Трифон Зарезан или Свети Валентин? Честит празник на лозарите и влюбените

Единият празник е на католически светец
114
Трифон Зарезан или Свети Валентин? Честит празник на лозарите и влюбените
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 14 февруари честваме Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите. В католическият календар денят е посветен на Свети Валентин и е празникът на влюбените.

Според православната църква Свети мъченик Трифон е роден около 225г. в село Комсада. Той живее праведно и загива заради отказа си да отхвърли християнската вяра. По време на гоненията срещу християните светецът е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен. Според народни предания в някои части на страната той е бил брат на Богородица.

Легендата гласи, че един ден в началото на февруари, докато Трифон подрязвал лозето, видял Светата Майка с пеленаче в ръце и ѝ се присмял. На Богородица ѝ домъчняло, но нищо не отвърнала. Само като минавала покрай къщата му, рекла на Трифоница да бяга да превърже мъжа си, защото си е отрязал носа. Жената се затичала и видяла, че Трифон, малко „понаправил“ глава, подкастря старите израстъци.

Той се учудил, като я видял така уплашена, а тя набързо споделила какво ѝ казала Дева Мария. Трифон отново се присмял, казвайки че не е пиян, та да си отреже носа. Понечил да покаже, замахнал с косера и клъцнал носа си – откъдето и различните наименования на празника – Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.
Първоначално в България на 14 февруари се чествал Трифоновден – в почит на Свети мъченик Трифон, смятан за покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. След приемането на григорианския каленар празнуването му се измества на 1 февруари, а 14 февруари започва да се отбелязва като Деня на лозаря.

На 14 февруари е католическият празник в чест на св. Валентин.

Известен е и като Ден на влюбените и в последните години стана много популярен и у нас. На него влюбените изпращат валентинки във формата на сърцевидни символи, картички, подаряват си цветя.

Валентин бил свещеник, живял през III век в Рим. Той извършвал тайни венчавки в период, когато римският император ги забранил за войниците си. Според една от легендите бил хвърлен в тъмница, където се влюбил в сляпата дъщеря на тъмничаря. В деня на екзекуцията си – 14 февруари 270 г. Валентин изпратил на момичето писмо с подпис „от твоя Валентин” и то прогледнало. През 496 г. Римският папа официално включил празника в църковния календар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
15
 
7
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Католически или не, по - добре ден на влюбените от ден на пияниците.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати тъповатото заяждане на католици и всякаква друга религиозна щуротия. В кой век живеете, та изобщо ги споменавате тия неща! Кой каквото иска това да празнува. И между другото, БСП умре, оле!!!!
27
1
 
10
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
"Само дето точно този Валентин се е прославил с нарушаване на имперска заповед, забраняваща на църквата да легитимира еднополовите бракове във войската."===>Тогава излиза, че Свети Валентин е празник на обратните. На печелившите - честито.
26
1
 
5
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
"Ами нищо не ви пречи да празнувате и двата празника - пийнете убаво вино, и бъдете с любимия човек!" -->На тези които всичко им е наред с любовния живот не им трябва специален повод да пийнат хубаво вино и да бъдат с любимия човек. А за останалите е католическия празник.
25
5
 
4
 
! Отговори
А3 преди 1 година
Днес няма презник! Св. Валентин е католически, а Трифон Зарезан се празнува на 1-ви Февруари!
24
3
 
5
 
! Отговори
Журналист преди 1 година
Честит Св. Валентин на влюбените журналистки от Днес.бг. А пък тези, които не са влюбени да празнуват Трифон. Влюбените може и да си признаят в кого са. Но пък, това си зависи само от тях.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е приятна новина
22
3
 
6
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Добре, че е Валентин , че някой хора да свършат една работа в леглото, защото имат нужда да си маркират дата.
21
10
 
5
 
! Отговори
Днес преди 1 година
е ден на всички алкохолици,пияници или пияндурници!Пореден повод да седнат,пият,наливат и напиват,след което от алкохола окрилени,възторжени или вдъхновени да се бият в гърдите какви са мъжкари,патриоти или възрожденци,особенно на маса и чаша,в отсъствието на жената и децата!Днес е ден и на всички любовчий,и от двата пола,дето мило и драго дават да се показват и доказват,че любовта е в основата на живота,и че интереса не клател феса!
20
0
 
6
 
! Отговори
В. преди 1 година
Колкото повече обичаш, толкова по-добре.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трифон Валентин е бе, не се карайте:-))
18
12
 
6
 
! Отговори
Проверено е преди 1 година
Според Американско проучване от Акедемици над 37% от полицаите са гейове или поне един път през живота си са спали с мъже! В България явно са повече!
17
9
 
5
 
! Отговори
Колапс Сигурност преди 1 година
Полицията в ПЕРНИК и Бобов дол е колабирала, не правят разлика какво е добро и какво лошо, гаврят се с Българи срещу пари давани им от мутри, насъскват роми срещу Българи !
16
12
 
1
 
! Отговори
Убиват ни преди 1 година
В България се Екзекутират хора(Човеци) от Външна полиция(незаконна явно частна) а вие си пишете за Трифон и лозари!Сектор Сигурност е в Колапс!
15
4
 
7
 
! Отговори
IT преди 1 година
не пия, а и нямам гадже. ще отида в някоя мета вселена и ще пийна и може да си поговоря с някоя дама.
14
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си ги празнувам и двата, че и Хелоуин също заедно с децата ми !
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Третият щял да заложи на любовта. Залагай на нормалната любов винаги и постоянно. Само дето точно този Валентин се е прославил с нарушаване на имперска заповед, забраняваща на църквата да легитимира еднополовите бракове във войската.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7. Атеиста си е атеист, ама виното си е вино.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ин вино -вери тас !
10
1
 
22
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Свети Валентин е католик. Моите почитания към него, но католиците са само 0,3% от християните в България. Да си го честват хората в Стамболийски, например. Или в Свищов. След като повече от 99 процента от християните сме източноправославни, трябва да си честваме деня на виното, Трифон Зарезан. Неслучайно хранителните вериги сега продават вина с намаление.