Българинът купува все по-малко, инфлацията расте нагоре, а доходите не

Кредитите ще да с по-високи лихви през тази и следващата година
142
Българинът купува все по-малко, инфлацията расте нагоре, а доходите не
Снимка: БГНЕС

„Намаляващата ни покупателна способност трябва да ни притеснява, защото инфлацията върви всеки ден, а доходите не. Няма заложени механизми за индексация, както в други държави, и ние трябва всеки път да чакаме политиците да се сетят, ако изобщо го направят. Така че трябва да има механизъм, който да автоматизира индексацията на доходите, това ще бъде най-доброто решение, защото тогава процесът ще става автоматично, ако то зависи от инфлацията“. Това заяви в интервю за БГНЕС Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“.

Още по темата

Николов уточни, че ако човек е на заплата и може да предоговори своите доходи, то човек на пенсия няма как. „Прословутото "швейцарско правило" за пенсиите, което преди години се обсъждаше да се въведе, но не стана, е един такъв пример“, обясни още той.

Кредитите ще да с по-високи лихви през тази и следващата година, очаква експертът. „Причина за това е, че основните лихви тръгнаха нагоре, а оттам и лихвите в търговските банки ще започнат да се повишават. Това е добра новина за вложителите, защото те ще получават по-голяма лихва, но за тези, които вече имат кредити, това е лоша новина. Засега очакваното повишаване не е много голямо, не е повод за паника, но всеки трябва да има това предвид, когато има план да тегли кредити“, обясни още той.

Николов изрази надежда и пикът на инфлацията да е отминал още през 2022 г., и постепенно тя да се върне към познати стойности. „Тепърва предстои да се види повишаване на лихвите по кредитите, но дори с това увеличение - вероятно едноцифрено, - ние по-скоро се връщаме към нормалното. Досега лихвите бяха прекалено ниски, така че относно инфлацията и лихвите, не мисля, че има нещо притеснително", заяви още той.

Относно цените на имотите и дали сега е добър период за инвестиция Богомил Николов поясни, че е трудно да се предвидят движенията на имотния пазар.

„Ако лихвите на ипотечните кредити се повишават, не се знае дали пък цените на жилищата няма да тръгнат надолу. Това, което знаем със сигурност, е, че лихвите ще тръгнат нагоре, вече пазарните цени на жилищата дали ще запазят темпа на растеж, е по-малко вероятно, тъй като факторът за нарастване на цените на имотите през последните години беше именно евтините кредити. Сега, когато те поскъпват, е съвсем логично и натиска върху пазара да намалее, и оттам да се стигне до намаляване на цените на имотите“, коментира председателят на потребителската асоциация. „Що се отнася до задлъжнялостта, все още не се наблюдават някакви опасни ефекти както при финансовата криза от 2009 г., но все пак ако потребители планират да изтеглят кредит, аз искам да уточня, че златното правило е кредити да се теглят за инвестиция, а не за консумация, това трябва да правят и те сега“, поясни Богомил Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
0
 
! Отговори
брокирката преди 1 година
Ми купувайти си апартаменти...
92
2
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Аз не виждам българите да купуват по малко те са много малка част масово големите магазини са пълни всеки ден включително с бедните пенсионери
91
3
 
6
 
! Отговори
А добър ден преди 1 година
Тва щото бяхме независими от Русия,според думите на оная откачена овца Урсула.
90
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Национализация и задължителни цени. Който мръдне в цената нагоре, бам куршум в тила и да видим дали ще има инфлация после.
89
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е виновен,според мен Путин.
88
0
 
19
 
! Отговори
Гест преди 1 година
Как ще предоговаряне заплащане с български робовладелец бе ,ти от Марс ли падаш ,или може би си се побъркал.Все едно да вземеш от мечка мед ,или от *** орех.Този в кой свят живее ,в социализъма ли!?Явно ,да
87
0
 
19
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Търся тристаен в центъра на София... Не, няма да го купувам, само го търся....
86
1
 
16
 
! Отговори
Каракочев преди 1 година
До Иван ИвановЗа Бога братя, не купувайте. Изпитан способ.
85
5
 
3
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
Какво да направим.
84
3
 
17
 
! Отговори
това е положението преди 1 година
до Ама верно ли ? .... По улиците хората взеха пак да се гледат на кръв. Аграрни физиономии, откачалки всЕкви има колкото щеш. Имат пари за белия прах и др. забранени химии и се мислят за безсмъртни.
83
4
 
16
 
! Отговори
Ама верно ли ? .... преди 1 година
Как тъй вааа ? Аз тука в коментарите все чета как един бил прУграмис и вземал 8 хил .... друг бил милионерче със собствен бизнес и все в Дубай си почивал ... Разни меринджеи.. всичките се къпят в пари ... един дето да напише че е бедняк не срешнах за толкова години... и изведнАж - Инфлация имало. Хората нищо не купували от магазините . На кредит живеели... По улиците все едни такива утрепани физиономии с 25 годишни БМВ-та, Голфове и Москвичи....
82
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 94 Е точно това имам предвид в България се внася масово евтино, но се продава на безбожни цени храни дрехи почети всичко е леш.
81
5
 
19
 
! Отговори
Няма страшно! преди 1 година
Всеки месец купувам крана и стоки от Турция. Българските квартални алчници супата да д....
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да купува българинът копува само, че на шопинг в чужбина или от чужди сайтове, но и това си има своето убяснение във България масово се продават евтини *** на цена на маркови и доказани стоки в други държави.
79
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, то хем да купува хем да ръга в дюшеците трудна близка до невъзможна или едното или другото.
78
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честита промяна, яжте сега вдигнати юмруци!
77
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еее искахте промяна!ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ! Осезаемо! Тогава ще се събудите!СЕГА ВСИЧКО Е НАРЕД! СПЕТЕ!ИДАТ НОВИ ДА НИ ОПРАВЯТ!
76
3
 
4
 
! Отговори
Инфлацията е преди 1 година
Закономерно следствие. Попитайте Маркс! Лошото е, че някои промени разливат кръв по улиците. Не дай си Боже Украйна, Афганистан, Ирак, Либия, Палестина ...
75
4
 
21
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Кой има кредитни карти и задължения,да си ги изплати,че ще се вдигат % ..трябва да се приключи с това потребителско-консуматорско потребление на неща от които можем и да минем без тях,да кредитирането ,ипотеките,лизингите ...движат икономиките ...но не може безкрайно да се финансира потребелението,някой трябва да роботи-да произведе..азиатците вече и те искат добри цени ...така че ни очаква рецесия дълюока и имотите по логиката на % трябва да има спад тази година с 10% ..защото новите имоти ...
74
7
 
29
 
! Отговори
SS преди 1 година
Почакайте ! Още нищо не сте видели ! Прогнозирам до края на годината социални и гладни бунтове !