Черният 1 февруари 1945 г. и избиването на българския елит

78 години от най-черната дата в съвременната българска история
255
Черният 1 февруари 1945 г. и избиването на българския елит
Снимка: БГНЕС

На 1 февруари 2023 г. се навършват 78 години от най-черната дата в съвременната българска история – масовото избиване на българския елит от комунистите.

На 1 февруари 1945 г. органът на червения терор - така нареченият Народен съд, произнася най-много смъртни присъди в историята на България.

Клането е извършено още същия ден през нощта. Държавници, политици, военни и интелектуалци са избити до запустяла яма в Орландовци, изровена от бомбардировките.

Сред жертвите са братът на цар Борис III - княз Кирил Преславски, заедно с другите двама регенти на малолетния цар Симеон – световноизвестният учен проф. Богдан Филов, и ген. Никола Михов. Заедно с тях са екзекутирани министрите в двата кабинета на Богдан Филов, както и министрите в правителствата на Добри Божилов, Иван Багрянов и Константин Муравиев, депутати, военни и др.

Общо избитите от Народния съд в България са над 2730 души, с което страната ни се нарежда на първо място в света по смъртни присъди, произнесени заради избухването на Втората световна война, а ние дори не воюваме срещу съюзниците от антихитлеристката коалиция, и се включваме във войната на страната на Оста през 1941 г., цели две години, след като тя е започнала.

В Германия, която е главният виновник за разпалването й, са произнесени 12 смъртни присъди от Нюрнбергския процес. Осъдените на смърт от Токийския трибунал са 14 души.

Жертвите на новата комунистическа власт, водена от "вожда" Георги Димитров, не се ограничават само с избитите на 1 февруари 1945 г. Избиването на българския елит започва още с момента на взимането на властта на 9 септември 1944 г. През първите дни след преврата, по различни оценки, са избити няколко хиляди души без съд и присъда. Това са преди всичко представители на елита, който, според комунистите, може да се противопостави на новите управници-рецидивисти, слезли от горите или освободени от затворите. По-късно Народният съд ще осъди вече избитите, за да легализира отнемането на тяхната чест и имущество.

Не само политици и военни стават жертва на новата народна власт. Тя е безпощадна и към интелектуалния елит на страната. Подсъдими са 101 писатели, художници и журналисти, сред тях са вече убитите Райко Алексиев и Данаил Крапчев.

Сред физическите извършители на убийствата личат имената на бъдещия диктатор Тодор Живков, Мирчо Спасов /от който, както казват, - дори Живков се е респектирал/ и Лев Главинчев. Последният е най-масовият убиец в българската история. На неговата съвест лежат убийствата на княз Кирил, световноизвестните учени и ректори на Софийския университет проф. Богдан Филов и проф. Александър Станишев, както и много други - стотици от най-уважаваните българи преди преврата от 9 септември. Някои от тях са убити заради своето обществено положение, а други – защото са българи и не са искали да променят своята националност, според плановете на Сталин, Тито и Коминтерна начело с Димитров. На погребението на садиста Главинчев, неговият брат ще се „похвали“, че последният е „убил 226-ма македонски фашисти“.../БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: народен съд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Никога БългарияПусни предаване от телевизията от преди 1986 година(когато смениха системата) и там се вижда високото ниво на интелект на българите, културата, поведението, обноските, начина на изказване и богатия речник и след това си пусни телевизора сега и виж, тотално опростачване на нацията се извърши по време на демокрацията ! Образованието също е деградирало, не навсякъде, но в голям обем.
172
12
 
9
 
! Отговори
какъв У преди 1 година
род трябва да си да не се преклониш пред трагедията която се е разиграла по заповед на Сталин в окупирана България, да не си даваш сметка за последствията- те са видни, какъв е елита на нацията сега, и да вадиш от червената си дупка доводи с които да оправдаваш кланетата и убийствата на БЪЛГАРИ и то до 80те години на миналия век. Верно трябва народен съд ама истински, дето червените убийци и предатели да отговарят и да си понесат последствията
171
5
 
11
 
! Отговори
К преди 1 година
До трябва да сиВиждам, че по медиите не се говори за тези исторически събития, но си нямате представа колко много , разнообразни и страшни престъпления са се извършвали от нацистите над населението в цяла Европа, включително и срещу деца, няма да стигне и година , за да се обясняват тези събития и престъпления, това, че днес се извършва пропаганда в полза на нацизма и се опитват да оневинят тази изключително престъпна , варварска и психопатска машина и хора, е по-скоро тревожно и крайно опасно
170
3
 
9
 
! Отговори
К преди 1 година
Когато американците виждат какво са извършвали нацистите в концлагерите и скелетите и полумъртви хора там, пленените немци откарани в САЩ са били оставени да умират от глад, заобградени от бодлива тел и охранявани, докато измират, за наказание! Във Франция, която също е пострадала много от немците и нацистите през ПСВ и ВСВ, след края на ВСВ, са убити около стотина хиляди, също за наказание за зверствата извършвани там от нацистите и т.н. и т.н. Разберете, нацизма е огромно зло, зло, зло!
169
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народният съд е част от системата на Нюрбергския процес. Три пъти протоколите са връщани от Европа в България с мотива, че смъртните присъди са прекалено малко. Какво за червения терор? Един простичък факт и терорът става Европейски - затова и се раздува измислената теза, че е работа на комунистите...
168
6
 
9
 
! Отговори
трябва да си преди 1 година
наистина неспасяем случай с московско-антибългарски гени да наричащ нацисти синовете на Райна Княгиня, братята на Вазов и стотици хиляди българи избити без съд и без присъда, а смъртните прсисъди в окупирана България са повече от всички други страни събрани заедно. В Германия има 100 пъти по-малко осъдени нацисти, отколкото в бг . Ама *** от ите не умеят да четат и мислят сами за тва и са на тва дередже, без идеали без морал, без ген, без идентичност - съвремени "българи"
167
7
 
8
 
! Отговори
К преди 1 година
нацистите от своя страна, масово са убивали хора в България, изтръгвали са ги от домовете им, изтезавали са ги , натоварвали са ги на камиони и през нощта са ги извозвали извън населените места и са ги убивали и заравяли в масови гробове, храната в България е била ограбвана от немците и е настанало черноборсаджийство и глад, българската банка е била ограбена също от тях, фабриките за работили за тях, но в края на войната фалират и изпадат в дългове, а парите и марката са били обявени за нищожни
166
3
 
6
 
! Отговори
К преди 1 година
А американци и англичани , малко преди тези събития и съда, бомбандират много градове и обекти в България, загиват маса хора, въпреки, че не сме пращали войска срещу победителите във ВСВ, дори напротив, из цялата страна се организира доколкото е възможно спасяването на евреите, партизанско движение и съпротива, диверсии, нацистите от своя страна, масово са убивали хора в България, изтръгвали са ги от домовете им, изтезавали са ги , натоварвали са ги на камиони и през нощта са ги убивали и заравя
165
7
 
7
 
! Отговори
Никога България преди 1 година
не е била толко брутално обезглавена, както комунистите го правят по нарежбдане от Москва. Отоманските кланета бледнеят пред комунистическия геноцид. С унищожаването на "класовия" враг и установяване на реаботническо- селска власт се поставят основите на де били зацията на бългрското население, следствие имаме гено модифицирани по комунистически неандерталци, кат 172 отдолу и други подобни полу-човеци
164
5
 
8
 
! Отговори
К преди 1 година
Богдан Филов си е нацист, именно той налага мнението да се присъединим към нацистка Германия и Хитлер, самият цар Борис изпитва панически страх от Хитлер, може да видите това на кадрите при срещата им, страха и паниката се виждат в поведението и очите му, съда над нацистките престъпници, черноборсаджии, убийци и други, е извършен в много държави, по решение на държавите победителки Англия, САЩ, Русия, Франция и евреите, в България присъстват и евреи като съдии и т.н. А американци и англичани бо
163
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Денят на денацификацията на България трябва да бъде обявен за празник. Дано скоро пак изчистят елита ни - Бойковци, Кирчовци, всичките са за Народен съд, както са били и онези.
162
5
 
11
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Стойчев: По важния въпрос е кой окупатор, вместо да те смаже ти прави военни заводи да можеш да си правиш оръжието сам, дава ти ракети, дава ти танкове, прави ти ядрена централа.
161
5
 
6
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Ако тогавашния ни елит и бил като сегашния ни "елит". Разните харманцупяни, догани, опосуми иван и андрей,...ми хубаво са напрайли. Трябва ни спешно нова чистка.
160
2
 
9
 
! Отговори
хаха преди 1 година
До Анонимендемократите избиха три милиона българи
159
0
 
11
 
! Отговори
да преди 1 година
сега трябва нов народен съд за предателите депутати и друга партиина ***..барабар с прокурори ,съдии и ченгета
158
12
 
12
 
! Отговори
Ваня преди 1 година
За съжаление ,четейки коментарите ви разбирам колко пагубно е все още това избиване на Интелекта на България,дори и след толкова години. Горко ни!
157
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излиза, че наказанието на сътрудниците на фашизма било най- черният ден за България.Да помислим защо господа демократите Костов и Стоянов решиха да сложат този ден за ден на престъпленията на комунизма.Защото имплицитно се внушаваше, че фашизмът е добро и е бил наказан от лошите комунисти.Ако има престъпления на комунизма, а то има, те са след 1947, когато официално беше национализацията и комунистическата конституция.Защо не приемете 7 септември за дата, в който бе застрелян Г.Марков?
156
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно колко от съвременният български "елит" заслужава да бъде оставен жив? А от утрепаните съжалявам само, че като са утрепали брата на царя, не са утрепали и царчето.
155
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е БКП(с.) да бъде забранена, а всеки оправдаващ комунистическия терор съден по бързата процедура.
154
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЪДЕНИТЕ ОТ ТОЗИ СЪД СА ОБИРАЛИ НАРОДА И КОНФИСКАЦИИТЕ СА ОТИВАЛИ НА ИЗТОЧНИЯ ФРАНТ ДА ЯДАТ НЕМЦИТЕ А БЪЛГАРИТЕ СА МРЕЛИ ПРЕЗ ВОЙНАТА ОТ ГЛАД И ЕПИДЕМИИ. ПАРЛАМЕНТЪТ НЕ Е КОНВЕНТ ЗА ДА ОБЯСНЯВА ЧЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НЕ СА ТАКИВА СЪС ЗАДНА ДАТА. НЕ САМО СА ОСЪДЕНИ ЗАСЛУЖЕНО НО ЧАСТ ОТ ПРИСЪДИТЕ СА ИЗПЪЛНЕНИ СПОНТАННО ОТ САМИЯ НАРОД