КЕВР: Цената на газа скача с 22% за януари, без промяна на парното и тока

Азерският газ покрива около 27% от потреблението на страната
Обновена: 1 яну 2023 19:09 | 1 яну 2023 18:51, Анисия Иванова
48
КЕВР: Цената на газа скача с 22% за януари, без промяна на парното и тока

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за януари в размер на 179,33 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Още по темата
Така газът поскъпва с 22% спрямо месец декември.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в хранилището в „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“/IGB/ на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г., „Булгаргаз“ е сключил за януари три договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона.

Дружеството е сключило и договор за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа.

В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от ПГХ „Чирен“.

С осигурените количества природен газ за януари се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

След извършената проверка на всички разходи за закупуване на природен газ Комисията коригира цената, предложена в днешното заявление на „Булгаргаз“, и я намали от 179,72 лв. /MWh на 179,33 лв./MWh. Установено е, че в цената неоснователно са включени разходи за капацитет в размер на 1 252 349,25 лв. за доставка на количества природен газ до Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи на обществения доставчик за покупка на природен газ, които формират крайната цена за м. януари.

С решението за утвърждаване на цена на природния газ КЕВР утвърди и прогнозни условно-постоянни разходи на „Булгаргаз“ за 2023 г. за дейността обществена доставка, които са част от общите разходи на дружеството. Утвърдена е и среднопретеглена норма на възвръщаемост на капитала за регулаторен период 2023 г. На дружеството не са признати разходи в размер на 9, 656 млн. лв. за 2023 г., които не са доказани и не са пряко свързани с лицензионната дейност. По тази причина тези разходи не са включени при формиране на цената на природния газ през годината и са допълнителен фактор за постигане на по-ниски цени.

Утвърдената цена от 179,33 лв./MWh е значително по-ниска от предложената прогнозна цена в първоначалното заявление на „Булгаргаз“ в размер на 204,14 лв./MWh. Основните причини са намалението на борсовите индекси на международните пазари в края на м. декември, както и значително по-ниския от планирания добив от газовото хранилище в Чирен поради мекото време. Общественият доставчик е нагнетил виртуално в хранилището допълнителни количества природен газ. В резултат на това е снижена осреднената цена на съхраняваните количества, нагнетени основно през летните месеци, когато на международните борси газът достигна изключително високи ценови нива. С намаляването на цената на нагнетеното синьо гориво от Чирен, което е ценообразуващ елемент в общия микс, се допринася за постигане на по-ниска крайна цена на газа за м. януари.

За топлофикационните дружества, за бизнеса и за всички български потребители утвърдената цена от 179,33 лв./MWh, или 91.69 EUR/MWh, осигурява ценово предимство, тъй като е значително по-благоприятна в сравнение с индексите на европейските газови пазари за доставки през м.януари, които са на нива от 118 EUR/MWh.

„Няма да има промяна в цените на парното и електрическата енергия от 1 януари 2023 г., което има ключово значение за потребителите на регулиран пазар. По този начин енергийният регулатор подпомага задържането на цените у нас, тъй като основен фактор за инфлационните процеси в цяла Европа са цените на енергоносителите“, заяви председателят на Комисията доц. Иван Иванов на проведеното открито заседание на 30 декември 2022 г., припомня БГНЕС.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за м. януари 2023 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: ценагазБулгаргазКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е виновния бяха го изгонили пак се върна
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи парното не, а тези които се топлим с газ ?!? Кучета ни яли, нали.
38
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престанете само да увеличавате цените скаапааняци долни. Много хора ще напуснат България, да видим тогава кой ще ви плаща нещастници.
37
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е затова убиха Васко Начев руснаците.За да пълним Чирен с руски скъп газ!!!!От страх и другите дето се сещаха какво ще стане си замълчаха.Няма Левски в днешно време!Само портрети и никакви действия и дела!
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кому е нужен този КЕВР, нали уж всичко е пазарна икономика. Тия какво точно регулират, като който каквото поиска като цена я получава. Нека да видим цените как се движеха преди да създадат тази измислена комисия в която едни хрантутници получават едни огромни заплати за нищо.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Врътнаха ни по комунистическия модел на Вълко Червенков.Пълниха Чирен със скъпия газ,защото се носеше слух,че ще стане двойна и тройна цената заради войната.Даже Путин ни спря газта.И наще лапнишарани се набълбукаха със скъп газ.И днес когато цената пада,те искат да компенсират,като си го вземат от абонатите.КОМУНИСТИИИ!!!!!
34
1
 
0
 
! Отговори
За 24 преди 1 година
Ти искаш сигурно всичко да ти е в евро! Някои трябва да получават 800 евро минимална заплата, не мислиш ли? Сигурно си от тези дето не обичат да дават, а само да пресмятат! Впрочем, не съм този на когото отговаряш.
33
9
 
0
 
! Отговори
123 преди 1 година
1во цените паднаха на газта до такива преди войната в украйна.2ро булгаргаз са *** на хранилка при риснаците3то чорапа и компания отпрати танкерите с втечнен газ, и загубихме слотове,пари време.4то цените нагоре,дране на кожи,дестабилизация на държавта икономически , за да се запази проруското влияние в енергетиката5то троловете квичът колко е било харашо с ***
32
1
 
7
 
! Отговори
Ко?Не! Куга? преди 1 година
Парното и топлата вод нямало да поскъват.Моляяя?Я пак!Може от Топлофикациите,но който се топли на газ и топлата вода му е от същото котле ще плаща повече.Това като онова с минималната работна заплата дето се отнасяла само към 500 000 души.Пълни глупости!Отнася се за всички,особено за тези дето сами си плащат осигуровките върху праговете.
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя лилипутинист не мога да го понасям! Крадете бе - МИ шки.
30
1
 
1
 
! Отговори
чудеснооооо преди 1 година
До Земеделец Ха-ха-хаааааа...........в голЕма заблЮда си!
29
2
 
0
 
! Отговори
Земеделец преди 1 година
До чудесноооооНе ми пречи да си искаш . На мен такива , като теб не ми трябват . Не разбираш нищо , за да можеш да искаш .
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
23 - не е.
27
3
 
0
 
! Отговори
До мурзилката преди 1 година
До АнонименДа не се окаже , че ние ще им врътнем кранчето за Сърбия и Унгария , ако те не платят 1 милиард .
26
0
 
9
 
! Отговори
бай ви Тошо преди 1 година
И тоя дърт пр-ч говори глупости и ни заблуждава.България е пред нац.катастрофа.
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
179,33. А ЗАЩО РУСНАЦИТЕ КАЗВАТ ЧЕ ЦЕНАТА ВЪВ БЪЛГАРИЯ ОТ 1 ЯНУАРИ Е ОТ 79 ДО 92 ЕВРО.
24
0
 
3
 
! Отговори
чудеснооооо преди 1 година
До Анонимен 24 Правилно си разбрал, искам да ВЗЕМАМ, а ако ти си от даващите и не можеш............приключвай бизнесО!
23
6
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 година
Тролчеее хайде ми обясни, като са ни спрели газта, защото сме неприятелска държава как да ползваме? Как ще платиме, че не сме я ползвали, като не са ни я доставили, какво да ползваме и за въздуха ли трябва да платем на руските господари? Големи мозъци сте кремълските *** на копейката ейййй
22
0
 
3
 
! Отговори
смях в залата преди 1 година
''Важен човек в ГЕРБ вдигна сватба.Емил Костадинов е предприел една от най-важните стъпки в живота на един човек в навечерието на своята 37 годишнина................''
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До чудесноооооНикой не те спира да даваш 1780 лева . Забравих , че ти искаш да взимаш , а не да даваш . :)