Черният 1 февруари 1945 г. и избиването на българския елит

78 години от най-черната дата в съвременната българска история
255
Черният 1 февруари 1945 г. и избиването на българския елит
Снимка: БГНЕС

На 1 февруари 2023 г. се навършват 78 години от най-черната дата в съвременната българска история – масовото избиване на българския елит от комунистите.

На 1 февруари 1945 г. органът на червения терор - така нареченият Народен съд, произнася най-много смъртни присъди в историята на България.

Клането е извършено още същия ден през нощта. Държавници, политици, военни и интелектуалци са избити до запустяла яма в Орландовци, изровена от бомбардировките.

Сред жертвите са братът на цар Борис III - княз Кирил Преславски, заедно с другите двама регенти на малолетния цар Симеон – световноизвестният учен проф. Богдан Филов, и ген. Никола Михов. Заедно с тях са екзекутирани министрите в двата кабинета на Богдан Филов, както и министрите в правителствата на Добри Божилов, Иван Багрянов и Константин Муравиев, депутати, военни и др.

Общо избитите от Народния съд в България са над 2730 души, с което страната ни се нарежда на първо място в света по смъртни присъди, произнесени заради избухването на Втората световна война, а ние дори не воюваме срещу съюзниците от антихитлеристката коалиция, и се включваме във войната на страната на Оста през 1941 г., цели две години, след като тя е започнала.

В Германия, която е главният виновник за разпалването й, са произнесени 12 смъртни присъди от Нюрнбергския процес. Осъдените на смърт от Токийския трибунал са 14 души.

Жертвите на новата комунистическа власт, водена от "вожда" Георги Димитров, не се ограничават само с избитите на 1 февруари 1945 г. Избиването на българския елит започва още с момента на взимането на властта на 9 септември 1944 г. През първите дни след преврата, по различни оценки, са избити няколко хиляди души без съд и присъда. Това са преди всичко представители на елита, който, според комунистите, може да се противопостави на новите управници-рецидивисти, слезли от горите или освободени от затворите. По-късно Народният съд ще осъди вече избитите, за да легализира отнемането на тяхната чест и имущество.

Не само политици и военни стават жертва на новата народна власт. Тя е безпощадна и към интелектуалния елит на страната. Подсъдими са 101 писатели, художници и журналисти, сред тях са вече убитите Райко Алексиев и Данаил Крапчев.

Сред физическите извършители на убийствата личат имената на бъдещия диктатор Тодор Живков, Мирчо Спасов /от който, както казват, - дори Живков се е респектирал/ и Лев Главинчев. Последният е най-масовият убиец в българската история. На неговата съвест лежат убийствата на княз Кирил, световноизвестните учени и ректори на Софийския университет проф. Богдан Филов и проф. Александър Станишев, както и много други - стотици от най-уважаваните българи преди преврата от 9 септември. Някои от тях са убити заради своето обществено положение, а други – защото са българи и не са искали да променят своята националност, според плановете на Сталин, Тито и Коминтерна начело с Димитров. На погребението на садиста Главинчев, неговият брат ще се „похвали“, че последният е „убил 226-ма македонски фашисти“.../БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: народен съд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЪДЕНИТЕ ОТ НАРОДНИЯ СЪД СА ПЛАЩАЛИ ПАРИЧНА НАГРАДА И СА ДАВАЛИ ИМОТИ ЗА РАЗАНЕ НА ПАРТИЗАНСКИ И ЯНАШКИ ГЛАВИ... ТЕ СА УБИЙЦИТЕ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА НА ГЕО МИЛЕВ И НА ОЩЕ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ КОМУНИСТИ, БЕЗПАРТИЙНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ И ЧЛЕНОВЕ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА И РАДИКАЛНАТА ПАРТИЯ... НАРОДНИЯ СЪД ДАЖЕ Е БИЛ МЕК... ЗА ТАКИВА КРЪВОЛОЦИ
152
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДОКОГА ЩЕ ЛЪЖЕТЕ, ЧЕ В ГЕРМАНИЯ ИМА САМО 12 ОСЪДЕНИ ОТ НЯРНБЕРГСКИЯ ПРОЦЕС.... КАК НЕ ВИ Е СРАМВЪВ ФРАНЦИЯ СА ОСЪДИНИ 300000 КОЛАБОРАЦИОНИСТИ, ТА В ГЕРМАНИЯ СА 12 АБЕ ЕЙ!!!! ФАЩАГИ!!!!!!!!!!!!!
151
4
 
11
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
продължавайте да гласувате за БСП!!!
150
8
 
10
 
! Отговори
Стойчев преди 1 година
Избиването на българският интелектуален и политически елит започна много по рано 1925година. Тази тема е табу,а там е коренът на злото за България. 1941-1944 отрязаните партизански глави по площадите и снимки с тях. Злото поражда зло. Не оправдавам това което се е случило,само обяснявам причини те.А колкото до окупацията на България, отговорете само на един въпрос кой окупатор оставя армията на окупирания не разоръжена и с не сменени командири до висше командване?
149
23
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е никакъв елит -- избити са военнопрестъпници вкарали ни във война. Заблуждавате само много наивни и полуграмотни. Същата история се повтаря и днес.
148
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Че сега има повече фанатизъм и ярост, дори и на хартия - ама пак.
147
5
 
13
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
До Анонимен 142 - Нека да не забравяме, че "най-унизителната за човечеството война" (Втората световна!) я започнаха фашизмът и комунизмът (Германия и СССР) и България беше в този съюз! А това, че Германия по-късно нападна СССР си е чисто германска работа! България никога не е обявявала война на СССР. Точно обратното - СССР обяви война на България, като не ни позволи да сменим лагера. Не си чел историята на ВСВ!
146
2
 
12
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Понеже сега пак се прехласваме над мутрите. Сега - какво е - да те държат гладен и без работа - не е ли садизъм. Има ли справедливост в живота сега - няма. Слава богу - отървахме се, ама засега.
145
10
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Всяка революция,т.е военен преврат,води до жертви в големи мащаби-покрай наистина виновните,винаги има невинни,станали жертви на омразата и алчността на превратаджиите.Само ще припомня народното недоволство от това,че практически цялата селскостопанска продукция заминава да храни германците на източния фронт.Та толкова са ни били кадърни политиците,такова са си постлали преди 9.9.44г.Бог да прости невинните,избити преди 9.9.44г,и след това!
144
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегашният "елит" и "бизнес" е комунистически. Затова не трябва да се сравнява с тогавашният. Тогава е било съвсем друго. Сега този "елит" и "бизнес" е комунистически. Да се приравнява сегашният "елит" с елитът преди 1944 г. е все едно да се приравняват палачът и жертвата.
143
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бивши комунисти си развяват празните кратуни начело на държавата и бизнеса. рекетират всичко наред и не им дреме. единственно чичо сам ги спира да не се изпикаят на главата на народа си.
142
8
 
20
 
! Отговори
Обикновен българин преди 1 година
Този елит от 09.09.1944 година унищожи България и българите !! СЕГА техните деца са бизнесмените АЛЧНИ български работодатели и МУТРИ !!! Обикновените българи са мачкани и унижавани и преди и сега !!! Нашите родители са работили за жълти стотинки и сега е така !!! С най-СМЕШНИТЕ заплати и пенсии в Европа !! А в евро колко ще са ПЕНСИИТЕ и ЗАПЛАТИТЕ ???? Трябва да си мутра,мутреса или бизнесмен близък до властта или политик или фолкпевец,за да живее човек добре в България !!!
141
5
 
31
 
! Отговори
Вишински преди 1 година
,,Народният съд" нито е съд, нито е народен. Това е ,,революционен трибунал" по подобие на съветските, които пък са по модела на тези от времето на Робеспиер, Марат и Дантон. Пак да уточня, това не е никакъв съд! И няма нищо общо с правосъдието. Както и ,,съдиите" в голяма степен и брой не са юристи. Но комунистическата пропаганда и досега продължава с лъжите и с подмяната на истината. Уж съюзниците искали този съд; да, те наистина го искат, но това се отнася за военнопрестъпниците!
140
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпрос - какви хора днес, смятата, че залсужават подобна съдба?
139
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 145 - Нидей, чи някой ден, да не стане, аз да съдя тебе ... ше видиш ти шав видиииш
138
15
 
36
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Като гледам сегашните бизнесмени и въобще бг "елит", ми се чини, че голяма част са си заслужавали съдбата. За съжаление, както винаги, покрай сухото, гори и мокрото.
137
37
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"органът на червения терор" е бил съдът на Царство България. Подсъдимите са съдени и осъдени по действащите в царството наказателно процесуални закон. България е монархия. Тя става Република чак през втората половина на 1946. За какво да почитам осъдени престъпници. Пък и "елит" били. Празни кратуни са били те, лекомислени парвенюта, а не елит.
136
41
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията е неразбираема, пълна с евроатлантическа пропаганда и празни фрази, не информативна и откровено объркваща. Има малко общо с дисциплината история. Осъдените на смърт са военно-престъпници. Вече и престъпници ли трябва да почитаме? Нали уж се стремим към правова държава.
135
30
 
26
 
! Отговори
Правец преди 1 година
Много добре са направили тогава. Сега също има нужда от рестартът че забихме. Истината никога не е еднозначна. Природата си знае работата.
134
42
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв "елит" са били тези национални предатели, които ни направиха военни съюзници с държави, които избиваха в концлагери славяни, евреи и роми? Които ни въвлякоха в най унизителната за човечеството война като страна защитаваща и подкрепяща фашизма и расизма? Измислен елит. *** елит. Народният съд всъщност е съд на Царство България. Присъдите са изпълнени от името на Негово Величество българския цар. Процесът е бил публичен при осигурена адвокатска защита на подсъдимите. Не заслужават почит.