Драстичен скок при яйцата и пилешкото, внасяме и от Полша

Ивайло Гълъбов: Рекордно са поскъпнали фуражите, тока, горивата
10 яну 2023 09:49, Анисия Иванова
64
Драстичен скок при яйцата и пилешкото, внасяме и от Полша
Снимка: Bulgaria ON AIR

Яйцата поскъпнаха рекордно през 2022 г. Увеличението е със 76% - при средно за Европа с 67%. Подобно голямо увеличение на цените последно е имало през 2011 г., когато бяха премахнати конвенциалните клетки за отглеждане на кокошки. Бяхме свидетели на подобен ръст 2011 г. - тогава причината беше заради премахването на конвенционалните клетки, заяви председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

"През миналата година имаше рекордно поскъпване на фуражите, електроенергията и горивата - средно със 76%, колкото е и поскъпването на яйцата у нас. Рекорд държи Германия със 106% увеличение. Цените на зърното започнаха да спадат, едва ли ще има голям спад в цената на яйцата. Себестойността на зърнопроизводството е голяма, при изкуствените торове и горивата тенденцията е различна", уточни Гълъбов пред Bulgaria ON AIR.

А увеличението на цената на яйцата у нас е по-голямо заради по-ниските цени, от които е започнало. Покрай Ковид пандемията те са били по-евтини заради намаленото търсене и спада в туристите, които са сред големите консуматори. Гълъбов заяви, че цената на яйце при производител е около 32 ст., но в търговските вериги ги купуваме доста по-скъпо.

"Най-търсените яйца от производители са клас А - размери М и L. В търговските вериги са по-скъпи заради доставните разходи. Прави впечатление, че от цената на едро до цената на дребно разликата е доста голяма. Когато яйцата бяха на дребно 15 ст., обяснимо беше да има 50% надценка заради скъпото складиране и транспортиране. Но когато яйцата поскъпнаха - 50% надценка е малко неоправдано", коментира гостът.

Продължаваме да внасяме яйца от Полша, където цените са по-високи от българските.

"Там цените са с 20% по-високи от България. Това не е логично обяснимо. Полските производители вероятно използват практики, за да протектират техния пазар. Ограничават предлагането на местния пазар и всичко, което е в повече, го изнасят. Ние сме любима дестинация на полските производители, имат традиционни отношения с наши дистрибутори, необяснимо защо. Има полски яйца с директни сделки с търговските вериги", каза още председателят на Съюза на птицевъдите.

Родните производители пък изнасяли около 30% от продукцията си. И това им помага да оцелеят.

Поскъпване има и при цената на пилешкото месо. Килограм цяло пиле е 4,30 лв.

"Ръстът е значителен на годишна база. Но пилешкото през последните месеци пада, това са последствията от ембаргото на Русия и войната в Украйна, които предизвикаха сериозни аномалии в сектора с бройлерите. При завишеното производство на пилешкото месо цените тръгват надолу. През зимните месеци в България себестойността на пилешкото месо се вдига, защото вместо да отопляваме сградите една седмица, ги отопляваме 3 седмици", заяви Ивайло Гълъбов.

По официални данни годишно внасяме около 100 000 тона пилешко месо, основно от Полша, а изнасяме 30 000 тона.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Как ще е 4 и 30 кило пиле бе, не пишете глупости. По-евтино от 5,50 - 6 лв. за килограм няма. И то ако пилето е на промоция. А тези от 5 и 50 ги блъскат отвътре с вода, като отвориш пластмасовия плик, колко вода изтича от пилето? А бе моля ви се...
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До От народа - Внасяхме и тогава зеле и картофи от Полша и чесън от Испания. Допреди 80 години България е произвеждала всякакви храни в количество, достатъчно да се изхрани два и половина пъти по-многочислено население. Затова сме изнасяли всякакви хранителни стоки, а ако прочетеш мемоари от онова време, ще научиш, че тогава яйцата са били считани за възможно най-евтината храна.
42
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Полските яйца и пилешко не са внос,а транспортиране на стока от едно място в ЕС до друго място в ЕС.Родните производители трябва да се научат да работят в конкурентна среда.Осигурени са им ниски данъци и най-ниските заплати в ЕС.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори бройлерите зависят от войната в Украйна! Яйцата също! Е това е виц на деня! Добре че са поляците и не само, да ни хранят! Така е след като бяха умъртвени пат-ета и пил-ета, и тре-воп-ас-ни, пра-се-та, след птичи грип, свински... и какво ли още не!
40
1
 
4
 
! Отговори
ха преди 1 година
колко пъти хващат от Полша негодни за консумация яйца а продължават са внасят от там !
39
1
 
7
 
! Отговори
От народа преди 1 година
Преди 33 години хората произвеждаха всичко, имаше за всеки. След идването на "демокрацията" се унищожиха родни производства, за да може запада да си продава на нас негодната стока. И това е благодарение на 200 фамилии, които окрадоха държавата. Защо за тях няма правосъдие? Това не е демокрацията, българина не я е видял.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези няколко години да не са над 33 години? Тогава преди 1989-та яйцата струваха по 10 стотинки и по-малко
37
0
 
3
 
! Отговори
До Ти преди 1 година
В детска възраст ми се случи да видя тогавашната Западна Германия заедно с родителите ми, една година преди да започнат промените у нас. Пристигнахме в деня на Заговезни.В малките градчета все още правеха карнавали в този ден. От следващия ден в магазините за хранителни стоки вече продаваха боядисани, сварени яйца с гаранцията, че са снесени в рамките на същата седмица във ферми около градчето. Продаваха ги на цената на суровите яйца. Бяха рохки в самия център на жълтъка, не знам как го постигат
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди две години купих от "Билла" пилешко месо внос от Полша. На външен вид изглеждаше чудесно, но имаше вкус на стиропор. Оттогава не купувам такова. Полша е страна с традиции в земеделието, но изглежда и там са се научили на някои урбулешки практики и Бог знае с какво хранят бройлерите, а нашите търговци търсят на международния пазар най-евтиното.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истинската свобода изисква жертви и болка. Повечето хора само мислят, че искат свобода. Всъщност, те копнеят за крепостничеството на социалния ред, строгите закони, материализма. Единствената свобода, която човек наистина желае е свободата да му е удобно.
34
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Обаче 20% данък оцеляване си седи. Това го нема никъде по света.
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В някои руски и украински градове, цената на яйцата е от 2.35 до 2,45лв, за опаковка от 12 яйца. Което е около 16-17 стотинки за брой(разликата до крайната цена е стойността на опаковката). Как пък тук в България,се намери такава алчност и спекулация с цените? Повишените разходи далеч не са достатъчни да оправдаят цената на яйцата в нашите магазини.
32
5
 
6
 
! Отговори
Не се преди 1 година
Карайте приятели. Онкологията приема и русофили и русофоби еднакво гостоприемно.
31
2
 
11
 
! Отговори
Баба Гица преди 1 година
Гледаме си 6 кокошчици. Носят всеки ден. Фуража ни е 20 евро за 40 кг. Ядат и остатъците от храната ни. Купувам им и риба, месо. Събирам им трева. Ровят по цял ден. Не можем да им смогнем да им ядем яйцата и продаваме на познати. Продавача на фуражи ни каза, че индустриалните кокошки ядат фураж с хормони да снасят повече. А на поляци не вярвам да ме хранят. Най- добре собствено производство. На млади години живеех на 8мия етаж и съседите гледаха зайци на терасата. Имаха много клетки/зайци
30
2
 
11
 
! Отговори
Ти преди 1 година
За Великден сигурно ще станат по 2 лева яйцето. Ние си купихме яйца от Турция 0,22 лв. За Великден ще ходим за яйца пък тук да си продават полски.
29
2
 
28
 
! Отговори
Взор преди 1 година
Почна се със свински грип, избиха прасетата, след това птичи грип избиха пилетата, не можело да гледаме в къщи, не им стигна и това направо човешки грип пуснаха без заобиколки по-бързо да умират хората. Очаквам новият грип - война. Че не могат да смогнат с тез грипове! Козичката на бабата в планината отнесе Евроатлантическите ценности при Бог. Поляците получават ОГРОМНИ СУБСИДИЙ ОТ ЕУ, за производство на гъби и други продукти. Нормално е да са с недостижима цена за Българина.
28
3
 
13
 
! Отговори
aaa преди 1 година
Ще спаднат цените и на храните, и на яйцата. Просто производителите много надуха цените, заради огромната несигурност и спекула.
27
7
 
10
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Честита промяна!
26
4
 
19
 
! Отговори
Напомняне преди 1 година
Преди време, когато герберите наложиха принудително избиване на свинете в БГ, зетя на тиквуна внасяше свински от чужбина( малка подробност, но съществена). Сега има внос на пилешко от Полша, кой е главният вносител? Защо само някои имат достъп до еврофондовете, спомагащи селското стопанство? Дали е случайно?
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, аз вече взимам зрял английски чедър, защото цените с бг кашкавала се изравниха, а поне в чедъра се усеща маслеността. Излиза по на оферта....