Стартират безплатни прегледи за хора с аортни заболявания

Доц. Стойкова: Прегледът включа ехография и ехокардиография
Обновена: 1 фев 2023 11:27 | 1 фев 2023 11:26, Анисия Иванова
5
Стартират безплатни прегледи за хора с аортни заболявания
Снимка: Bulgaria ON AIR

От днес започват безплатни прегледи за хора с аортни заболявания.

"Аортните заболявания са свързани с различна характеристика. Могат да бъдат т.нар. разширения на аортата, както и стеснения на различни нива на аортата и големите разклонения. Аортните заболявания могат да засегнат голяма група от хора с множество рискови фактори. Те споделят рисковите фактори на т.нар. исхемична болест на сърцето - тютюнопушене, висок холестерол и кръвно налягане", обясни кардиологът доц. Живка Стойкова в студиото на "България сутрин".

Заболяванията се развиват във времето асимптомно, симптомите са неприятни и силни, посочи доц. Стойкова. "Така е с дисекация на аортата. Много остра, режеща болка в различни участъци на тялото. Ако разслояването на аортата засегне артерии, които хранят жизненоважни органи, включително крайници, глава, може да се прояви с исхемия в тези зони. Появява се артериална недостатъчност. Остро настъпила и спешна, човек може да изпадне в животозастрашаващо състояние", каза още кардиологът.

Възможно е и постепенно развитие с болка със засилване с времето, притискане при аневризмите или до засилваща се болка при ходене. Има голяма група симптоми, които възникват, коментира кардиологът пред Bulgaria ON AIR. В клиниката стартира кампания именно с цел по-широка достъпност на хората до този тип изследвания и с цел превенция.

"На Запад дават, че при мъжете над 65-годишна възраст трябва да се проведе поне еднократно скринингово изследване. При жените литературните данни не са толкова категорични. Има ли симптоми или нещо, което да ни тревожи, трябва да се прегледаме", категоричен бе доц. Стойкова и допълни, че прегледът включа ехография и ехокардиография.

"Прави се оценка на възможно най-голям обем от аортата. Неболезнено е, става бързо. Лечението е различно и в зависимост от тежестта на заболяването. Разполагаме с модерно оборудване за лечение. Ежедневно имаме процедури", коментира доц. Стойкова.

По думите ѝ често срещано е една част да бъде засегната в даден период, а след това заболяването да прогресира и засегне друга част от аортата, затова трябва да се внимава, подчерта кардиологът.

"Веднъж имал заболяване в някакъв сегмент, човек е рисков за развитие на подобен процес в друг участък. Има и генетична предразположеност. Процентът варира от 25 до 50%", посочи още гостът.

Според доц. Стойкова българинът няма в главата си идеята за превенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разклонения, дисекации на аортата, Разклонения, дисекации на аортата, Разклонения, дисекации на аортата, Разклонения, дисекации на аортата, Разклонения, дисекации на аортата, Разклонения, дисекации на аортата,
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм чел здравните излияния, нямам време! За какви пари става въпрос? На тази територия няма нещо без пари!
1
0
 
5
 
! Отговори
Такава преди 1 година
Благодаря за информацията КЪДЕ точно се извършват прегледите :) Иначе .. хубава статия, добре, че има гугъл сърч.