Христо Грозев: Страхувам се от убийство или отвличане

Получавали сме сигнали от наши информатори да внимаваме с новите запознанства, каза журналистът
28 дек 2022 08:43, Елка Василева
675
Христо Грозев: Страхувам се от убийство или отвличане
Кадър: Нова тв

„Страхувам се от това, което на руски наричат „екцес на изпълнителя” - някой, който ще реши да свърши на своя глава услуга на Кремъл, да причини смърт или да се опита да ме отвлече. Това е по-големият риск”. Това заяви пред Нова тв журналистът Христо Грозев от разследваща мрежа „Белингкат”. Грозев беше обявен за издирване от Русия.

Още по темата
„Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания. Получавали сме сигнали от наши информатори да внимаваме с новите познанства, с хора, които искат да се запознаят с нас””, каза още Грозев.

Той не разкри в коя страна, дори и на кой континент се намира в момента.

 „Не го правя нарочно. Но когато бях обявен за федерално търсене, бях на друг континент, затова се наложи да остана”, каза Грозев.

„Поне от 2-3 години не само аз, но и колегите от „Белингкат”  имаме особен режим на пътуване, с купуване на билети в последния момент, за да не може да бъде лесно разгадано къде пътуваме, какво разследваме. Сега нещата минават на качествено друго ниво. За да се върна в Австрия, където живея, трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл”, каза Грозев.

Той определи като прецедент включването на име на чуждестранен журналист в списъка на ФСБ.

Грозев не знае защо е включен в този списък. Каза, че е наел адвокати в Русия. „Те не могат да разберат в какво точно съм заподозрян и обвинен”, каза Грозев.

„Наех адвокат и от правозащитната организация „Агора”. Вече втори ден не могат да получат информация. Надявам се вече да я получим”, каза той.

Грозев смята, че е привлякъл вниманието на руските служби през 2016 г. с разследването си на свалянето на малайзийския самолет. „Всяка година ходих да обучавам журналисти в Русия. През 2016 г., на излизане от страната ми беше сложен черен печат”, каза журналистът. „През 2019 г. наше разследване нанесе сериозен удар на техните служби. То беше за убийство в Берлин на чеченски бежанец. Практически нашето разследване беше основно доказателство в съдебна зала, с което представител на ФСБ беше осъден до живот и в момента той е в берлински затвор. И в края на 2020 г. разкрихме кой е отровил Навални, но и го направихме по начин, по който практически унизихме ФСБ. За мен това е моментът, в който определени инструкции са спуснати от Путин. Това е информация, която ми е дадена от близки до него, така че съм сигурен”, каза Грозев.

„Два дни преди българското правителство да привика Митрофанова, три други правителства в Европа ми предложиха помощ”, каза още Грозев.

Той допълни, че до момента му е предложена помощ от Холандия, Австрия, Швеция, Естония.

За момента знае от руската държавна медия, че е обявен за издирване по руския Закон за разпространяване на фалшиви новини за руската военна операция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


675
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
333
14
 
4
 
! Отговори
Независим преди 1 година
До Анонимен Путинофил като теб да нарича Грозев продажник е все едно Путин да се обяви за борец за мир, пълен абсурд на пълни н++астници !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
332
8
 
21
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Да не си лъгал !!! Страхувай се сега - руските служби рано или късно ще те спипат.
331
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде сега и поредния фекалий будител се изака. Ако всичко беше наред и този продажник представи доказателства няма причина да се страхува. Ама продажната му дишичка знае в какво се е забъркал и отърване от там няма. Никой не обича предатели дори и тези които са го наели.
330
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Независим.. Защо търсиш повод да плюеш против Русия . Европа не може без Русия , и Русия не може без Европа , доказано е във времето . Причините не са в Европа и Русия , а във Англосаксонците и щатските господари , които сложиха ЕС и цяла Европа на колене , ОЩЕ ПРЕДИ ВОЙНАТА , А НАКРАЯ , ПУТИН БИЛ ВИНОВЕН , ВИНОВЕН Е И ЧЕ ЕС НЯМА АРМИЯ ,... ВЕРНО ЛИ ?
329
18
 
14
 
! Отговори
будител преди 1 година
Фактът, че до тук има 360 коментара под тази публикация показва, че този човек не е неизвестен и посредствен както се опитват да го представят руските глашатаи.
328
10
 
15
 
! Отговори
Новичок преди 1 година
Страхувай сеее....гузен си...
327
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
''Независимият'' и ''Бг гражданина '' , са от сорта на Тома Биков , няма партия която да не са обиколили ,... за ПАРИ !
326
7
 
13
 
! Отговори
Е? преди 1 година
Тоя днеска се обади на БНТ не бил в Европа въобще , Ами при американските си работодатели е явно и пак трепери от страх аахаххаахах
325
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КГБ :Издаде ли се присъда , се изпълнява , въпрос на време . Не случайно се страхува , дали и Баце няма присъда вече !
324
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди малко четохме простотиите на Независим сега на Бг гражданин това са същите продажници като Грозев.
323
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ми напомня "Фауст" от Гьоте, продаваш се, продаваш си душата(предаваш страната си, ставайки чужд шпионин) и след това се чудиш откъде ти е дошло!
322
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бг гражданин от Факултето !Аз пък се гордея с Баце , мноО е ''гоуем'' !
321
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредният Бг-медиант , от 113 място !На добра ''работа '' е , там не плащат в левове ...
320
5
 
3
 
! Отговори
До КГБ преди 1 година
До КГБ: Браво "добра" реклама им правиш на руснаците. Ако те имат малко ум, трябва първо да исчистят индивиди като тебе.
319
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Христо Грозев си е бил една продажна мишка сега жалкия му живот ще се състои в криене по дупките.
318
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бг гражданин ---А от къде го познаваш , не си ли чел негови статии , против Бг ?
317
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази мъжка мисирка, това продажно създание е позор за България !
316
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Г. !Г-н Христо , защо не разплетете случая с изгарянето на българското знаме от украинците , в центъра на Киев , също и , какво прави Брендо още в Украйна , защо Зеленски не ни го дава за да бъде съден , в прочем Брендо е осъден , но трябва да си долежи присъдата .?
315
26
 
5
 
! Отговори
Бг гражданин преди 1 година
Гордея се, че има Българи като г-н Христо Грозев!
314
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой му купува статиите на тоя , много ми е еНТЕРЕСНУ !