България била рекордьор по скок на заплатите в ЕС - над 16%

Най-голямо е увеличението в добивната промишленост
Обновена: 5 яну 2023 11:22 | 5 яну 2023 11:22, Нели Христова
175
България била рекордьор по скок на заплатите в ЕС - над 16%
Снимка: БГНЕС

Разходите за час труд в ЕС са се увеличили средно с 3.4% за година, показват данните на Евростат за третото тримесечие на 2022 г. На фона на това незначително средно повишение България изпъква с рекорден скок от над 16%. Най-голямо е увеличението в добивната промишленост - 14,2%.

"Очаква се намаление на инфлацията, но и запазване на желанията за увеличение на заплатите. Работодателите ще се съобразят със свиването на активната работна сила. В големите икономики се очаква рецесия. Това означава, че част от българите на ниски позиции в чужбина, ще се върнат у нас, това ще увеличи еластичността на предлагането на труд в България, което може да задържи увеличението на заплатите. То ще продължи, но с умерен темп", заяви доц. д-р Щерю Ножаров, икономически съветник на БСК пред Нова тв.

Според него в хотелиерството трудно се задържат кадри, защото е сезонна работа. "Компаниите увеличават заплати, където искат да задържат кадрите си поради недостиг на пазара. В България са ниски заплатите на хората, които имат изпълнителски функции. Заплатите на хората със стратегически функции са близки до европейските. На 100 000 човека заплатите са от 2000 евро нагоре", посочи той.

По думите му бизнесът е настроен да повишава работните заплати заради инфлацията и свиването на работната сила. "Секторите на информационните технологии и финансите са с най-високи доходи, защото те могат да си работят и дистанционно. Максималният осигурителен доход изтласква както високите, така и по-ниските възнаграждения нагоре. Работодателите търсят максимизиране на печалбата, но това става със задържане на висококвалифицираните кадри", коментира Ножаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
7
 
6
 
! Отговори
Пепката преди 1 година
В ИТ е добре. Аз съм на 7600 чисто в момента и съм доволен.
120
1
 
6
 
! Отговори
бари преди 1 година
До Анонименглупости ! навсякъде се вдигнаха заплатите и в частния и в държавния сектор !!!няма кой да работи вече за 1000-1200 лв . а преди година ????
119
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за мен не излиза математиката. Вдигнало се е с 16 процента/което разбираме средно за всички сектори/, но най-много се е вдигнало с 14. Ако най-ниското е 1, най-високото 14, как средноаритметично излезна 16? Или в тази редакция никой не разбира грам от математика или са ви дали фалшиви данни.
118
0
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Цитат: ...България изпъква с рекорден скок от над 16%. Най-голямо е увеличението в добивната промишленост - 14,2%. >>> Без коментар!
117
11
 
2
 
! Отговори
Hahahahahahaah преди 1 година
До АНОНИМЕН 128, ти си имбеецилл. Знаеш ли защо? Защото дори си въобразяваш, че останалите мислят като теб! Вземете да научите нещо, че иначе все бедни ще си умрете :) Необразовани, мързеливи и бедни! Научи какво е средно и колко средни има. Аз имам докторантура в областта на обработката на данни :) За мен такива като теб сте... напълно заслужено нискоквалифицирани!
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте в джобса по колко плащат от IT-тата до продавачите..
115
1
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До Анонимен 119 Май ти пък съвсем не си учил. Явно според теб средно аритметично на 1 и 5 е 6. Пази боже, хем той съвсем неграмотен, хем друг нарича такъв. Ходи в първи клас!
114
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За едни свинско, за други зеле - средно свинско със зеле
113
10
 
5
 
! Отговори
до 124 преди 1 година
Ако вземем за пример ИТ сектора- 50% от хората работят на 2-3 места и си докарват по 3-4 заплати месечно. Приятел в сектора с над 12 години опит с под 20к доход рядко се вижда. Че има и такива с по 200. Ама този сектор го остави- да най-добре платеният в цял свят е, но са важни и други професии. Иначе жена ми няма нищо общо с ИТ и печели повече от мен. Дизайнер е. Братовчед ми завърши курс в Кнауф- речи бачкатор да става. Плаща до стотинка данъците си под 20к не пада. Ако имаш желание, успяваш.
112
0
 
7
 
! Отговори
Кочо преди 1 година
Затова и инфлацията ни е двойно по голяма
111
0
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
До Анонимен 121 : Не позна. В ИТ сектора са, разбира се :)
110
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са тия заплати - в държавния сектор, където кикорчо и БКП-то по другарски дръпнаха и раздадоха едни 15-20 милиарда лева дългове ли? Щото в частния сектор 5-6-7% е направо чудо ако стигнеш на годишна база...
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лесно е - цял живот омраза за гербероидната зараза
108
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 111, ами толкова си и учил :) Я намери средното на 1 и 5 :)
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искам увеличени , но да НЕ ПИПАТ ЦЕНИТЕ !
106
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега дайте трибуна и на оня очилатият крадец Велев да се похвали колко много подаяния давал на своите роби,и после пак почвайте да ги редувате всичките червени крадци от БСК,АИКБ,КРИБ и сие червени производни!
105
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иво Цезара, че те са нагоре.. Проверете в БНБ. От 1.01.2023 има нова промяна. Иначе наистина е време малко да се изпразнят магазините. Какво е това пазаруване като невидяли... а после мрънкат, че нямат пари. Вече никак не вярвам на мита за бедния българин. Виж абсолютна истина е, че българинът е мрънклю!
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-жо Габриел ,де сте , да изпълните заканата си ,че ще се борите с Фейковете не че ни притесняват ,ние сме свикнали с тех още ог Татово време , но се създава лъжливото впечатление у Европата ,дето вие все си живуркате , че еуропейските пари българският народец ги пропилява в едеде и пийени, а пък истината е ,че ги даряваме на новобогаташи ,е ми и ний да се пофалим с милиардери ,нема само западняците да се фукат , та дерзайте в ползу роду
103
1
 
10
 
! Отговори
гого преди 1 година
Добивната промишленост ? Дънди Ппешъс Метал,шистов газ,всички кариери и баластриери в България Не са Български , плащат мижави данъци и минимални осигуровки.
102
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абсолютен цинизъм.