Бизнесът за минималната заплата - покри инфлацията, синдикат - цинизъм!

Хората с ниски доходи харчат парите си храна и сметки
124
Бизнесът за минималната заплата - покри инфлацията, синдикат - цинизъм!
Снимка: Dnes.bg, архив

Икономически съветник в КТ „Подкрепа” Ваня Григорова и председателят на УС на АИКБ Васил Велев  влязоха в остър спор за минималната работна заплата. Тя става 780 лв. от 1 януари. В момента минималното възнаграждение е 710 лв.

Още по темата

„Имахме друго искане. На заседанието на Тристранния съвет след проведените разговори Лазар Лазаров заяви, че ще увеличим заплата не на 770 лв., а на 780 лв. Чудесно е, че това става, друг е въпросът, че ние казахме, че това е приемливо, ако бъде предвидено още едно увеличение в първите месеци на 2023 г., така че да се компенсира инфлацията, натрупана върху храните. Много добре знаем, че хората с ниски доходи изразходват всичките си средства за храна и сметки. Това, което видяхме, беше позорно пазарене от страна на правителството. Увеличение с 10 лв. е цинизъм на фона на обедняването на българския работник”, заяви Григорова пред Нова телевизия.

Според Велев с това увеличение инфлацията е покрита.

„780 лв., но като прибавим към тях средните проценти начисления става 874 лв. Това е малко повече от 50% от средната работна заплата в момента. Говорим за увеличение малко отвъд най-смелите европейски изисквания. В България с тази минимална работна заплата се преизпълняват всички индикатори на директивата. Не това е начинът хората да получат по-добър стандарт. Нашият призив към хората е да не очакват държавата и синдикатите да им вдигнат минималната заплата, а да се квалифицират и да работят за повече. С това увеличение се покрива инфлацията. Имаме най-висок ръст на средната заплата в целия ЕС у нас за последното тримесечие и то е16%, а увеличението на минималната заплата е с 20% на годишна база”, поясни председателят на УС на АИКБ.

Григорова контрира, че това е интерпретация на работодателските организации.

„Средните величини изначално са порочни. Няма такива надбавки върху заплатите”, каза тя.

По думите й много българи отиват да работят в чужбина заради ниските заплати у нас.

„Млад работник в БДЖ, който работи по 12 часа получава 800 лв. заплата чисто. Този човек работи 3 месеца и заминава в чужбина. Друг пример – в момента знаете, че в „Български пощи” има протести, защото огромната част от работещите там получават заплати около 660 – 700 лв. Това не са хора, които не работят и не са квалифицирани. Да подлагаме под съмнение увеличаването на най-ниската минимална работна заплата в ЕС е меко казано цинизъм”, каза още икономическият съветник в КТ „Подкрепа”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
5
 
26
 
! Отговори
Бананаджии преди 1 година
Нали осъзнавате, че 90% от вас никога през живота си няма да могат да си купят нито нова кола, нито жилище. А не може и без кола, трябва да се ходи на работа, нали сте стока на пазара на труда, трябва да се продавате някой да ви наеме. Ще карате 15 годишни западни таралясници които като ламя ще гълтат за ремонти мизерните левчета от мизерните ви заплати. И никога няма да чакате по 20 години за нова Лада както при Тодор Живков, а магазините винаги ще са пълни със западни стоки като корекоми, и ще има много банани, банани, банани!
60
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всичко са виновни комунистите!
59
5
 
33
 
! Отговори
До54 преди 1 година
Берем плодовете на така нареченият"мирен преход"братче,лошото е че същите плодове ще ги берат и децата ни и внуците ни и правнуците ни,90 години когато трябваше да избесим тая сгаан червена,ние я направихме новата буржоазия на България"буржоазия"която разсипа и разграби цялата ни държава"буржоазия"която прогони над три милиона българи навън"буржоазия"която ще ни прави на луди още поколения напред!
58
9
 
7
 
! Отговори
запознат преди 1 година
В случай на хипер инфлация в еврозоната, ще бъдат блокирани всички сметки на европейците! Това не ви е Жан Виденов! Затова германците си държат голяма част от парите в буркан банк!!!
57
3
 
3
 
! Отговори
запознат преди 1 година
До само питам: Присвояване от държавата на всички активи на гражданите - движими, недвижими и финансови!
56
1
 
5
 
! Отговори
само питам преди 1 година
Какво е икономическа мобилизация?
55
5
 
18
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 година
Бананаджии! Па бегайте на запад да зимате големи заплати бе! Бегайте на запад.
54
15
 
25
 
! Отговори
НРБ преди 1 година
Народна република България, през социализма, тези 45 години когато бяхме с Русия. Развита промишлена държава със стандарт на живот близък до този на развитите страни. Без да получава и без да чака пари от някъде.
53
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук другарите ви излъгаха с тая перестройка.Никакъв капитализъм няма,щом няма инвеститори с капиталите си.Е тях другарите,дето бяха ''усвоили'' доста от Народната пара,не ги смятам за инвеститори,те са робовладелци и работят на петилетки.Просто си узакониха парите.Кой инвеститор ще дойде тук с парите си и какво ще спечели?!НИКОЙ!Защо VW избра Турция?Ами кой инвестира в Гърция,вместо в България,въпреки,че имаме по-добри АЙ-тита и по-качествен интернет?!Защо ли?!
52
1
 
22
 
! Отговори
ЕЦБ преди 1 година
Къде сте тръгнали в еврозоната с тези нива на минимална работна заплата? По скоро отговаряте на условията за влизане в рублозоната!
51
0
 
7
 
! Отговори
СССР го няма преди 1 година
СССР стана основната държава на 20-ти век и под влиянието на СССР се проведе политиката на всички страни по света. Под влиянието на СССР в Европа и Америка протича социализацията на капитализма. Но сега СССР го няма и вече нищо не пречи на капиталистите. Даже и синдикатите вече не играят никаква роля.
50
2
 
22
 
! Отговори
До онзи със CVтата преди 1 година
В страната има регионална, подоходна, дискриминация и това не зависи от CV то, квалификации и експертност !!! Това го знае всеки един, който все още не е избягал към Софето или към терминалите на летището там.
49
2
 
50
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
Едно нещо е ви кажа на всички дето мънкат че не трябвало държавата да вдига МРЗ а трябвало хората да се квалифицират "като тях" и да си качат СВта. Всеки един труд трябва да се цени! Ако взимаш 5к като Ай Ти, обаче няма касиерка в магазина, чистачка в блока, шофьор на микробус, майстор който да ти направи банята - тия 5к можеш да си ги завреш в!!! Ценете труда на всеки!
48
2
 
19
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Този Велев от години излиза и говори все едно и също и става все по богат БКП приватизираха всички активи и определени взеха държавните ресурси а останалите избягаха в Европа Системата тук е в полза на тези приватизатори притежатели на богатствата докато това не се промени няма да има развитие
47
2
 
14
 
! Отговори
Близнес преди 1 година
Въобще даже не трябва да се плаща заплата, купоните за храна (ваучерите за била) им стигат. От ковид кризата досега, държавата покриваше заплатите на голяма част от заетите в частния сектор, като помощи за бизнеса, обаче вече няма, ще подпомагаме украинките и зеленски.
46
2
 
24
 
! Отговори
До50 преди 1 година
Не си прав,през соца румънците бяха доста по бедни от нас,за разлика от сега когато доходите им са с 50 процента по високи от нашите!Ако те интересува защо е така,мога да ти отговоря.
45
8
 
13
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
При соца бяхме най бедни в СИВ , сега сме най бедни в ЕС.Кво да праиш ? Съдба !
44
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиците демонстрират безумна алчност ,а уж мислили за хората.Клоуни."Когато един клоун влезе в дворец не става крал,но превръща двореца в цирк".Така е и с нашия парламент,който уж ние сме си избрали
43
2
 
25
 
! Отговори
Абе ей! преди 1 година
Няма как да задушиш българските дребни производители и да чакаш цените на вносните стоки да а по-ниски.За качество изобщо не отваряме и дума ,и е ясно защо!Има монопол като през соца на всички стоки,но тогава беше държавен и цените се регулираха.Сега монополът е частен и цените не се регулират от ценовици.Това не е капитализъм,щом има монопол и не се допуска конкуренция.Това си е частен социализъм,а демокрация не е идвала изобщо тук.
42
1
 
24
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
В коя област е тоя квалифициран труд,който може да се практикува дистанционно?И то 90 процента от него. По тая логика сутрин и вечер не трябва да има задръствания,всички квалифицирани ще са си по домовете, вместо да висят в задръствания.И това не се отнася само за България. Задръствания сутрин и вечер има във всички големи градове по света.

Спонсорирани публикации