Бизнесът за минималната заплата - покри инфлацията, синдикат - цинизъм!

Хората с ниски доходи харчат парите си храна и сметки
124
Бизнесът за минималната заплата - покри инфлацията, синдикат - цинизъм!
Снимка: Dnes.bg, архив

Икономически съветник в КТ „Подкрепа” Ваня Григорова и председателят на УС на АИКБ Васил Велев  влязоха в остър спор за минималната работна заплата. Тя става 780 лв. от 1 януари. В момента минималното възнаграждение е 710 лв.

Още по темата

„Имахме друго искане. На заседанието на Тристранния съвет след проведените разговори Лазар Лазаров заяви, че ще увеличим заплата не на 770 лв., а на 780 лв. Чудесно е, че това става, друг е въпросът, че ние казахме, че това е приемливо, ако бъде предвидено още едно увеличение в първите месеци на 2023 г., така че да се компенсира инфлацията, натрупана върху храните. Много добре знаем, че хората с ниски доходи изразходват всичките си средства за храна и сметки. Това, което видяхме, беше позорно пазарене от страна на правителството. Увеличение с 10 лв. е цинизъм на фона на обедняването на българския работник”, заяви Григорова пред Нова телевизия.

Според Велев с това увеличение инфлацията е покрита.

„780 лв., но като прибавим към тях средните проценти начисления става 874 лв. Това е малко повече от 50% от средната работна заплата в момента. Говорим за увеличение малко отвъд най-смелите европейски изисквания. В България с тази минимална работна заплата се преизпълняват всички индикатори на директивата. Не това е начинът хората да получат по-добър стандарт. Нашият призив към хората е да не очакват държавата и синдикатите да им вдигнат минималната заплата, а да се квалифицират и да работят за повече. С това увеличение се покрива инфлацията. Имаме най-висок ръст на средната заплата в целия ЕС у нас за последното тримесечие и то е16%, а увеличението на минималната заплата е с 20% на годишна база”, поясни председателят на УС на АИКБ.

Григорова контрира, че това е интерпретация на работодателските организации.

„Средните величини изначално са порочни. Няма такива надбавки върху заплатите”, каза тя.

По думите й много българи отиват да работят в чужбина заради ниските заплати у нас.

„Млад работник в БДЖ, който работи по 12 часа получава 800 лв. заплата чисто. Този човек работи 3 месеца и заминава в чужбина. Друг пример – в момента знаете, че в „Български пощи” има протести, защото огромната част от работещите там получават заплати около 660 – 700 лв. Това не са хора, които не работят и не са квалифицирани. Да подлагаме под съмнение увеличаването на най-ниската минимална работна заплата в ЕС е меко казано цинизъм”, каза още икономическият съветник в КТ „Подкрепа”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наште бизнесмени са много простти. Само от пране на пари от дрога печелят, разрушават и ошират околната среда. Те правят някаква бизнес далавера само ако има някакви пари за пране или ако държавата им даде пари да строят нещо и да откраднат 2/3 от държавните пари.
80
1
 
2
 
! Отговори
преди 1 година
До BiZ B0$$ - Точно така, брако! Не слушай подобни хора, като този другия. Благодарение на безумните им закони и антилобизъм, днес Европа загива ... Но ние ще я спасим!
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Европа има комунизъм, а ти искаш либертарианство. Ако искаш либертарианство и ти да определяш кой да работи и колко да получава - заминавай за Африка и Индия. Сбъркал си континента. Отивай на по-добро място.
78
1
 
18
 
! Отговори
В евро, от днес преди 1 година
Започваме да говорим на работонаемателите в евро. Приемаме еврото. 390 евро минимална заплата - това ли ви е лигавият бизнес? Ако ще се лигавите с хората за 390 евро заплата, заминавайте да инвестирате в Африка, Индия. Там е либертарианският рай за всеки български работонаемател - лигльо, който не заслужава да съществува в Европейския съюз и НАТО.
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
84напълно сте прав но кой да свърши тази работа кой тези в парламента ли или
76
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не се извадят от дупките им същества като Велев,техните фамилии и сие червени робовладелци който разсипаха България и не се окачат по дърветата тая държавичка няма да види бял ден!
75
5
 
15
 
! Отговори
селянин преди 1 година
500 години робство са си казали думата друзя с робски главици сте що работите за минималки
74
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен2 преди 1 година
Който може да замина да живее работи учи в Европа там да си създава семейство тук нищо не се променя и няма да се промени не се заблуждавайте да ви лъжат разни измислени месии вижте как подмяната дб бкп чалгарите докараха на държавата ни Българи спасявайте се поединично
73
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
миналата седмица имаше банани по 3,40 след седмица презряха и ги продаваха по 1,20 и никой не ги купува защо не ядете банани бе демократи?
72
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на Живков всеки който му се работеше,можеше даси купи и кола да си построи и къща,а за образование и мед.обслужване се грижеше Държавата.Да нямаше банани и портокали сега са бол но каква е файдата.
71
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е Бла-бла-бла.Всички Държави предприеха спешни мерки срещу високите цени на горива и храни,но нашите политици/измамници крадци/се борят за своите си високи заплати и евтини кюфтета в парламента.
70
2
 
20
 
! Отговори
До 76 преди 1 година
Със сигурност това не се отнася до България. А какво се случва в Конго и Сомалия никой не го интересува.
69
8
 
16
 
! Отговори
до 69 Бананаджията преди 1 година
Тодор Живков какво каза накрая помниш ли?''Социализъма е едно недоносче''.Това е истината.Москва не ни разрешаваше да правим нищо без съгласието на вожда от Кремъл,затова фалира социализма.Ограничен строй в който имаш право само на едно жилище,чакаш за Лада 15 години и повече,защото другарите взимаха без да чакат с ''връзки''!Ако те видят да работиш на частно,те докладваха на партийния секретар,все едно си престъпник.За да не те накажат му работиш после без пари на некадърния комунист.
68
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 73 - Точно! Преди години разрабитвахме следния бизнес модел - мобилни жилиша, масово производство - до мноооого бедни региони. Вместо пари, ще даваме подслон, храна и дрехи. Ама не... Тряяяябвааало, да има минимални заплати. Човека, гладен, отваря уста, сочи с оръст, боли го коремчето от глад, децата му в калста зъзнат ... Готов на всипко, маа държавата не давала така ... Кой знае, колконживоти можехме да спасим, ако не бяха тезо закони :(
67
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм на астра, 18 годишна, взех я на 10 години, втора ръка, доволен съм, от средната класа съм, карам кола втора ръка а не четвърта и пета. И банани си купувам редовно.
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В случай на хипер инфлация в еврозоната, ще бъдат блокирани всички сметки на европейците!" - Ама то е незаконно така ве
65
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работодателят е само един обикновен наемател на стока от пазара на труда. Стоката се наема с цел въвеждане в експлатация за реализациятата на даден бизнес проект с който да се реализира печалбата. Държавата разбира се може да наложи минимален наем на стоката на пазара на труда, но до какво ще доведе това? Кой ще наема стоката ако с тези цени на наема не може да се реализира бизнес проекта.
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 69 - На мен и сегашната ми кола е добре, нищо, *** е старипка :) ... Всемпак си я взех първа. Инапе, не знам какво ревеш за тея банани. Аз не обичам баннаи, още от дете.
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До долния - Кротни са и ти малко.
62
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30 години българите мизерстваха и чакаха да опитат от западния консуматорски начин на живот, богатите колониалисти да ги сложат като равноправни на масата и да споделят с българите богатсвата които столетия са ограбвали от колониите, защото българите са ногу убави. Но ако последните 30 години бяха тежки, следващите 50 години ще бъдат ужасни, не само в България, навсякъде в западна Европа.

Спонсорирани публикации