Не оставяйте животните сами вкъщи в Новогодишната нощ

Зачестяват загубените животни по време на празниците
21 дек 2022 14:00, Анисия Иванова
28

Силният шум от пиротехниката по време на новогодишните празници причинява неимоверен стрес, объркване и паника у животните. Затова организацията "Четири лапи" отново стартира кампания, с която да привлече общественото внимание.

"Има ефект от кампанията, през изминалата година в Новогодишната нощ доста областни градове се отказаха от зарята и избраха тип чествания. Това за нас е много голям успех, имаше голям отзвук и в медиите, много граждани се обединиха в тази наша обща кауза. През тази година ние отбелязваме кампанията по малко по-различен начин. Искаме хората на домашни животни да разкажат за това какво преживяват техните любимци по време на празниците", каза ветеринарният лекар Надежда Мечева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ собствениците се сблъскват с огромния стрес, който изпитват животните.

"Не само животните страдат в навечерието на Нова година, също така има много лошо влияние върху хората, които са с тежки заболявания. Животни с епилепсия понасят изключително тежко тези светлини. Когато са стресирани, животните започват да се въртят, да скимтят, да се опитват да се скрият в най-близкото възможно място, опитват се да се сгушат в нас. В този момент ние трябва да бъдем добри към тях, да ги галим, да ги гушкаме", добави Мечева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че е много важно да запазим спокойствие, тъй като животните усещат нашите емоции.

"Зачестяват случаите на загубени животни по време на празниците. А когато животното е само вкъщи, стресът ще е още по-голям. Призовавам всички хора, които имат домашни любимци, да бъдат с тях в новогодишната нощ. Хотелите за животни също е вариант", коментира Надежда Мечева.

И бе категорична, че обществото ни вече е доста по-бдително за насилието над животни: "Апелирам гражданите да сигнализират. В нашия сайт има специална графа, която е направена с цел по-лесно да бъдат сигнализирани органите на МВР, да се подава жалба в прокуратурата. Всеки, който реши, че ще подаде такъв тип жалба, трябва да има доказателства за направеното деяние."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
6
 
! Отговори
Lora преди 1 година
До Анонимен 25Айде стига с тия глупости - вместо куче - гледайте бебе. Хората с деца са тези, които гледат и кучета. Израстванто с куче е много позитивно за развитието на децата, особено в ранна възраст - парви ги по-спокойни и уверени и ги учи на обич и отговорност. Аз имам и деца и куче, както и всичките ми приятели. И да - кучето е с нас навсякъде. Разлиаката е, че живея в цивилизована страна, където това е нормално и прието навсякъде. И където никой не гърми на Нова Година.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако кучето ви е разглезено, заведете го на виетнамски ресторант. Няма да ви го откажат. Ще стане печено. По моловете млади и не толкова млади жени бутат колички с кученца. После една млада жена паркира една количка до масата в kfc и почна да храни кучето в количката и да му говори - да пита въпроси дали му харесва на кучето храната и т.н. а до нея седеше и похапваше приятеля на дамата. Двойката беше на около 30 годишна възраст. Вместо да бутат бебе, бутат куче - малко и с големи очи.
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако едно куче вместо вълнение изпитва ужас от фойерверки, значи сте си взели не куче, а амеба. По-добре минете на рибки, поне да не ви е срам. Едно време моя кокер се вълнуваше супер много и лаеше на зарята, но не от страх, а защото си мислеше, че лова започва.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13То едно време и мъжете са се биели на фронта, я сега пратете един момък с пушката...Поне с тези пари дето ще спести общината от заря да ги вложи за приюти, а не тези фондации да лобират за свободното движение на кучетата по улицата. Те като ни нападат и ние ги бием-това е положението.
16
2
 
7
 
! Отговори
Пострадала преди 1 година
Поне уличните *** във гр. Вършец изчезват за този период.....И на нашето куче му идва в повече гърмежа, но просто стои затворено да не избяга. То и децата се стресират, но за тях никой не апелира.
15
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставете жените си в къщи да правят секс с кучетата за да са спокойни и двата индивида. А вие отивайте на купон ,където ви видят очите.
14
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са глупости. Имам куче и му е абсолютно все тая, че се гърми навън. Просто си затваряйте прозорците и стига сте ревали за смешните си пекинези и йорките, дето не се знае куче ли е, плъх ли е.
13
10
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Нова Година без пиротехника заради кучета и котки.Да,ама не.Тази да се скрие някъде.
12
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази сбърканяци водят открита война срещу човечеството, но овцете ги възхвалят и изпадат в еуфория, докато те бълват омраза. Не е истина в какви налудничеви времена живеем, ненормалниците ни задават тон в живот.
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми той мъжа ми не иска да идва с нас, насила ли да го водя?
10
11
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
За фондации като Четири лапи парите и кучетата очевидно са по-важни от хората. У нас почти е станало така, че кучетата живеят като императори, а хората като улични гладни кучета. А това за новогодишната нощ, която си е за забавления, вече става смешно. Под нас, в апартамента, съседите имат кученце и когато се гърми с фойерверки, защото някой в нашия квартал прави заря, то се стряска и лае и всичко дотам. Бързо се успокоява. Тая алчна фондация мисли повече за правата на животните.
9
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес ни забраняват да празнуваме Нова Година, утре ще ни забранят да ядем месо, а после ще ни задължат да членуваме в тяхната извратена секта и да подчиним целия си живот в слугинаж на кучетата. Аман от социопати които с цялата си наглост ни четат "морал". Трябва да се вземат мерки и такива веган радикали като Надежда Мечева, да се накажат тежко, докато е време.
8
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе пуйките за Коледа какво да кажат. Ами слагат ги в банята на тъмно и тва е, стоят там един час докато мине пукотевицата. Който иска може да им сложи и кучешки шлемофон.
7
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия от четири лапи са много зле с акъла.даже нямат такъв.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така че вземете и жената.
5
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е една кампания от години на тези от "Четири лапи". И всеки път е "***, гуркити кучинцъ/кутинцъ" и т.н. Демек не пускайте фойерверки по Коледа, че ще измрат всички улични кучета/котки и тия от "Четири лапи" ще трябва да развъдят и пуснат още, че да им върви субсидията. А това са си разходи...
4
10
 
14
 
! Отговори
мда преди 1 година
стигнах до четири лапи и спрях .
3
13
 
15
 
! Отговори
aaa преди 1 година
Значи няма да оставяте животните самички. Трябва в новогодишната нощ да им държите лапичката, че да не се уплашат.
2
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще бъде интересно, да взема двете моркси свинчета, чинчилата, котката и зайчето на масата в ресторанта. Кучетата може би, ще вържа отпред.
1
10
 
16
 
! Отговори
преди 1 година
На тези кой им дава пари и ефирно време ?