маноил Манов от ГЕРБ.

Никола Минчев от ПП посочи, че през 2017 г., когато се гласуваше само с хартиени бюлетини, броят на недействителите е бил 169 хиляди.

„През април 2021 г. избирателите можеха да избират и броят на недействителните бюлетини спадна до 86 хиляда. През юни и ноември спаднаха на 9000 и 11 000 недействителни само при машинното гласуване“, посочи той и добави,

Още по темата
че хартиените бюлетини ще оскъпят изборния процес.

Депутатите не одобриха промените в Изборния кодекс, предложени от „Възраждане“.

„Възраждане“ настояваше за пълно и постоянно видеонаблюдение в изборите секции, както и при броенето.

Освен това те искаха пропорционална представителност в Централната избирателна комисия спрямо изборните резултати, а не на база 5-годишен мандат.

Според Петър Петров от „Възраждане“ трябва да се смени и състава на ЦИК, защото сега членове на ЦИК са излъчени от партии, които не са част от този парламент и не може да се очаква, че българските граждани ще имат доверие в ЦИК.

Парламентът одобри промените предложени от ДБ. Те предвиждат в ЦИК да бъде създадено специално звено за управление на машинното и електронното гласуване. Целта беше да не се използват повече услугите на подизпълнители без ясен механизъм за контрол от страна на комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
1
 
! Отговори
Идея преди 1 година
Поставите всеки преброен глас на Правителствен Сайт." !!!!!!!!
233
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Системата за гласуване не може да бъде хакната, тъй като принтерът за гласуване и броячът за гласуване могат да бъдат включени само от щепсел и не са свързани с интернет. Освен това нищо не се съхранява на компютъра и всичко може да се провери. Така например можете да поставите всеки преброен глас на Правителствен Сайт." !!!!!!!!
232
0
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Средноевропейската норма за Невалидни бюлетини е между 2 и 4%. В България недействителните бюлетини са стигали 15% !!!
231
0
 
1
 
! Отговори
Българско Танго преди 1 година
една напред и 2 назад. Сега е важно, кой ще брои, кой ще носи чували и кой ще прави фалшиви списъци. Забележително -Герб,ДПС и БСП са най-големите подръжници на тва нещо. Очаквайте най-честните избори скоро в кварталната изборна секция. Честито
230
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Др.Нинова си въобразява,че хартията ще увеличи гласовете за БСП.Ще остане неприятно изненадана.На следващите избори БСП-то ще има по-малко депутати от сегашните.Проблемът е в лидера,не в бюлетината.
229
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На практика с машините имаме и хартиено гласуване - нали фиша се пуска в кутията. Хайде да се преброят хартиените отрязъци от машината и то ПРЕД КАМЕРИ и НА ЖИВО! После да се сравни резултата с този на машините. Но не - ние искаме майймоните да гласуват с връвчици и в *** нишка... Защото някои партии може да изпаднат, а са на власт. Благинка!
228
0
 
0
 
! Отговори
хехех преди 1 година
До Реалист.......................При Баце няма олигарси! Там всички са обисновени, бедни българи! То бива да си заблуден, ама чак толкоз!!!
227
1
 
0
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
По време на цирка в НС в петък едно клоунче предполагам от ПеПитата ни обясни нагледно как се прави недействителна бюлетина.Значи в СИК човек от ГЕРБ си надрасква палеца с химикал и го натиска в-у бюлетината и така 169 000 пъти толкова били недействителни.Само че клоунчето пропусна умишлено или от незнание да каже че в СИК има още доста човечета които са от други партии и внимателно следят и броят.Само искам да го питам това с надраскания палец от опит ли го знае.
226
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите отново ще си изберат същите, от които се оплакват, защото са лицемери !
225
3
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Междуредовете.ПП тата са шарлатани и държат народа в залог на един два олигарха и техните свръхпечалби с цената на двойна инфлация сравнена с ЕС,целта им е да не влезем в еврозоната и излизане от НАТО като докарат държавата до фалит.
224
1
 
3
 
! Отговори
Офшорки мухоморки преди 1 година
ПП,ДБ и БСП ни направиха 40% по бедни с двойната в сравнение с РС инфлация-ФАКТ ,другото са маркетингови лъжи и реклами у фейсо на ПП тата.
223
1
 
3
 
! Отговори
ПП неокомунисти преди 1 година
Имаме нова коалиция на машинките на неокомунисти и неорусофили - ПП,ДБ и Възраждане.Тия Венецуелси машинки май са *** .
222
2
 
6
 
! Отговори
Машинките на Мадуро преди 1 година
Цела Европа гласува с хартиени бюлетини само нашите ПП и ДБ се правят на хакери .
221
0
 
1
 
! Отговори
питащ преди 1 година
Нинова махай се от БСП! Заради теб хората не гласуват за тази партия. То бива самочувствие, но това твоето е извън всякаква мярка. Ти просто си се самозабравила.
220
4
 
13
 
! Отговори
От мен преди 1 година
Гласуваха оръжието за да са доволни шефовете им от Европа и Америка, гласуваха за бюлетините за да си подсигурят участие в парламента отново, с две думи решиха най важните въпроси на държавата, могат и да разпускат седянката вече.
219
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избирам бюлетината!
218
3
 
3
 
! Отговори
.... преди 1 година
Е как,трябва да оберат гласовете на бабите и дядовците.
217
2
 
14
 
! Отговори
До 323 преди 1 година
Каква корупция бе еййййййййй, СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ ХОРАТА - видя се, че и с бюлетини, и с машини, все са едни и същи резултатите !! Оставете хората да избират начина си на гласуване, стига сте им се натрапвали, аман !
216
2
 
9
 
! Отговори
Ами да преди 1 година
Така е най-добре, всеки да избира как да гласува !
215
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко унистите от бсп, герб и дпс връщат корупцията и купуването на гласове

Спонсорирани публикации