Отново ще гласуваме с хартиена бюлетина, но и машините остават

Предложението е на БСП, подкрепиха го ГЕРБ и ДПС
Обновена: 4 ное 2022 17:49 | 4 ное 2022 17:37, Камелия Цветанова
369
Отново ще гласуваме с хартиена бюлетина, но и машините остават
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Отново ще гласуваме и с хартиена бюлетина. Това решиха депутатите, като приеха на първо четете промени в Изборния кодекс, внесени от БСП. Зад това предложение застанаха ГЕРБ и ДПС.

ПП, ДБ и „Възраждане“ гласуваха против.

Промените предвиждат избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина. Остава условието да няма машинно гласуване, когато секцията е с по-малко от 300 избиратели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

От БСП се мотивираха с обстоятелството, че след въвеждането само на машинното гласуване избирателната активност е паднала много, като на последния парламентарен вот е била рекордно ниска за последните 30 години.

Любен Дилов-син от ГЕРБ коментира по време на дебата, че няма нито една друга държава в Европа, в която да се само с машини.

„Нали искаме да повишим избирателната активност, защото в момента я ограничаваме“, риторично попита той.

„Хората не ви вярват и заради това искат да се върнат хартиените бюлетини“, отсече и Маноил Манов от ГЕРБ.

Никола Минчев от ПП посочи, че през 2017 г., когато се гласуваше само с хартиени бюлетини, броят на недействителите е бил 169 хиляди.

„През април 2021 г. избирателите можеха да избират и броят на недействителните бюлетини спадна до 86 хиляда. През юни и ноември спаднаха на 9000 и 11 000 недействителни само при машинното гласуване“, посочи той и добави,

Още по темата
че хартиените бюлетини ще оскъпят изборния процес.

Депутатите не одобриха промените в Изборния кодекс, предложени от „Възраждане“.

„Възраждане“ настояваше за пълно и постоянно видеонаблюдение в изборите секции, както и при броенето.

Освен това те искаха пропорционална представителност в Централната избирателна комисия спрямо изборните резултати, а не на база 5-годишен мандат.

Според Петър Петров от „Възраждане“ трябва да се смени и състава на ЦИК, защото сега членове на ЦИК са излъчени от партии, които не са част от този парламент и не може да се очаква, че българските граждани ще имат доверие в ЦИК.

Парламентът одобри промените предложени от ДБ. Те предвиждат в ЦИК да бъде създадено специално звено за управление на машинното и електронното гласуване. Целта беше да не се използват повече услугите на подизпълнители без ясен механизъм за контрол от страна на комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
5
 
9
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Бюлетините са най демократичното за гласуване в България незнам защо е тази истерия в коментарите а *** вече не могат да разчитат на мадуровките техните хора да ги манипулират тръшкане викове *** реват
213
1
 
6
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Черепа вече няма пари жалко за черепите а България А българите които плащат 2 год сметките на тези какво кой ги мисли
212
5
 
9
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Най после може да избираме при гласуването България е ЕВРОПА НАЙ ПОСЛЕ ДЕМОКРАЦИЯ
211
1
 
15
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Единственото което ги интересува тия 240 ...... е да са пак в играта.
210
2
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Парламент който 3 дена неможе да си избере председател, парламент които 1 месец неможе да започне формиране на правителство и най важното които е избран с едва 20% от гласовете на народа няма никакво легитимно, морално, правно право да гласува промени в изборният кодекс! Този изборен кодекс стана като закона за движение по пътищата, 15000 пъти променян и все по зле с всяка поправка! Първо си оправете редиците, съберете поне 50% подкрепа и едва тогава може да променяте закони!
209
6
 
4
 
! Отговори
Х преди 1 година
В Дания гласуването беше в работен ден, хората си гласуваха онлайн и никой не е правил опашки да се реди да гласува на хартия. Активността беше ниска до 84% гд с население 5 милиона. В България ни връщат в миналия век с хартиено гласуване и въпреки че и тук населението е гд 5-6 милиона нямаше и 50% активност. Верно си е срам и позор
208
2
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Това решение както и всяко на това НС са нелигитимни защото цялото НС не събира дори 20% подкрепа от гласовете на народа! Цялото НС е нелигитимно! С 20% искат да управляват и да харчат държавни пари!
207
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 308 А как ги броят, ако не отворят пликчето? Иначе сега се връщаме на стария отработен режим, кебабче-глас-отчет.
206
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Също така всеки получава електорална карта където му слагат печат,че е гласувал.В България къде имаш доказателство че си гласувал.
205
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте тиквеници за г-н Хелоуин а после искайте да ядете дини.
204
0
 
8
 
! Отговори
В ПЛИКЧЕ преди 1 година
Важна Забележка!Във Франция се гласува с хартиена бюлетина,но ти дават хартиено пликче където я слагаш преди да я пуснеш.Така не може да ги драскат и да ги правят невалидни или други врътки.
203
2
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 305: да си изтегли парите от банкомата за това, че е изцвъкал 12 пигмейчета им стига мозъка, а като е да гласуват с машина и се почва:бате, бате, машина лоша, краде душа, ще ми вземе денекъто на чаавето, ще ми командва мозъка да гласуваме за грешното кебапче. Един ***, неук, перманентно пиян бойкопигмей може да си изтегли парите от банкомат, а вие твърдите, че машините били сложни, хаха! Един бойкопигмей е по умен от цялата ви сбирщина! Неандерталци ще правят избори с цветни клечки!
202
0
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 305 щом един бойкопигмей му стига подобието на мозък да изтегли от банкомат детските на 12-те си бпйкопигмейчета, значи никой няма извинение, че машините са сложни! Ниската избирателна активност не е защото се гласува с машини, а защото за 4-ти път бойкотиквите гласуват за бойко мъжа, а получиха бойко страхливата банкерка която пак се скри под полата на дуловската! Няма проблем с машините, а с кандидатите за дупедати! Хората искат да гласуват за личности, а не за копейки и комунисти!
201
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не се е случило! Ще имат избор хората! Едно време,че и досега някъде по света гласуват с отпечатък от пръста! Ако няма доверие сред обществото ,нищо няма да помогне!
200
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знам само ,че много хора не умеят да боравят с дистанционното от телевизора дори! И много по възрастни имат чувството че ги лъжат с машините!
199
3
 
5
 
! Отговори
КАКВИ ОБРАТИ САМО? преди 1 година
С МАДУРОВКИТЕ ВКАРАХА ЧАЛГАРЯ, МАЯ, ТАНЯ И БАБИКЯН, АМА ТЕ МНОГО АЛЧНИ И ГИ ИЗКАРАХА. ЗАЛОЖИХА НА КИРО И АСЕН, ПАК СТАНА ГРЕШКА? СЕГА ПЪК ИЗКАРАХА МАДУРОВКИТЕ И ГЕРБ СЕ ВЪРНА ТВЪРДО НА ПЪРВО МЕСТО? БСП - 5ТИ!
198
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Престанете да обвинявате машините - те са хардуер. Софтуерът е важен. Това,което непрекъснато повтаряте, но не разбирате е все едно водачът на лека кола да се назоба с амфети, да удари и 0,5 л. коняк и на първия остър завой да катастрофира. Нали е виновен шофьорът, а не колата бре, лаици?!Толкова ли не може лидерите на парламентарните партии да натоварят екип софтуерни специалисти да изготвят програма за гласуване със съответните защити?Могат, но тогава няма да могат да бъркат в нея
197
3
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 282: със смартфона, дето мога да ти го взема от ръцете и да гласувам както сметна за добре ли? Направо ако искаш партиите да се събират в ефир, да правят едно публично наддаване и кой дава най много той да взима изборите? Или е сложно? Дай да е още по лесно, никакво гласуване, направо всяка партия да вкарва депутати на база на парите които има в касата си? Нищо им няма на машините, просто технологията е страшна за всеки които се разписва с Х защото може да му изсмучи душата!
196
1
 
3
 
! Отговори
Петю преди 1 година
БСП яко се запъти към Чертата на Влизане в Парламента-точно така Другари Боядисани Социалисти-Комунисти.
195
2
 
0
 
! Отговори
Рик ЦИК цак преди 1 година
Азъ предлагам да гласувате с от по пет до столевки. После ще броим и делим комисията.

Спонсорирани публикации