Трифон Зарезан или Свети Валентин? Честит празник на лозарите и влюбените

Единият празник е на католически светец
114
Трифон Зарезан или Свети Валентин? Честит празник на лозарите и влюбените
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 14 февруари честваме Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите. В католическият календар денят е посветен на Свети Валентин и е празникът на влюбените.

Според православната църква Свети мъченик Трифон е роден около 225г. в село Комсада. Той живее праведно и загива заради отказа си да отхвърли християнската вяра. По време на гоненията срещу християните светецът е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен. Според народни предания в някои части на страната той е бил брат на Богородица.

Легендата гласи, че един ден в началото на февруари, докато Трифон подрязвал лозето, видял Светата Майка с пеленаче в ръце и ѝ се присмял. На Богородица ѝ домъчняло, но нищо не отвърнала. Само като минавала покрай къщата му, рекла на Трифоница да бяга да превърже мъжа си, защото си е отрязал носа. Жената се затичала и видяла, че Трифон, малко „понаправил“ глава, подкастря старите израстъци.

Той се учудил, като я видял така уплашена, а тя набързо споделила какво ѝ казала Дева Мария. Трифон отново се присмял, казвайки че не е пиян, та да си отреже носа. Понечил да покаже, замахнал с косера и клъцнал носа си – откъдето и различните наименования на празника – Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.
Първоначално в България на 14 февруари се чествал Трифоновден – в почит на Свети мъченик Трифон, смятан за покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. След приемането на григорианския каленар празнуването му се измества на 1 февруари, а 14 февруари започва да се отбелязва като Деня на лозаря.

На 14 февруари е католическият празник в чест на св. Валентин.

Известен е и като Ден на влюбените и в последните години стана много популярен и у нас. На него влюбените изпращат валентинки във формата на сърцевидни символи, картички, подаряват си цветя.

Валентин бил свещеник, живял през III век в Рим. Той извършвал тайни венчавки в период, когато римският император ги забранил за войниците си. Според една от легендите бил хвърлен в тъмница, където се влюбил в сляпата дъщеря на тъмничаря. В деня на екзекуцията си – 14 февруари 270 г. Валентин изпратил на момичето писмо с подпис „от твоя Валентин” и то прогледнало. През 496 г. Римският папа официално включил празника в църковния календар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
днес, тък като е све. валентин (явно...) искам да използвам този подиум да изпратя специални поздравления на всичките козяк и НБУ *** които заработват стотинки тука. Честито! Да сте живи и здрави пъпчиви, третополови същества, не знаещи за какво са родени и подлагайки дупето на тоя дето плати най много без да ги е еня за род и родина! наздраве!
48
0
 
0
 
! Отговори
до 49 преди 1 година
щото е по-комерсиално
47
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 50: сори батка, ама св. мъченик Трифон Апамейски се чества на 1-ви. в грешка си.
46
0
 
3
 
! Отговори
Пироня преди 1 година
Много сте отворени тук,*** не знаете, че Трифон Зарезан се празнува от 1до 14 Февруари,у наше село е така а то е цяла държава за нас защото друга не ни ще,НАЗДРАВЕ!
45
0
 
4
 
! Отговори
влюбен лозар преди 1 година
доколкото помня в бг се режат лозите ведъж в годината и се празнува Трифон Зарезан, в католиците празнуват св. Валентин.ден за любов, не е ли всеки ден ден за любов? Аз си мисля ,че всеки ден е ден на влюбените, ама ко разбирам аз!
44
21
 
5
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Естествено, че е Свети Валентин. Езически зарезани и подобни "празници" на пиянки и несретници останаха завинаги в миналото.
43
1
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Нито езическия Трифон Зарезан, нито американския Свети Валентин. Днес по светоотеческия църковен календар е св. мъченик Трифон Апамейски.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като е трифон зарезан, защо по улиците продават само балони, а вино не?
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То самото име Валентин си бие отвсякъде на мека китка.
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ооо ама аз мога да го напиша пак, нищо че триете...валентин е убит защото въпреки императорската забрана, е женел хомусексОални войници...и тъй като е светец на обратните, за първи път е празнуван 60-те в хамерика...
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ивайло, чаша вино? Че тогава по-добре изобщо не хаби виното. От чаша вино само се раздразняш.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
единствената държава в европа със най-старо запазено историческо име я направиха колония- благодареншие на такива валиентинчовци
37
3
 
12
 
! Отговори
Ивайло преди 1 година
Ох, вече е св. Валентин, а аз още не съм католик! Честит Трифон Зарезан! Чаша вино и порция сърчица :-)
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като накарате европа да празнува свети трифон тогава ми говорете за валентин - егати про-дажниците
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
честит празник на виното и веселието на всички истински българи- валентинчовците да си го ***- нали само за това живеят
34
0
 
6
 
! Отговори
Сега преди 1 година
До пияница мистик Ако дойде без вино, може и да е Свети Валентин. Ако дойде с вино се започва с Трифон Зарезан, но не се знае дали ще се стигне до Свети Валентин! :)
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
честито на българите - а тия дето се кланят на чужди празници да ходят там - стават само за прислуга- ама краварите си ги дэържат тука да тровят народа
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жените не могат да обичат. Всичко при тях е интереси. Пари , физика, коли, апартаменти. Което значи , че това е фалшив празник. Трифонов е класически истински български празник.
31
4
 
14
 
! Отговори
Ачик преди 1 година
Честит празник на всички българи.Не празнувам чужди празници защото съм българин. Когато в "бленуваната" Америка започнат да празнуват Гергьов ден, Спасов ден, Петров ден и пр., тогава пък може и да се замисля. Не целувам задни частни и не желая да се оприличавам с други нации и народи.И децата са ми кръстени с български имена. Това, че политиците са ни скапани, не означава че нацията ни е скапана. Как ви звучи Мелани Бозукова или Хелън Моллова или Джон Папазов и пр. и пр.Помислете!
30
2
 
10
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Императора е забранил на войниците да се женят за други войници,а не да се женят за жени.Католическия свещенник от своя страна продължил да ги жени,защото и той си лягал с мъже.През шести век папата го обявил за светец,защото и той и повечето му подчинени си лягали с мъже.През ХХ век по гей парадите се почита св.Валентин,светец на хомосексуалистите да се знае и помни.