Психолог: Сашко няма вид на дете, преживяло насилие

Децата с аутизъм не се страхуват от традиционните неща
21 ное 2022 10:02, Петя Славова
34
Психолог: Сашко няма вид на дете, преживяло насилие
Снимка: БГНЕС

12-годишният Александър от Перник, който бе в неизвестност девет дни остава в Пирогов за наблюдение. Здравословното му състояние е добре, заявиха днес от "Пирогов", а според клиничния психолог и психоаналитик Весела Банова, понякога децата с аутизъм не изпитват чувство за болка и имат качества да оцеляват.

Специалистът изрази мнение, че така може да се обясни оцеляването на Сашко.

Още по темата

"Те не се страхуват от традиционните неща, от които се страхуват другите деца – че нещо ще се появи и ще ги заплаши. Възприемат по друг начин това, което ги заобикаля. Надявам се да остане отворен разговора за децата с аутизъм. Има неразбиране на спецификата на състоянието им. Важно е да не се сещаме за тях само, когато им се случи нещастие или инцидент".

Сашко не изглеждаше ужасен, посочи тя: "Няма вид на дете, което е преживяло насилие".

Освен устройва за проследяване за децата с аутизъм, би било добре да се уреди бързото им хоспитализиране, когато имат нужда, обясни психологът.

"Грижили сме се за деца с аутизъм, които не са се хранили по няколко дни и се е налагало да влязат в болница. Имало е случаи, при които не ги примат по 6-7 часа".

Сашко може да бъде разпитан в синя стая, но не е ясно какви резултати ще има, поясни тя.

"Синята стая дава възможност специалисти да разговарят с детето и да бъдат наблюдавани през двойно стъкло. На децата с аутизъм не трябва да се задават директни въпроси, защото ги плашат".

Родителите на деца с аутизъм имат нужда от подкрепа през цялото време, напомни Банова.

"Трябва да има връзка между трите сфери – здравеопазване, социална сфера и образователна, каквато в момента няма. Ако си родител на дете с аутизъм, тичаш самотно между трите сфери и е трудно да се оправиш".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
па аз умирах от студ в казармата есен и зима за един наряд -24 часа, те ми говорят за 9 дена с маратонки, суичър и анцуг и иедене и пиене на корем у гората
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То че сме балъци, балъци сме ама те ни смятат вече хептен за хаховци
9
2
 
19
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Много се радвам, че откриха детето живо! Но има много въпроси без отговори. Много се съмнявам детето да е било 9 дена навън в студ и дъжд през м. ноември в планината. Има нещо гнило в цялата ситуация.
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата аутисти не чувствали болка хаха и това ми било лекар няма нито едно същество което да не чувства болка това го прави мозъка да не загине съществото
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С дебела блуза и яке в гората вечер ще се тресете от студ ако останете и един час
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Насила се държи възрастен човек бе психари. ДЕТЕ ако не е обичано и обгрижвано може да го държиш със залъгалки цел месец че и повече, кажете кой се грижише за Сашко през тези 9 дни и после го остави в Гората да го намерите и днес да ни лъжете, че бил оцелял сам 9 дни в тъмната и влажна Гора криеща безброй опасности амо бил само малко жаден ,в психодиспансера може и да ви повярват, но не и ние лешояди
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
има вид на дете стояло в 5 звезден хотел 9 дена
4
3
 
17
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Мдаа... Цялата работа с мн неприятен мирис. Начи, тва юначе е 9 дена само в планината, не е нападнато от дребни хищници, няма даже оплаквания, намират го мокро, а с дробчетата му всичко е наред. И после неква сайко лелка пренаписва медицинските постулати, дето по якенце моеш 9 нощи на 3*С да си медитираш... Е, с толко герба еуекторат може и да мине...
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе аз да питам коя е тая планиана пълна с храна и вода - да отидим по някой ден там, че много скъпа стана храната
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да има,като не е!
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма вид и на дете, преживяло 9 дни в планината на 1000 м надморска височина...