Трифон Зарезан или Свети Валентин? Честит празник на лозарите и влюбените

Единият празник е на католически светец
114
Трифон Зарезан или Свети Валентин? Честит празник на лозарите и влюбените
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 14 февруари честваме Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите. В католическият календар денят е посветен на Свети Валентин и е празникът на влюбените.

Според православната църква Свети мъченик Трифон е роден около 225г. в село Комсада. Той живее праведно и загива заради отказа си да отхвърли християнската вяра. По време на гоненията срещу християните светецът е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен. Според народни предания в някои части на страната той е бил брат на Богородица.

Легендата гласи, че един ден в началото на февруари, докато Трифон подрязвал лозето, видял Светата Майка с пеленаче в ръце и ѝ се присмял. На Богородица ѝ домъчняло, но нищо не отвърнала. Само като минавала покрай къщата му, рекла на Трифоница да бяга да превърже мъжа си, защото си е отрязал носа. Жената се затичала и видяла, че Трифон, малко „понаправил“ глава, подкастря старите израстъци.

Той се учудил, като я видял така уплашена, а тя набързо споделила какво ѝ казала Дева Мария. Трифон отново се присмял, казвайки че не е пиян, та да си отреже носа. Понечил да покаже, замахнал с косера и клъцнал носа си – откъдето и различните наименования на празника – Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.
Първоначално в България на 14 февруари се чествал Трифоновден – в почит на Свети мъченик Трифон, смятан за покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. След приемането на григорианския каленар празнуването му се измества на 1 февруари, а 14 февруари започва да се отбелязва като Деня на лозаря.

На 14 февруари е католическият празник в чест на св. Валентин.

Известен е и като Ден на влюбените и в последните години стана много популярен и у нас. На него влюбените изпращат валентинки във формата на сърцевидни символи, картички, подаряват си цветя.

Валентин бил свещеник, живял през III век в Рим. Той извършвал тайни венчавки в период, когато римският император ги забранил за войниците си. Според една от легендите бил хвърлен в тъмница, където се влюбил в сляпата дъщеря на тъмничаря. В деня на екзекуцията си – 14 февруари 270 г. Валентин изпратил на момичето писмо с подпис „от твоя Валентин” и то прогледнало. През 496 г. Римският папа официално включил празника в църковния календар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
,,ПИЯНИСТИ,, преди 1 година
ХА НАЗДРАВЕ-,,ЧУКАНЕТО СБЛИЖАВА ХОРАТА,,
88
2
 
10
 
! Отговори
Православник преди 1 година
Тук в България ние празнуваме нашите православни празници. Не празнуваме Вальо, Ханука, Хола Мохала, Рамадан, Ихтиман.... :)))
87
9
 
6
 
! Отговори
Готина мацка преди 1 година
Трифон Зарезан е на 1 февруари, а днес е свети Валентин! Пияниците може да си празнувате всеки ден, но ние младите и нормални хора празнуваме свети Валентин и точка по въпроса.
86
2
 
5
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Преди 50 години бях влюбен и направих голяма грешка.
85
0
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
За нас пенсионерите всеки ден е празник. Ракийка и шопска , докато не ни вземат личните карти.
84
0
 
5
 
! Отговори
Стефан преди 1 година
Vechno vlyubeni vav vinoto i piyani ot Lyubov!
83
0
 
1
 
! Отговори
boy.de преди 1 година
Поздрави за всички от Омар Хаям ... и от мен!
82
3
 
6
 
! Отговори
селянина Ганю преди 1 година
гледам млади "интелектуалци" искат нежни празници, ние простите селяни си почитаме традициите, ама не сме много за тва "интелектуалците" ще ми ядът гъсеницата скоро доде стане твърд пашкул
81
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За простите и некадърните всеки ден е празник така и на Ганюто
80
22
 
5
 
! Отговори
30 годишен преди 1 година
Свети Валентин е! Трифон зарезан е празник за дръти пиянки! Ние младите празнуваме Свети Валентин! Защото е празник на любовта!!!
79
0
 
8
 
! Отговори
езичник преди 1 година
новите влюбени един ден ли "празнувате"? щот мойта я уважавам всеки ден , всеки ден е празник за нея и няма време да дреме из форуми разни
78
1
 
4
 
! Отговори
езичница преди 1 година
Древната българска празнична система цели поддържане на вписването на човека в хармонията на Вселената, създадена от Бога. Изпълняването на определени обреди в определен момент от времето не е маловажно, както изглежда на някои, а има дълбок, скрит смисъл.
77
0
 
13
 
! Отговори
Жоро Павето преди 1 година
Хубаво е човек да знае какво празнува и ЗАЩО ! А не някой да му спуска некви измислени празници и той като бот без никва мисъл да празнува.
76
0
 
14
 
! Отговори
Едно време .... преди 1 година
....нямаше свети Валентин....а Трифон зарезан.....дето Валентин го измислиха дето не могат да пият!!!
75
0
 
6
 
! Отговори
обидихте Танчето преди 1 година
и отде да пропагандира католицизма, либерализма и правата на жените у Фейса
74
1
 
6
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Всяка година едно и също. Едините за единия празник, другите за другия. Не е важно дали ще се напием, не е важно и дали ще подарим цветя. Това са си Празници. Нещо хубаво, нещо приятно, нещо свързано със семейството. Ако аз съм големия тежкар, дето жена ми готви аз пия няма значение празника, ако само чакам да дойде 14 да подаря цвете пак няма мн стойност и значение. Радвайте се, че има такива дни и моменти да си припомним, защо сме заедно. Пък дали с вино или не, всеки си решава :)
73
1
 
4
 
! Отговори
Валю преди 1 година
ние прайм един ден любов и го празнуваме яко с банбони , балони и китки..може и малко сех на края, и вии ли тъй станахте?
72
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит Трифон Зарезан естествено. Католическите глупави празници изобщо не ни интересуват
71
8
 
8
 
! Отговори
инж ганефф преди 1 година
първо се напият после си ошамарят жените и си легат все пак е празник
70
0
 
8
 
! Отговори
във преди 1 година
вторник сте ,,влюбени,, в петък се развеждате-вие сте развалини