Отново ще гласуваме с хартиена бюлетина, но и машините остават

Предложението е на БСП, подкрепиха го ГЕРБ и ДПС
Обновена: 4 ное 2022 17:49 | 4 ное 2022 17:37, Камелия Цветанова
369
Отново ще гласуваме с хартиена бюлетина, но и машините остават
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Отново ще гласуваме и с хартиена бюлетина. Това решиха депутатите, като приеха на първо четете промени в Изборния кодекс, внесени от БСП. Зад това предложение застанаха ГЕРБ и ДПС.

ПП, ДБ и „Възраждане“ гласуваха против.

Промените предвиждат избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина. Остава условието да няма машинно гласуване, когато секцията е с по-малко от 300 избиратели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

От БСП се мотивираха с обстоятелството, че след въвеждането само на машинното гласуване избирателната активност е паднала много, като на последния парламентарен вот е била рекордно ниска за последните 30 години.

Любен Дилов-син от ГЕРБ коментира по време на дебата, че няма нито една друга държава в Европа, в която да се само с машини.

„Нали искаме да повишим избирателната активност, защото в момента я ограничаваме“, риторично попита той.

„Хората не ви вярват и заради това искат да се върнат хартиените бюлетини“, отсече и Маноил Манов от ГЕРБ.

Никола Минчев от ПП посочи, че през 2017 г., когато се гласуваше само с хартиени бюлетини, броят на недействителите е бил 169 хиляди.

„През април 2021 г. избирателите можеха да избират и броят на недействителните бюлетини спадна до 86 хиляда. През юни и ноември спаднаха на 9000 и 11 000 недействителни само при машинното гласуване“, посочи той и добави,

Още по темата
че хартиените бюлетини ще оскъпят изборния процес.

Депутатите не одобриха промените в Изборния кодекс, предложени от „Възраждане“.

„Възраждане“ настояваше за пълно и постоянно видеонаблюдение в изборите секции, както и при броенето.

Освен това те искаха пропорционална представителност в Централната избирателна комисия спрямо изборните резултати, а не на база 5-годишен мандат.

Според Петър Петров от „Възраждане“ трябва да се смени и състава на ЦИК, защото сега членове на ЦИК са излъчени от партии, които не са част от този парламент и не може да се очаква, че българските граждани ще имат доверие в ЦИК.

Парламентът одобри промените предложени от ДБ. Те предвиждат в ЦИК да бъде създадено специално звено за управление на машинното и електронното гласуване. Целта беше да не се използват повече услугите на подизпълнители без ясен механизъм за контрол от страна на комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
5
 
3
 
! Отговори
Радославе преди 1 година
Киро е син на доносник тъй че и през ум не може да мине мисълта да подкрепям синовете на убийците от ДС
193
3
 
7
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 1 година
БОРИСОВ ПАК ЩЕ Е ПРЕМИЕР! КИРЧО - НИКОГА! ДПС И БСП СЕ ЦЕЛУВАТ ПАК НА ОРЛОВ МОСТ. МОЖЕ И С БВ, ГРУПОВО? ЧЕРЕПА СВЪРШИ ПАРИТЕ.
192
2
 
5
 
! Отговори
и те така преди 1 година
пп така и не разбраха че бяха употребени от този дето ги назначи ( без значение кой е ) , дб пък не разбраха че бяха употребени от пп , нинова се усети и влезна в правия път . убеден съм че чегъртачите най накрая разбраха че всички срещу Борисов беше най грешният им ход .
191
1
 
0
 
! Отговори
връщане в миналото преди 1 година
Хартията е скъпа . Колкотрупи трябват за да им вземете целулозата. Ами глобалното затопляне? Древните гърци гласували с камичета . И после теглели на кантара . Няма компютъри няма машинарии и машинации.
190
3
 
5
 
! Отговори
Радославе преди 1 година
Аз първо не съм от ГЕРБ безпартиен съм от рождение не симпатизирам на никого в началото тръгнах да гласувам с хартиена БЮЛЕТИНА за СДС но след грандиозния провал на черен ваньо въобще не Гласувам. Но машините на Мадурото са най голямата ИЗМАМА въведена от Сестра Галевица и бкп_бсп .Но ако някога докато съм на тая земя се въведе както Референдума на Слави и Марешки беше за гласуване с смартфона тогава може и да Гласувам ако има за кого .Иначе и на двата Референдума съм се подписал
189
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, к.255 ББ се кланя на ЕНП и лично на Манфред Вебер, а последният и Урсулата от Лайен свирят на една и съща струна. Киро и Кокорчо се излюпиха под крилото на ген.Радев и ни продаваха и продават на САЩ. Те са треторазрядни маши. Най-големите интриганти и предатели на България са лидерите на ДБ - Ристо Бойкикев и Атанас Атанасое - Гнома.
188
3
 
7
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 1 година
И С МАШИНИ И БЕЗ МАШИНИ ГЕРБ СА ПЪРВИ! НЕ ЧЕ НЕ ТРЯБВА НЯКОЙ ПО-ДОБЪР ДА ГИ СМЕНИ, НООО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ МЕРАКЛИИ МНОГО, НО ВСЕ ОТПАДЪЧЕН МАТЕРЯЛ? 15 - 20 ПАРТИИ СЕ ОБЕДИНИХА В ЧЕГЪРТАНЕТО НА ГЕРБ И ЧЕГЪРТАХА, ЧЕГЪРТАХА, ДВЕ ГОДИНИ ЧЕГЪРТАХА, А НАКРАЯ САМИ СЕ ИЗЧЕГЪРТАХА И ГЕРБ ПАК СТАНАХА ПЪРВИ?
187
0
 
1
 
! Отговори
та така преди 1 година
пп,дб и възраждане отиват в небитието . евентуално 5-6-7 _ми , ГЕРБ , ДПС , БСП са 1-2-3 _ти , четвърти вероятно Янев .
186
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, к.251 Виждам, че си ***. Научи една елементарна истина: машините не са виновни за нищо от това,което твърдиш.Те изпълняват това,ковто им заложи софтоерът. Онези ***,които ни продадоха и накрая ни обезоръжиха, можеше да съберат един екип софтуеристи, който да гарантира безотказна работа на машините на Мадurite и при опит за измама да блокира работата на програмния продукт. При 3 опити за намеса да блокира съответната машина.Ама нали сте хем проЗСти, хем нагли чуждоземни слуги!
185
3
 
5
 
! Отговори
Хубавото е, че преди 1 година
ПП , ДБ и Янев с гласуването си днес, поне си признаха, че са влезли в Парламента благодарение на фалшивите машини на Мадуро - ИТН бяха непослушни и олигарха Прокопиев не ги пусна в Парламента !
184
1
 
3
 
! Отговори
ПО ЛЕСНО преди 1 година
С ХАРТИЕНИТЕ ПОНЕ ХОРАТА ИЗКАРВАТ ПО НЯКОЙ ЛЕВ,. ВЕЧЕ ТАРИФАТА СТАНА 100 ЛВ. И С МАШИНИТЕ ТАРИФАТА Е МИЛИОНИ НО СЕ РАЗИГРАВА САМО МЕЖДУ МАЛЦИНА, ЗА УЛЕСНЕНИЕ! СЪЗДАВАШ /КУПУВАШ/ ПАРТИЯ И ИСКАШ ДА Я ВКАРАШ В ПАРЛАМЕНТА /НАПРИМЕР /БВ/? ТРЯБВАТ ТИ 100 000 ГЛАСА. НЕ ТРЪГВАШ ПО *** МАХАЛИ, А СИ ГИ КУПУВАШ ОТ ФИРМАТА НА ТОА С ОЧИЛЦАТА, ДЕТО ВНЕСЕ МАШИНИТЕ.
183
1
 
5
 
! Отговори
Е то ясно преди 1 година
С хартията е ясно-протоколът се попълва на база на това, което някой партиец (защото други не се занимават да са в комисиите, защо ли?) е преброил. За да си върже гащите, ако го проверят и не излязат бройките, като види, че партията му отива назад, почва бюлетините за други кандидати да ги "бележи" и стават недействителни. Наистина ли мислите, че някой ще си вдигне г-за да отиде да пусне недействителна бюлетина? ВСИЧКИ недействителни са станали такива по тази схема. С машините няма как. За това
182
7
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Костинброд вече печата вашият подаден глас за герберопигмейте! Да живее Костинброд и тяхната печатница за герберопигмейска власт!
181
1
 
1
 
! Отговори
Васил преди 1 година
Жалко че няма да има кой да им брои бюлетините . СИК-ковете ще са непълни, защото парите са малко, квалификацията ниска , резултата трагичен.
180
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти му биеш шута с 200, оно пак драпа драпа да вземе кокала. Нагло, та нагло...
179
5
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 251: да разбираме ли, че признаваш, че гробарите си купиха първото място с машините на Мадуро? Най накрая гербер да признае, че вожда им пазарува изборите като ром в магазин за алкохол след като са раздали детски! Щом машините са манипулирани, значи първият на изборите си е купил първото място! Значи гробарите са пазарували яко!
178
2
 
5
 
! Отговори
Мадуро преди 1 година
Честна дума - машините са супер - още съм на власт - и са честни !
177
0
 
6
 
! Отговори
Браво Деси Атанасова преди 1 година
ГЕРБ реши проблемите на хората тази зима.
176
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В голямо заблуждение са нашите политици.Не начина на гласуване, а самите Те са виновниците.Какво страшно има в едни хартии,докато в същото време в Парламента влизат "стари пен.дели" като Атанасов,Рашков,Гечев? Те са лицето на Отвращението, което народа демонстрира с отказа да гласува всеки следващ път все по-малко.
175
0
 
10
 
! Отговори
Трябва преди 1 година
И още нещо. Не живееш в БГ повече от 6 месеца, нямаш право на глас. Не ми пука, турчин, българин, всякакъв...