Грипът сега е най-вече при децата, родителите да не го подценяват

Антивирусните препарати са ефективни до 48 часа
12 яну 2023 08:53, Елка Василева
14
Грипът сега е най-вече при децата, родителите да не го подценяват
Снимка: архив, БГНЕС

От днес областите Бургас и Шумен са в грипна епидемия. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира пред БНТ, че в ситуацията е много важно отношението и на самите родители освен контролът, който трябва да е качествен и реален. Той определи действията на здравните власти в Бургас като адекватни и навременни.

Още по темата
Кунчев прогнозира, че междусрочната ваканция на учениците най-вероятно няма да бъде удължена с 2 дни на национално ниво с оглед епидемичната обстановка, тъй като ситуацията е различна в отделните региони на страната, а грипът тази година е дошъл 10-ина дни по-рано.

Той изтъкна, че сега разпространението на грипа е най-застъпено при децата и призова родителите да не подценяват грипа.

"Ако имаме такива симптоми - задържане на висока температура 2-3 дни, затруднения в дишането, силна отпадналост, това си е причина за медицински преглед и сериозно лечение", каза доц. Кунчев.

Той подчерта, че не е задължително при грипна епидемия да има грипна ваканция. Следим много показатели, които дават по-ясна картина, каза Кунчев.

При чиста вирусна инфекция няма полза от антибиотици. Лекар трябва да прецени дали няма бактериална компонента, това пациентът не бива сам да го прави, каза още доцентът.

Антивирусните препарати са ефективни до 48 часа, подчерта доц. Кунчев.

По думите му грипът не е изместил напълно коронавируса, макар и той сега да протича по-леко.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
9
 
! Отговори
Страх преди 1 година
мори добитъка..И отслабна имунната система..
8
2
 
9
 
! Отговори
Черния преди 1 година
Тоя не умря ли
7
2
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Изчезни бе толуп!
6
1
 
13
 
! Отговори
Този Който преди 1 година
Защо в медийното давате думата на хора, които са тотално компрометирани в областта в която се подвизават?! То а беше само тоя, с мед да го намажеш. То не бяха тънки специалисти, аналитици, критици, политически дилетанти, откровени шутове и чоббани!! Този като го видя и си представям как изрича лъжа след лъжа.
5
6
 
13
 
! Отговори
Kiro преди 1 година
Затворете първо детските градини и ясли, каза се че малките деца най-тежко го карат грипа и точно те пълнят болниците. Нека да не поставяме постоянно икономиката на първо място, здравето е по-важно.
4
17
 
5
 
! Отговори
do 4 преди 1 година
Айде стига с тъпите ви изказвания, бе... Повече от верни неща казва Кунчев. Бустери, та бустери. То и аз се чудя колко снишен неграмотен роб трябва да си, че да работиш за парите, за които работиш, ама не съм седнал под всяка статия да ти го повтарям.
3
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кунчо, внимавай с медийните изяви. Маркучът пита за теб. С твоите четири бустера този път може и да посетиш Св. Петър
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новият грип е много неприятен, много деца са в болница. При първи симптоми- бърз тест за грип А от аптеката. Ако е положителен, озелтамивир действа безотказно. Има и суспензия за деца. Ако започнете приема в първите 48 часа (колкото по-рано, толкова по-добре), по-нататъчни симптоми няма да развиете. Гарантирано.
1
6
 
11
 
! Отговори
радомир преди 1 година
След като грипът е основно при по-малките и вилнее из десктите градини и ясли, защо те остават отворени, а не бъдат пъснати първо те във ваканция? При Ковида се обясняваше, че градините не ги затваряли защото той не бил опасен за малките. Сега не е така, но действия никакви за да защитим малките деца до 7г. Докога така?

Спонсорирани публикации