Бащата на Сашко: Той е много уморен, на системи, но се съвзема

Спасителят му Веселин Георгиев не могъл да повярва, че това е детето
Обновена: 20 ное 2022 20:04 | 20 ное 2022 19:56, Нели Христова
79
Бащата на Сашко: Той е много уморен, на системи, но се съвзема
Снимка: БГНЕС

"Сашко е много по-добре. Възвръща функциите си. Много по-розови са му бузките и ръчичките, Пие постоянно вода. Чакаме да го захранваме, тъй като това трябва да стане постепенно. Той е на системи и все още е много уморен. Но се съвзема”.Това заяви в ефира на NOVA бащата на 12-годишният Александър.

Той подчерта, че ако детето му е оцеляло наистина само в планината - значи е свръхчовек. "Ако това се докаже, то това надхвърля моите представи за неговите възможности". Александър Цветанов благодари на спасителите, като ги нарече "доблестни мъже с огромни сърца, които са му върнали живота".

"Моментът, в който видях, че Сашко е жив и диша. Това е моментът, който ми се е запечатал най-силно в съзнанието. И моментът, в който видях, че си поема въздух". Това заяви в студиото NOVA Веселин Георгиев, доброволецът открил изчезналия от 9 дни Александър от Перник.

По думите му той 5 минути не е могъл да повярва, че това е издирваното дете. „Радвам се, че сбърках и че не бях прав, защото първоначално вярвах, че той толкова дълго време не може да оцелее сам в планината. Застанах и се подготвях психически да отида до него, когато първоначално го забелязах”.

Мястото, в което е открит Сашко е с труден достъп. „Имаше храсти с пролуки между тях. Така го забелязах”, разказа Веселин.

Директорът на ПСС Емил Нешев разкри подробности от самото издирване. „Получихме информация, че има вероятност по-рано да се е случило всичко. В смисъл детето да не е изчезнало в часа, в който беше обявено първоначално. Тоест – той е имал повече време в светлата част на деня, за да се придвижи.  Когато приключихме работата си на терен в понеделник, казахме на полицая, който координираше действията на терен, че искаме ориентир. Бяхме претърсили доста обширен район, но бяхме оставили южните склонове като по-невъзможни, защото за по-трудно проходими”.

След това спасителите сравнили траклоговете от GPS-ите. „Сравнихме данните и видяхме кои части не са обходени. След това започнахме методично да обхождаме района. Със сигурност това място е обходено. Имаше страшно много доброволци и спасители на терен”, подчерта той.  И допълни: „Може би големият брой хора да е изплашил детето и то да се е скрило”.

„Имаше много хора в ниската част на района”, потвърди и доброволецът Милко Михалков.

И тримата спасители бяха категорични, че детето е било само в планината през всички дни на изчезването си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
Кака мара преди 1 година
Начиииии. Докторите казват че е приемал и вода и храна а тоя ни обяснява че ще го захранва? Що така бре. За много умен ли се мисли нещо не ми е ясно.
53
1
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До Анонимен 45 Бащата на детето е нотариус и 100 000 лева за него не са проблем Защо не питаш жената на Рашков,която също е нотариус от къде има пари за 19 луксозни имота и няколко милиони на книжка ?Нотариусите са нищо правещи с пари като фабриканти.Сладка работа. Двама ,трима помощници. Подготвят документи , тичат по инстанции. Нотариуса идва сутринта да подпише документите и сложи печатите и след това шапка на тояга.Не всички са така.Има и негодници при които никой не ходи.
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука има много, ама много расли в саксии. Почват като едно време, когато Костов беше "дебнал" детето в Южния парк. От простотии сме на това положение.
51
0
 
0
 
! Отговори
сопол преди 1 година
не забрабявайте българските думи МОЛЯ
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега последно - не рабрах - Сашко свръховек ли е или всеки може да се разхожда из планините 9 дена и нищо да не му стане - даже може и да се храни и да пие вода 9 дни и да ням дори един ***
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И няма нищо общо с новината за проследяващите гривни за деца със СОП?!
48
0
 
0
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 1 година
Във "фемен" щаба в момента е "Не се сърди човече 4", блъскат се една в друга, само и само да измислят как да обвинят бащата...
47
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майката е замесена. Отмъщава на бащата за това че съдът е присъдил на него родителските права. Това нейно олимпийско спокойствие няма друго обяснение. През цялото време се държеше сякаш знаеше къде е детето.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен ... Не само от знанията. И от практиката зависи, ако си алпинист, пещерняк, ориентировач и други, свързани с практиката в планината, е по-вероятно да се справиш, но без екипировка, също ще е трудно да оцелее човек за толкова време и на такава височина. Просто е бил отвлечен предполагам, важното е, че е жив и здрав.
45
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оцеляването в планината и изобщо при всяка рискова ситуация зависи 60% от знанията и уменията, 30% от екипировката и 10% шанс. Опитен и подготвен човек без екипировка има 2 пъти по-високи шансове за оцеляване от най-добре екипирания аматьор. Сашко със знания 0 и екипировка 0 не 1 или 2, а цели 8 дни и 7 нощи сам в планината при 0 градуса и 14 часа нощ по това време на годината хайде стига глупости, отвлечен е бил.
44
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсете църквата, някой свързан с църквата, има нещо общо с това деяние. Благодарете, че момчето е живо и здраво, това е най-важното, вярвам, че ще се оправи!
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименХайде стига глупости, намерил бил кашони с кроасани и чешми, айде бе? А корабчета плуват ли? Ванга ли е, че да знае къде точно има чешми? Тези неща, може и да им повярва наивник, но не и човек планинар, който знае колко трудно се оцелява в планината без нищо, само с едни дрехи на гърба!
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименКога са живяли мирно в Украйна? Почти девет години , населението са подложени на изтезания, убийства, мародерства и върл, агресивен нацизъм, ти виждал ли си кадрите как тези зомбирани нацисти,инструктирани от западни инструктори, жестоко убиваха собственото си население и деца години наред и им рушаха домовете, че дори и концлагери създадоха по пример на Хитлер, да не мислиш, че на местното население и руснаците, просто им е скимнало да воюват, а не отиват да защитят хората и родин
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бащата е предложил 100 000 лева, откъде има тези пари, дали детето не е било отвлечено ? И сега да се преструват , че са го намерили.
40
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оживяло е, късмет е имало - имало е похитител, а не късмет. През нощта не може да се движи в гората, трябва да стои на едно място. 14 часа нощ на 0 градуса на голата, мокра и студена земя как се стои??? Я излез само за 1 час да седнеш по дънки - нали е бил с дънки - на мократа земя навън - само 1 час постой и после пак ела да напишеш какво е усещането.
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Той подчерта, че ако детето му е оцеляло наистина само в планината - значи е свръхчовек. "Ако това се докаже, то това надхвърля моите представи за неговите възможности". ---------------- Ама нали се каза вече, че то е оцеляло само? Защо трябва да се доказва? Нали стоте хиляди лева не са дадени на никого? Докога ще ни разигравате???
38
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина ли има наивници които още вярват че Сашко сам е оцелял....При температури около нулата...на височина 1000...1100 метра надморска височина...без храна...без вода...с мокри дрехи...Народе...не сме наивници...
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30 Трудно ми е да повярвам, че някъде по света не са изобретили гривни за проследяване на проблемни деца, които едно дете не би могло да свали самичко. Няма значение какво казва баща му. В крайна сметка всичко опира до пари. По-евтините гривни сигурно лесно се свалят. Логично е по-качествените да са по-скъпи.
36
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с това къде и какво бил ял! Не слушахте ли спасителите, момчетата от клуба, които са го намерили. те казаха, че са минавали на това място и са оставяли опакована храна от типа на кроасани. После са намирали обвивки. Възможно е детето и от тях да е яло. А чешми един изброи 6-7 в тоя район. Големи конспирации, голямо нещо, трябва да има нещо по-така, скандалничко, няма как просто да е оживяло детето. Оживяло е, късмет е имало, а състоянието му само е помогнало в случая, кримипсихолог го каза
35
32
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - педофилите не насилват, и не отвличат децата. Да не мислиш че на децата не им харесва, и че нямат либидо и не изпитват сексуални удоволствия. Има случаи педофили имат врзки с деца месеци наред и родителите дори не могат да разберат какво се случва.