С носталгия по миналото: Българинът е негативно настроен

Виетнам е най-позитивната държава, посочи Яница Петкова
24 яну 2023 11:53, Анисия Иванова
35
С носталгия по миналото: Българинът е негативно настроен
Снимка: Bulgaria ON AIR

35% от българите смятат, че животът им е по-добър от този на родителите им. Toва показва глобално проучване на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

"Това проучване дава оценка на настоящето и на миналото. 35% казват, че живеят по-добре от родителите си, 31% казват - "не е вярно", животът е същият казват 1/3 от респондентите. Това прави разлика от 4 пункта, която, ако я сравним обобщено за всички държави, участвали в изследването, нагласите в нашата страна са по-скоро негативни, тази разлика в други държави средно е 30 пункта", посочи Яница Петкова от "Галъп интернешънъл" в студиото на "България сутрин".

Проучването е проверено в периода юли-август 2022 г. в 64 държави, участвали са 60 000 респонденти, 1000 от тях са българите.

"Нашата държава е негативна поради носталгия по миналото, трудните години, но се вписва в рамките на тенденциите в Европа, която по-скоро е в по-посърнала ситуация. В САЩ са дали повече положителни отговори, Виетнам е най-позитивната държава, следвана от Нигерия. Молдова е най-негативната", уточни Петкова.

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви, че сред причините за по-големия негативизъм у нас и в Европа са поредицата от кризи, войната също оказва влияние на нагласите, фактор е и застаряващото население, личните доходи.

"Ние показваме по-положителни нагласи за следващото поколение. Гледаме с носталгия към миналото, но имаме плаха надежда за бъдещето на децата си. 37% казват, че ще следващото поколение ще живее по-добре, а 29 - по-зле", каза Петкова.

Интересен извод от проучването е, че държави с икономически трудности гледат по-оптимистично, с убеждението, че по-зле не може да стане.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: миналонагласиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
2
 
! Отговори
симо преди 1 година
До От хората-да безплаетна мединска помощ -за активните борци специални кабинети, за лека кола чакаш 12-15години, за апартамен чакаш 20години, телевизор само съз връзки...... за НЯКОИ беше много, много добре
30
3
 
7
 
! Отговори
Милото!... преди 1 година
Това момиченце едвам си изкриви душата да ги издрънка всичките тия глупости.
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Госпойце статистичка, виетнамците с оптимисти, защото са си избавили от французи и американци, които са им горили земята и селищата с ***!!! Истински апокалипсис сега, не е било измислица или анимация. Ако не е бил СССР, всичко да е станло на отровна пепел. Това е истината! Подобно може да се каже за преодоляването на хунтите в Латинска Америка. Това е лицето на капитализма в 3/4 от държавите. Това е истинското лице на "развитите демокрации"
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
''Само'' 80% са за миналото в Бг !
27
2
 
2
 
! Отговори
хурков преди 1 година
До Айтитово Оборотен ли си или IT ?
26
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само качеството на храните е достатъчно, за да е ясно, че до 1989 сме живяли много по-добре.
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1989 ходехме редовно на почивка на море за 20 дни, а сега едно че не ходим и второ то не е за ходене с това бетониране и мутризиране на българското Черноморие.
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банани и тоалетна хартия имаме ли? Другото е без значение.
23
3
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Как да не сме негативно настроени, когато стандартът ни на живот спадна 10-20 пъти, за да може стандартът на живот на една шепа престъпници да се вдигне стотици и хиляди пъти?!
22
1
 
3
 
! Отговори
До Кармен Златарева преди 1 година
40000 в Германия се равняват на 2-3000 тука. Мога да кажа, че даже при нас процентно от населението са повече.
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ще ви кажа какво ще е бъдещето на България, след 15-20 години, населението на България ще е 3-4 милиона предимно от ромски произход, ще живее зле и ще е слабо образовано. Институциите все така няма да работят, а наследниците на сегашната шайка, ще продължават да крадът необезпокоявано от ресурсите на територията. Надявам се че бъдещето ви харесва.
20
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 15 "Младите много добре знаят какво е било за родителите им. И като са на Запад виждат разликата" - затова има все повече млади, които казват на родителите си, че са живеели добре.
19
4
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Какво сте недоволни бе, про'с'таци неграмотни?! Яжте банани!
18
2
 
9
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 година
Можете ли да ми кажете колко бездомни има в момента в БГ? Миналата седмица по германската телевизия казаха че бездомните в Германия за 40.000
17
13
 
6
 
! Отговори
Айтитово преди 1 година
До От хората -- абе аре писна ми от вас дърти смотанни комммуняги, няма ли да млъкнете най-после роби такива,. преди войната беше ох колко беше зле комунизма никъде не можехме да ходим, сега колко хубаво било.. на теб ако ти е харесвало да бъдеш такъв предан роб и зада ходиш 2 пъти на родното море = честито. Аз пък искам да си ходя и на Ибиза и на Дубай и на Малдивите къде си искам ае у лево
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се запазят сегашните тенденции, място за оптимизъм няма. Богатите ще стават все по-богати и по-малко на брой, а бедността ще бъде масова.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До14. Младите много добре знаят какво е било за родителите им. И като са на Запад виждат разликата.
14
7
 
2
 
! Отговори
статистиката преди 1 година
Увеличение на раждаемостта е във времето на ПП. И така е след него
13
8
 
16
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Тази от снимката ли прави обобщения.Къде е завършила висше.Сигурно на запад.От къде знае какво е било.Ала,бала-носталгия,но ходихме два пъти на почивка в година,хляба беше стотинки,за горивата да не говорим.Имаше недоволни,вярно е,но не от общата политика,а от действията на отделни"управляващи",забравили се първенюта.Но за образование,лечение и още колко неща не си плащаше.Но,карай да върви,на младите акъл не се дава,няма къде до го сложат.
12
3
 
24
 
! Отговори
Гаро преди 1 година
Който е живял при "лошия" социализъм,знае какво имахме на масата и какво значи спокоен живот....Е вярно е че и тогава имахме недостойни управници но хранехме само две партии крадци и търтеи