БАБХ: Ако има насекомо в храната, търсете името му на латински

На българския пазар засега няма такива храни, обясни д-р Иван Генчев
1 фев 2023 09:51, Анисия Иванова
116

Миналата седмица ви съобщихме, че според приета директива на ЕС, в различни хранителни продукти вече може да се използва прах от смлени насекоми.

"Нямаме информация да има продукти с насекоми на българския пазар. Ако има вложени, те трябва да бъдат обявени на етикета", заяви д-р Иван Генчев от БАБХ в студиото на "България сутрин".

По негови думи вида на насекомото се изписва в състава с латинското му наименование. На етикета задължително се изписва и в какъв вид е вложено - замразен, изсушен или прахообразен.

Още по темата

"Европейското законодателство индивидуално позволява разрешаването на нова храна. Когато тя се публикува в списъка на Европейската комисия, тогава има част, която се изписва задължително в кои храни може да бъде влагана. Може да бъде влагана произволно в производителите, които са изрично упоменати", обясни той пред Bulgaria ON AIR, като допълни, че тепърва прохождат производителите на насекоми като източник на протеини.

На въпрос дали производителят трябва да иска разрешение, ако иска да влага прах в насекоми, директорът на дирекция "Контрол на фуражите и страничните животински продукти" отговори, че е нужна регистрация, ако производството е специфично.

Миналата седмица проверка показа, че брашно от щурци вече се е появило по рафтовете на супермаркетите в Румъния. Цената за сто грама е 96,25 леи (38,34 лева), тоест 962,5 леи (383,5) струва един килограм.

Д-р Генчев обясни, че ако е свободна търговия от ЕС, не можем да я спрем като държава членка, разпространението е същото като в България.

"Ако е от трети страни, трябва продуктите да бъдат одобрени от ЕК и подлежат на строг граничен контрол. У нас каквито са изискванията за производителите на конвенционални храни, същите са и за новите храни", обясни той.

"Регистрите, които създава Агенцията по безопасност на храните, са по спецификация на Европейската комисия и там се включват предприятията съгласно тази спецификация. На този етап няма изискване за отделен регистър за тези, които влагат или не влагат. Производителят трябва да гарантира на потребителя, че това, което е вложил, го е обявил на етикета. В противен случай ще претърпи санкции, съгласно законодателството", коментира още директорът на дирекция Контрол на фуражите и страничните животински продукти.

По негови думи потребителят трябва информирано да може да закупи храната, която е избрал и да не бъде подведен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
4
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 година
До Анонимен25 при средна възраст на населението по прованса 40 години, и ниво на хроничните заболявания от около 80 процента при "активните", ще произведете некому дедовия. ще стане като в русланд, пенсионната възраст и продължителността на живота да съвпадат, с лек превес на пенсионната възраст.
17
0
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Олимпий Панов кво мислиш че има в колбасите?
16
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май ще трябва да ходим на село.Да си произвеждаме сами продукцията,за да знаем какво ядем.Докато не са ни изтровили с "полезните протеини".
15
0
 
18
 
! Отговори
читалище заря преди 1 година
ебаго, xлебapки вече е цензурирано. лелка, нелка и сандеца копат дъното зверски
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да можем да протестираме заради муха в супата.
13
4
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Тошо омбре, като немаш два лева на цело, мисли за *** в хлеба. не за муха в таратора
12
18
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
Хранителните протеини от насекоми отдавна са в употреба, просто се легализират в момента от съответното лоби в НС. яжте, пийте и си носете новите дрехи, никой от вас нема да векува, та сте се затръшкали.
11
0
 
33
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Ако в кварталната шкембеджийница ми сервират шкембето с муха вътре , къде ще и търся името на латиница !
10
0
 
26
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Сатирично стихотворение :" Нова мода : гастрономи ще преяждат с насекоми ! И полезно , и практично , даже е икономично. Бръмбари в тепсия - каква вкуснотия ! Скакалец - паниран , червей - сиропиран . Богатите - с храни вредни , насекомите - за бедни . Яжте с охота, с радост от живота ! " . Автор: Георги Илиев Митев. София, България (2023).
9
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този господин наистина ли е толкова наивен,или разчита на нашата наивност?Кой е луд да си изписва на етикета вложените буболечки?
8
2
 
10
 
! Отговори
не е нещо ново. преди 1 година
Много отдавна се използват насекоми в храните.В оцветителите на сладоледа например.Много от тия Е-та ,на етикета. съдържат насекоми.
7
0
 
3
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Повече от ***,,ло,,умни,,ци.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А проверка на топлите витрини на хранителните веригите правите ли че всичко което му изтече срока го готвят там или си затваряте очите
5
4
 
23
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Браво! Евроинтегрираме се успешно!
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е т,ва е да си екоЖендър - мугате щурци докато слушате "Вкусът на времето" на Щурците
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
баааси нищоправещата агенция за една *** затварят. а в местната дюнерджийница като обикалят мухи лятото що ги няма?
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз ако му знаех името нямаше да го търся
1
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така. Тия от факултета и столипиново ще нагъват щурци и ще си хвалят че ядат грилис. Половината от хейтърите тук даже няма да разберат какво ядат понеже са неграмотни и зле платени трролловеее