63% от българите искат да имат две деца, 17 на сто планират 3

Българката ражда първото си дете все по-късно, вече на 27.5 години
208
63% от българите искат да имат две деца, 17 на сто планират 3
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българите смятат, че идеалният брой на децата е две. Това е основният извод от проучване на НСИ, направено по време на преброяването.

През 2021 г. преобладаващата част от мъжете и жените смятат, че семейството трябва да има две деца – 63.3%. Този дял обаче е значително по-нисък в сравнение с 2011 г., когато за 75.3% от населението в изследваните възрастови групи идеалът за семейство е включвал две деца.

На второ място в разпределението е мнението, че семейството трябва да има три деца (17.1%), следвано от семейство с едно дете (7.9%). През 2021 г. 9.4% от лицата в репродуктивна възраст не могат да преценят колко деца трябва да има семейството в България. Многодетният модел на семейство с четири и повече деца е приоритет за 2.0% от хората.

Промяната в репродуктивния идеал на мъжете и жените в България през последните двадесет години е в позитивна посока, отчита НСИ.

Жените по-често изразяват мнение, че семейството трябва да има три деца (18.5%), докато сред мъжете по-голям е делът на тези, които не могат да преценят колко деца трябва да има семейството (10.4%).

Възрастта на лицата не оказва съществено влияние при подредбата на идеалния брой деца. Две деца са идеалът за семейство за 62.1% от младите на възраст 15 – 29 години, за 62.9% от хората на 30 – 44 години, както и за 64.7% от тези в края на репродуктивната си възраст. Сред младите по-голям е делът на тези, според които семейството трябва да има едно дете (9.1%), докато сред лицата над 45 години той е 6.9%. Лицата до 29-годишна възраст по-често отговарят, че не могат да преценят (11.2%) в сравнение с останалите две възрастови групи, за които този дял е съответно 8.7 и 8.9%.

По-силно изразени са различията в репродуктивните идеали в зависимост от степента на образование, въпреки че двудетният модел на семейството е водещ във всички анализирани групи.

Докато сред високообразованите лица делът му не се различава съществено от общото за страната, то само 41.9% от лицата с начално или по-ниско образование смятат, че семейството трябва да има две деца. Сред по-ниско образованите лица по-големи са дяловете на тези, за които репродуктивният идеал е многодетно семейство. Значителни са различията по отношение на отговора „Четири и повече деца“, който е посочен от 14.3% от лицата с начално или по-ниско образование и само от 1.4% от тези със средно и 1.8% от лицата с висше образование.

Интерес представлява разпределението на лицата в зависимост от етническата им група. Водещият двудетен модел на семейство е идеал за 64.3% от самоопределилите се като българи, за представителите на турския етнос – 61.7%, и за значително по-малка част от ромите (52.0%).

Относителният дял на лицата, които смятат, че семейството трябва да има едно дете, е сходен за самоопределилите се като българи (8.0%), турци (8.3%) и представителите на други етноси (8.1%). Почти два пъти по-малък е той обаче сред ромите – 4.8%. Репродуктивните идеали на ромите много по-често включват три (22.8%) и четири и повече деца (11.2%) в сравнение с останалите етноси.

Анализът на данните показва, че няма съществени различия в репродуктивните нагласи по пол. Две деца желаят (или са желаели) да имат 61.6% от мъжете и 62.2% от жените, а едно – съответно 12.2% от мъжете и 11.7% от жените. По-голяма е разликата по отношение на предпочитанията за три деца, изразени от 13.8% от мъжете и 16.3% от жените. Мъжете по-често не могат да отговорят все още (8.6%), докато за жените този дял е 7.0%.

В зависимост от възрастта на лицата обаче се наблюдават известни различия в репродуктивните нагласи. Желаещите да имат две деца са най-малко сред най-младите (57.3%), докато сред останалите две групи този дял е 62.5% за 30 – 44 години и 64.3% сред лицата на 45 и повече години. Сред лицата на възраст 15 – 29 години по-нисък е и делът на тези с репродуктивни нагласи за едно дете (10.6%), като с нарастването на възрастта делът се променя на 11.6% в групата 30 – 44 години и 13.5% сред най-възрастните. Значително по-малка част от младите желаят да имат три деца (12.7%), докато сред лицата на възраст 30 – 44 години този дял е 16.8%.

Сред младите на възраст до 29 години е най-голям делът на тези, които още не са решили колко деца желаят да имат (16.2%). Тези резултати в голяма степен съответстват на данните от текущата демографска статистика и потвърждават тенденцията от последните години на непрекъснато отлагане на събитията, свързани с репродуктивното поведение на младите. Така през 2021 г. средната възраст на жените при раждане на първо дете е 27.5 години.

Репродуктивните идеали и намерения на хората много често се различават от фактическия брой деца в семействата.
Двудетният модел е както идеалът за семейство (63.3%), така и най-желан (61.9%). Сред всички лица в репродуктивна възраст обаче само около половината са достигнали до него (32.7%). Семейство с три деца е идеалът за 17.1%, но го предпочитат по-малък дял от лицата (14.9%). Значително по-малко, само 4.3%, имат фактически три деца. Едно дете е идеалният брой за 7.9% от жените на възраст 15 – 49 години и мъжете на възраст 15 – 59 години. По-голям е този дял, когато става дума за лични намерения – 12.0%, и значително по-голям дял от лицата имат едно дете (28.4%).

Нереализираните репродуктивни желания на лицата поставят въпроса за причините това да се случи. Данните показват, че водеща в структурата на причините за нежелание да имат (още едно) дете е липсата на партньор (15.5%). По-често тя е посочвана от мъже (18.4%), отколкото от жени (11.1%). На второ място са финансовите причини (14.8%), съответно за 14.3% от мъжете и 15.7% от жените. За 13.6% от мъжете и 16.4% от жените желаният брой деца е достигнат. Здравословни проблеми (лични или на партньора) е причина да нямат (още едно) дете за 4.4% от лицата в репродуктивна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
20
 
11
 
! Отговори
до 110 преди 1 година
Повечето ти приятели са сингъл, защото не стават за нищо. От 9ти клас от жени не мога да се отърва. А в момента на 35- да не говорим. Разбира се, интересувам се само от една и от никоя друга, въпреки че са навсякъде. Като мъж го казвам.
91
6
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ще го поведа хорото, когато България си има редовно правителство. Синовете му на Мариян също са Крумови. Евлоги и Кароян. Българи сме.
90
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Братя българи, научно доказан факт е, че деца се раждат само ако мъж прави секс с жена. Затова опитайте секс и с жени. Пък също може и да ви хареса секса и с жени, кой знае.
89
3
 
2
 
! Отговори
Певец, от народните преди 1 година
Не ги правя аз тези социологически проучвания, както и не знам какво искат българите. Аз пък искам да поздравя кума си Мариян Крумов. Той си има вече две деца. Да са му живи и здрави. Както и самият той разбира се. Желая им да е мирна, весела, щастлива и още по-богата и успешна Новата 2023 г. С бялата роза. В изпълнение на Славка Калчева. А пък за "белите манастири", аз ще им я изпея.
88
5
 
12
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Как без пари, аз едвам смогвам мене си - при това - супер квалифицирана работа и то - работният ден да не е безкраен, кой ще ти плати пари ето така - просто за каквото и да било. Както и да е, важното е да има деца, за съжаление е горчива реалността, защото имаш сила до към 45 години, после намалява вече и като способности.
87
5
 
3
 
! Отговори
до 104 преди 1 година
Никога не знаете срещу кого говорите в интернет, не мислите ли? Не само, че ги взимам, ами ги взимам само от един от пасивните си начини на доход (рентиерството). Отделно работя на заплата, отделно имам 2 малки бизнеса :) Айде хубав ден. И да- до стотинка си плащам данъците. А самият факт, че не можете да смелите данните от НСИ и НАП (изтеклите си висят из интернет и могат да се анализират) и не правите разлика между доход и заплата, не говори добре какво има под вашата шапка.
86
5
 
16
 
! Отговори
20 години преди 1 година
Толкова остават на изстрадалата ни 1350 годишна държава! Костов, Бойко, царя и по-дребни наркоманчета като Киро и Наско успяха да свършат това което турците не можаха! Какви 2 деца какви 67% нагли лъжци прикрити като медия! Медиите вече не говорят лъжи - говорят обратното на истината! Пълна противоположност! Истината е , че под 40 години в големите градове едва ли има и 20% с деца, а под 30 годишни са единици - не се измерват в процент!
85
7
 
3
 
! Отговори
до 101 преди 1 година
*** коментар. За кое да искам медал?! Коментирам, давам примери. А ти злобееш на дребно.
84
5
 
7
 
! Отговори
До 100 преди 1 година
И ко, медал ли искаш ?
83
23
 
9
 
! Отговори
до 96 преди 1 година
Имах приятелки, които след раждането не приличаха наистина на нищо. Цяла бременност тъпкане и неуважение към тялото им. Е как да не забегне мъжът им, ако това продължи години след това и няма промяна?! Толкова неподдържани мързелани има, че дори мен като жена, ми е е гнус да ги гледам. Тюфлеци брутални. Да, и аз имах тежка бременност и спрях и фитнес, и спорт и бях на легло, напълнях много, но 8 месеца след това нямаше и помен, че съм раждала. И това с двете ми деца.
82
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дете не се прави защото трябва и по-задължение. Прави се с любов и се отглежда с любов, като го гледаш не се напрягаш и изнервяш, че било ревало посред нощ и не си могъл да спиш. Такива изобщо да не правят - язък за децата. Аз взимам 1500 лева и жена ми толкова. Живеем във Варна (скъп град е) и се оправяме без баби и дядовци защото те не са във Варна.
81
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз познавам деца на 21 без нито един работен ден
80
2
 
9
 
! Отговори
до 97 преди 1 година
Зависи коя е тази българка. 2 години майчинството у нас е платено. Факт, че си сериозно прецакан, ако работиш за над максималния праг, защото взимаш част от него, а срещу плоския си данък не получаваш нищо, но все пак са си доста пари и голяма привилегия 2 години да можеш да си почиваш и да си гледаш детенцето. Незабравими моменти. А вече въпрос на избор е дали ще имаш независимост и кариера или ще зависиш от някого- това е въпрос на ценностна система и възпитание. Както и на достойнство.
79
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да раждаме, след като мъжете после хойкат с други ?
78
12
 
24
 
! Отговори
Защо не казвате това преди 1 година
Днешната българка е капризна. Никоя няма да е ок да ражда в майчин дом с бразилки. Тя иска при най-добрия доктор, с най-добрия екип, да не е в ретрограден Меркурий, да е нормално, да не усети нищо. Не я интересува колко е. Това е отговорност на таткото, както и всички останали разгоди след великото събитие. Тя обикновено след това прекратява работни взаимоотношения всякакви, защото малкото боледува, а и не може приятелките й да са пред блока, а тя да работи. Това защо не го споменавате като ФАКТ
77
4
 
1
 
! Отговори
до 99 преди 1 година
Мани я, бре. Ще умре от яд, че се е минала и платила тройно на реалната цена и в живота си не е чувала за частно осигуряване.
76
1
 
10
 
! Отговори
до 96 преди 1 година
Чета ви спора и отворих зайта на Майчин дом Варна. Раждане- 2500лв. (вкл. проследяване). Както е казано и в другите коментари, всеки застраховател ще покрие минимум 1000лв. от тази сума. Какво и защо сте плащала никой не се интересува. Ценоразписът е пред мен.
75
3
 
2
 
! Отговори
до 91 преди 1 година
За Мими фризьорката и ММА боеца съм го писал няколко пъти тук, факт. А, ако си мислиш, че само аз се заяждам, си се излъгал :) Както и да е. Мислете си каквото ви душа иска. Ако мислите, че само един или двама или 10 критикуват и се заяждат (някои тънко, а други- грозно), лъжете се.
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 79, Майчин дом, Варна! Чети! Не пиши! Не ти се получава!
73
2
 
11
 
! Отговори
Границата минава тук преди 1 година
Третото мнение го е изказал. Нормалните хора мислят, ще имат ли възможност да го изучат, да му дадат най-доброто. Защото, ако ще правим деца на конвер като в Африка и близкия изток е лесно. На пет с мокрите кърпички да са по светофарите. Границата на двата свята е между нас и станбул и на юг от Италия, Испания. Но и там вече разбират, че създават нещастие и бедност. Иначе има и такива, които са егоисти и искат да изживеят живота си без наакани *** и безсънни нощи. И това е разбираемо.