ЕК вдигна мерника на емблематичното за България розово масло

Кметът на Казанлък Галина Стоянова и евродепутатът Андрей Новаков алармират за проблема
190

Има опасност ЕК да забрани емблематичното за България розово масло. Причината е, че то може да бъде обявено за химическа субстанция, алармира кметът на община Казанлък - Галина Стоянова.

"Засега този въпрос се оказва неизвестен за правителството и парламента, а е от изключителна важност. Научих за подготовката в промяната на регламента от кмета на побратимения ни френски град Грас. Той ме сезира, че промяната касае етеричните масла и всички земеделски продукти, от които се извличат етерични места - да бъдат контролирани по реда на химичните продукти, наред с петрола и всички вредни продукти", обясни кметът на Казанлък в "България сутрин".

Стоянова посочи, че това е изключително голям проблем не само за Долината на розите, но и за цялата ни държава. А икономическият ефект от забраняването на етеричните масла в здравеопазването, хранителната и парфюмерийната индустрия е втората плоскост на опасенията им. Според Стоянова ще бъде забранен и затрит цял поминък в страната ни.

"2900 са производителите на розово масло в България. Трябва да се намеси държавата с всичките ѝ лостове на влияние, така че да докаже пред ЕК какви са предимствата на розовото масло за човешкия организъм и да докаже, че това е традиционен поминък, който не трябва да бъде заличаван. Трябва да искаме от ЕК регламент за защита на етеричните масла", настоя кметът на Казанлък.

За да защити българския интерес, с казуса се зае евродепутатът Андрей Новаков. Той заяви, че все още никой не е тръгнал да забранява розовото масло, но ЕК планира да промени начина, по който регулира неговото производство.

"Разбирам тревогите на всички, които си изкарват прехраната с това. Розовото масло е част от нашата национална идентичност. Надявам се на бърз отговор от ЕК, черно на бяло нищо не са публикували. Факт е, че кметове от Франция алармират за този проблем, говорих с част от тях. Разбирам, че рафинирането на розовото масло трябва да се приравни на химически продукти като белина", коментира Новаков пред Bulgaria ON AIR.

Tой поздрави кмета на Казанлък, че веднага се е заела с проблема, за да подготвят навреме защитата на розовото масло. И изтъкна, че на нито едно място по света не могат да бъдат възпроизведени условията, в която расте тази роза.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
24
 
! Отговори
SLAYER преди 1 година
ЕК се занимяват с такива прецакващи неща, а зам. шефката на ЕП / гъркиня / е в затвора заради катарски подкуп. Какво очаквате от тези хора, да работят в наша полза ли ? НЕ
68
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да стане, от сега да си го знаят в ЕК.
67
30
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Е какво сега, аз да не мога да ида до Париж, защото некви селенчета с потури щели да си загубят препитанието? Беги ве!
66
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
споко бре златото ви взеха - централите ви взеха - което не са взели се стремят да го скапят - селското стопанство затрито тотално - какво си мислите - те не ви броят за хора а вие сте се оставили да ви управляват слугите им - така щеее - да новия народен съд- ако до тогава има българия- турците за 500 години не успяха но американците за 50 ще го направят- колко народ са затрили
65
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 50 Не е есенция, не се изказвай неподготвен. Има и есенция по 3-4 лева по сувенирните павилиони, но това е далеч от розовото масло. Супер ценно е, но щом ние не си го ценим, кой ще защити нашето производство? Ръгай дюнери и сандвичи от Глово и "американски" пуканки наречени попкорн и смятай, че това е супер хай.
64
3
 
23
 
! Отговори
Бигот преди 1 година
Не скачахме ли по площадите за да се измъкнем от социализма?
63
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То 33 години са ни вдигнали мерника, това с маслото е най-малкия ни проблем. Каузата отдавна е изгубена.
62
11
 
14
 
! Отговори
Ганя преди 1 година
Няма как, трябва да стискаме зъби братя, иначе софиянци няма да могат да ходят на море в Гърция !
61
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се махнем от ЕС веднага!
60
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе господа, вие още не сте ли разбрали, че в НС работят лобисти на корпорации, олигархични интереси и финансови кръгове. Те прокарват тези политики, те са истинските вредители на тази държава, те затриват този народ. И се чудя докога, ще си приказваме по студията, по форумите и по масите, а няма да се хванем и да направим нещо по въпроса.
59
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52 Парфюмерийната индустрия мило и драго дава за него. А розово сладко ял ли си? А гюловица? А за розова вода, също в парфюмерийната, във фармацията и т.н.? Чукни в Гугъл и ще разбереш колко е ценно и скъпо по света да се добереш до истинско розово масло.
58
24
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Ако това се случи производителите ще бъдат достойно компенсирани, това не ви е тоталитарна Русия!
57
22
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 година
Накрая ще се окаже, че филма не е шведски, а е съветски, не е сек*суален, а е социален и не е "Баба дава на войника", а "Балада за войника" Пак кьорфишек, за да надъхва промити мозъци против ЕС. Виждам троловете на Копейкин са се активирали
56
5
 
37
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
Затриха ни земедлието,затриха ни енергетиката,хранителните им вериги смазват българските магазини и производители,вкараха безумни изискваня за отглеждане на прасета и кокошки по селата,кладенците искат да се регистрират,не ни приемат в шенген,постоянно ни сочат за най-корумпирани,каквите всъщност не сме и цяла Европа се тресе от корупция,на домашната ракия посегнаха,на розовото масло искат да посегнат...е колко още да търпим и чакаме ?!?Това е целенасочена кампания по затриване на България бавно
55
3
 
24
 
! Отговори
мак преди 1 година
По тяхна европейска логика за всяка субстанция може да се каже, че е химично вещество. Каква химия има в розовото масло, само те си "знаят". Според мен искат да елиминират бг производители от пазара.
54
1
 
31
 
! Отговори
До долния преди 1 година
Стоим, за да могат една шепа чужди марионетки да усвояват еврофондове. За народът полза няма.
53
5
 
17
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
Така ще е и по сле ще става докато сме в г3йския Съюз!!!
52
1
 
1
 
! Отговори
Отговорът преди 1 година
е във въпроса. Цял ден сте се прочиствали.
51
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що дирим в тая тоталитарна организация, питам?
50
6
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Искат да ни унищожат, това закривай,онова закривай, това не отговаря на незнам какви стандарти, криви краставици. .........Малко самоуважение да има дори, трябва ,да им ка жем ........../хамалина се изчерви/Кога ще се появат БЪЛГАРСКИ политици