Отново ще гласуваме с хартиена бюлетина, но и машините остават

Предложението е на БСП, подкрепиха го ГЕРБ и ДПС
Обновена: 4 ное 2022 17:49 | 4 ное 2022 17:37, Камелия Цветанова
369
Отново ще гласуваме с хартиена бюлетина, но и машините остават
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Отново ще гласуваме и с хартиена бюлетина. Това решиха депутатите, като приеха на първо четете промени в Изборния кодекс, внесени от БСП. Зад това предложение застанаха ГЕРБ и ДПС.

ПП, ДБ и „Възраждане“ гласуваха против.

Промените предвиждат избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина. Остава условието да няма машинно гласуване, когато секцията е с по-малко от 300 избиратели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

От БСП се мотивираха с обстоятелството, че след въвеждането само на машинното гласуване избирателната активност е паднала много, като на последния парламентарен вот е била рекордно ниска за последните 30 години.

Любен Дилов-син от ГЕРБ коментира по време на дебата, че няма нито една друга държава в Европа, в която да се само с машини.

„Нали искаме да повишим избирателната активност, защото в момента я ограничаваме“, риторично попита той.

„Хората не ви вярват и заради това искат да се върнат хартиените бюлетини“, отсече и Маноил Манов от ГЕРБ.

Никола Минчев от ПП посочи, че през 2017 г., когато се гласуваше само с хартиени бюлетини, броят на недействителите е бил 169 хиляди.

„През април 2021 г. избирателите можеха да избират и броят на недействителните бюлетини спадна до 86 хиляда. През юни и ноември спаднаха на 9000 и 11 000 недействителни само при машинното гласуване“, посочи той и добави,

Още по темата
че хартиените бюлетини ще оскъпят изборния процес.

Депутатите не одобриха промените в Изборния кодекс, предложени от „Възраждане“.

„Възраждане“ настояваше за пълно и постоянно видеонаблюдение в изборите секции, както и при броенето.

Освен това те искаха пропорционална представителност в Централната избирателна комисия спрямо изборните резултати, а не на база 5-годишен мандат.

Според Петър Петров от „Възраждане“ трябва да се смени и състава на ЦИК, защото сега членове на ЦИК са излъчени от партии, които не са част от този парламент и не може да се очаква, че българските граждани ще имат доверие в ЦИК.

Парламентът одобри промените предложени от ДБ. Те предвиждат в ЦИК да бъде създадено специално звено за управление на машинното и електронното гласуване. Целта беше да не се използват повече услугите на подизпълнители без ясен механизъм за контрол от страна на комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МВР ДЕМЕРА ще дери ГЕРБ-ери на тия избори.
173
2
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Ако ще и с рапанчета да се гласува като от 20 години все същата *** се предлага на изборите, е напълно нормално избирателната активност да е ниска! Ако направят само с хартия и задължителни избори, с калашници да ни закарат пак 70% от реалните бюлетини ще са с нарисувани мъжки полови органи, надписи с пожелания за роднините на тези и онези, избирам Чък Норис и всичко друго, само не и гласувам за мършата в бюлетината!
172
0
 
1
 
! Отговори
Направо преди 1 година
В настоящето народно събрание партиите са: ГЕРБ-създадена от немска фондация, ПП-САЩ, ДПС-Турция, Възраждане-Русия, БСП-Русия, ДБ-САЩ, Български Възход-с всички. Две про-американски, две про-руски, една про-турска, една официално създадена от немци, една обща, която повече парламент няма да види след поведението си този месец. НИТО една БЪЛГАРСКА! В предния парламент ни предадохте за РСМ, сега превърнахте армията в донор на чужда. Узаконихте си фалшифицирането на изборите.Направо отменете избори
171
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чао ПП и ДБ! - иска ти се. Ние сега идваме. Те първа ще ни гледаш от сега докато умреш, понеже предполагам си ДЪРТ и до 5-10 години... с това здравеопазване на Толупа. Повече от 50-60 години не ти давам.
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Васил
169
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато пищят Левите като на умрело значи се движат нещата в Правилната посока .Хартиените БЮЛЕТИНИ имат Евро сертификат а Машините на Мадурото от Венецуела нямат нищо освен чесната дума на Мадурото
168
0
 
7
 
! Отговори
Чао ПП и ДБ! преди 1 година
Довиждане на слугите на Олигарха Прокопиев ПП и ДБ, влезли в Парламента с фалшивите машини на Прокопиев ! Не сме глупави !
167
0
 
0
 
! Отговори
ОЙ ДЕМЕР! преди 1 година
ДЕМЕРА ще арестува всеки помиaр, който си позволи да търгува с изборни гласове.
166
3
 
1
 
! Отговори
До Трябва преди 1 година
Всеки, който твърди, че машините се манипулират, трябва да го докаже. Иначе и аз мога да говоря разни неща за сестрата, която нямаш. Иначе броят недействителни хартиени бюлетини показва, че истинските манипулации се правят с тях.
165
5
 
3
 
! Отговори
И кво? преди 1 година
ГЕРБ ги биха като мече в Дувар и на 100% хартиени бюлетини. Не знам на какво се надяват. Особено е сега, както Демера е на власт в МВР, като им затегни чакрите, ГЕРБ-авите ще изквичат като Мадоня.
164
4
 
4
 
! Отговори
Трябва преди 1 година
Да се организира и озакони гласуване и по Интернет. Машинките се манипулират през софтуера. Хартията дава възможност на повече хора с ограничени технически познания да гласуват. Нека има от всичко. Кой се страхува от избора. Киро, кокорчо и чорапа.... Довиждане!!! Мър.ши. ще лъжете ли още черепа ...
163
1
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
И сега на следващите избори избирателната активност ще е поне 50%, в маалите на бойкопигмейте ще е почти 100% и гробарите ще са щастливи, БеСраПак ще намажат и те някой друг процент и се връщаме стабилно назад. И за какво дадоха пари за машини? И, то точно тоя които днес гласуваха против машините го вкараха! А да, защото си мислеха, че с гнила стока за продан, но с машини ще излъжат хората да гласуват, но хората не им искат изгнилите БКП-ци и затова изборната активност лъсна каква е в реалност!
162
3
 
4
 
! Отговори
1 ПЕЧЕЛИ, ДРУГ ГУБИ преди 1 година
КОЙ ВЪВЕДЕ МАШИНИТЕ? БСП И ЗАГУБИХА - КАКТО ВИНАГИ. ДПС СПЕЧЕЛИХА - ПОДКРЕПИХА СРЕЩУ ТОВА ДА СЕ ВДИГНАТ ОГРАНИЧЕНИЯТА НА БРОЯ НА ИЗБОРНИТЕ СЕКЦИИ В ТУРЦИЯ? ИТН, МАЯ, БАБИКЯН, ДОНЧЕВА, ТИЯ БЯХА УПОТРЕБЕНИ И ИЗХВЪРЛЕНИ! РАДЕВ - СПЕЧЕЛИ ВТОРИ МАНДАТ. ПП И ДБ ИЗКАРАХА САМО 7 МЕСЕЦА И СЕ ПРОВАЛИХА, СЛЕД ЯКО ПРЕЛИВАНЕ С МАДУРОВКИТЕ. И НАЙ-МНОГО СПЕЧЕЛИХА ГЕРБ - ПАК СЕ ВЪРНАХА И СТАНАХА ПЪРВИ!!!
161
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пука му на Борисов за хартиената бюлетина.Гледа си третото внуче и хич не му е на "маракуята"! ГЕРБ на всички избори вземат поне 22-23%,с машини или без тях! Другите да му мислят как ще гласуват техните избиратели!
160
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става в България, който пипа корупцията и организираната престъпност.
159
1
 
3
 
! Отговори
Нормално преди 1 година
Хартиените избори са по-евтини за манипулиране. Едно е да плащаш на калпак, огромни суми пари, да ги водят придружители, а съвсем друго, да платиш само на тия дето влачат чувалите. Много по-на далавера излиза.
158
2
 
7
 
! Отговори
Радост за ушите преди 1 година
Разградската мафия на Прокопиев и Атанасов *** - гууд бай ПП и ДБ - слуги на Прокопиев - без фалшиви машини !
157
5
 
3
 
! Отговори
Не е лошо преди 1 година
ГЕРБ ще се охарчи пак. Горкичките ми те.
156
0
 
7
 
! Отговори
Boikikev Hristo преди 1 година
Лошото за нас Костовистите е,че ГЕРБ и Бойко са винаги фаворити на ЕНП.Нас от ДБ ни нямат за нищо,че даже и след това къде управлявахме в коалиция с БКП там в Европа ни мислят за Руски предатели и петоколонници.Аз му казвах на Радо Дълбоката да не се *** там в Брюксел с Елена Йончева,ама той мека китка,ходят да пият с нея ликьори и ядат разни торти гараж.
155
2
 
9
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 1 година
До троловете на Продължаваме с Простотиите,*** и секакви подобни измети!!Саобщение от Кирето и Кокорето,дневните и режийните ще се изплащат всеки ден зад Парламента лично от Кокорчо в БРОЙ,след приключване на заседанията на Парламента!!С предимство разбира се са разните ВОДЕЩИ И ДЖУРНАЛИСТИ от БТВ,НОВА!!Набивайте в главите на БГ плебса,че сме най умните,единствените и неповторимите в ЕС,защо не и в света!!Правителствата на Европа,САЩ,КАНАДА,АНГЛИЯ са нелегитимни щот са мадуронегативни!!