България била рекордьор по скок на заплатите в ЕС - над 16%

Най-голямо е увеличението в добивната промишленост
Обновена: 5 яну 2023 11:22 | 5 яну 2023 11:22, Нели Христова
175
България била рекордьор по скок на заплатите в ЕС - над 16%
Снимка: БГНЕС

Разходите за час труд в ЕС са се увеличили средно с 3.4% за година, показват данните на Евростат за третото тримесечие на 2022 г. На фона на това незначително средно повишение България изпъква с рекорден скок от над 16%. Най-голямо е увеличението в добивната промишленост - 14,2%.

"Очаква се намаление на инфлацията, но и запазване на желанията за увеличение на заплатите. Работодателите ще се съобразят със свиването на активната работна сила. В големите икономики се очаква рецесия. Това означава, че част от българите на ниски позиции в чужбина, ще се върнат у нас, това ще увеличи еластичността на предлагането на труд в България, което може да задържи увеличението на заплатите. То ще продължи, но с умерен темп", заяви доц. д-р Щерю Ножаров, икономически съветник на БСК пред Нова тв.

Според него в хотелиерството трудно се задържат кадри, защото е сезонна работа. "Компаниите увеличават заплати, където искат да задържат кадрите си поради недостиг на пазара. В България са ниски заплатите на хората, които имат изпълнителски функции. Заплатите на хората със стратегически функции са близки до европейските. На 100 000 човека заплатите са от 2000 евро нагоре", посочи той.

По думите му бизнесът е настроен да повишава работните заплати заради инфлацията и свиването на работната сила. "Секторите на информационните технологии и финансите са с най-високи доходи, защото те могат да си работят и дистанционно. Максималният осигурителен доход изтласква както високите, така и по-ниските възнаграждения нагоре. Работодателите търсят максимизиране на печалбата, но това става със задържане на висококвалифицираните кадри", коментира Ножаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
15
 
4
 
! Отговори
И.Аврамов преди 1 година
И със сто процента да скочат,все ще има недоволни,защото българина е така устроен вечно да мрънка че му е малка заплатата,а в същото време кафетата,игралните зали и хипермаркетите са пълни с хора дори и в делнични дни
100
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ли съм учил друга математика или нещо не ми се връзва."На фона на това незначително средно повишение България изпъква с рекорден скок от над 16%. Най-голямо е увеличението в добивната промишленост - 14,2%."От финанси не разбирам много ама как средноаретметичното е по голямо от максималното.
99
0
 
12
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 1 година
Сериозни хумористи сте, браво!
98
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко релативистична аритметика: нарастване от 1000 евро към 1100 е 10%-но. Нарастване от 20ст. къмто триесе е петдесетпроцентно. Шеснаесе процента от ?
97
0
 
11
 
! Отговори
леля чичо преди 1 година
ако от 1 лев стават 2 лева увеличението е 100%
96
4
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Истината/44 "Защо си мислиш , че си на средната заплата с европейската ? " - аз съм над средната европейска заплата. 2000та бях на :)
95
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия червени бичмета от БСК докога ще се правят на улави?Всеки четвърти в България работи за минимално заплащане а то е възможно най ниското в Европа едва 398 Евро,румънците имат най голям ръст при своето минимално заплащане от цели 22% при нас увеличението е едва 11%
94
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
16 увеличение и 30-40% инфлация. Виждам стоки и с над 100% увеличение като *** например.
93
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията е комай 40-50% реално...
92
1
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Така се заблуждава народа ....подхвърляш му трохи за да вика УРА !
91
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който го твърди това - може да се върне в началото училище. Когато заплатите са ниски то 16% са нищожна добавка, защото и 160% да се качат - пак ще са от най-ниските в Европа!
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е ДУПКА!
89
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Искам г-жа Василка Ботева да е следващата министър премиерка на България. Тогава ще се съглася да съм министър на финансите, при това и без да получавам заплати. Пожнеже съм скромен човек, нека поне песните да огласяг страната през предстоящите трудни години за страната. Предлагам г-н ТОШЕВ да е министър на културата, а виртуозните му музиканти да са заместници.
88
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е тази подигравка с народа!?
87
1
 
11
 
! Отговори
111111111111111 преди 1 година
Ти да видиш ..............
86
10
 
3
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Синът ми има акции от Berkshire на Mr Warren Buffet. Както и от Газпром. Аз пък имам от доста български дружества. Както и валути в няколко банки. Песните на г-жа Ботева да огласяг България през следващите г. За да се управлява странатаот умни хора.
85
2
 
8
 
! Отговори
Помпат Инфлация преди 1 година
Нямат растеж, увеличават пари в обръщание, а да познаем чии нареждания изпълняват?
84
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да не ми се иска да го кажа но заплатите и пенсиите в България се вдигнаха осезателно при управлението на престъпниците от ПП. Само не знам как се оставихме 11 год. да ни управляват едни бандити които въобще не мислеха за народа става въпрос за ОПГ ГЕРБ.
83
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Относно курсовете по програмиране- навсякъде реклами из Facebook (В LinkedIn не смеят, че ще ги съсипят от базици). Под всяка реклама коментари от рода на "цена", "къде да се запиша" и подобни. Иначе казано- хора, които нямат капацитета да цъкнат един линк и да прочетат 2 реда информация, тръгнали ИТ специалисти да стават. Няма как. От лош материал НЕ става. Има си хора просто орисани да са си шофьори и касиерки. Капитализъм. По цял свят е така.
82
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна, Молдова, Беларус, Македония, Черна гора, Сърбия... Все европейски държави, които има много да драпат преди да достигнат стандарта и качеството ни на живот. Въпреки всичките ни косури и корумпирани, некадърни политици, в България всъщност никога не се е живяло по-добре от днес.