Трифон Зарезан или Свети Валентин? Честит празник на лозарите и влюбените

Единият празник е на католически светец
114
Трифон Зарезан или Свети Валентин? Честит празник на лозарите и влюбените
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 14 февруари честваме Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите. В католическият календар денят е посветен на Свети Валентин и е празникът на влюбените.

Според православната църква Свети мъченик Трифон е роден около 225г. в село Комсада. Той живее праведно и загива заради отказа си да отхвърли християнската вяра. По време на гоненията срещу християните светецът е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен. Според народни предания в някои части на страната той е бил брат на Богородица.

Легендата гласи, че един ден в началото на февруари, докато Трифон подрязвал лозето, видял Светата Майка с пеленаче в ръце и ѝ се присмял. На Богородица ѝ домъчняло, но нищо не отвърнала. Само като минавала покрай къщата му, рекла на Трифоница да бяга да превърже мъжа си, защото си е отрязал носа. Жената се затичала и видяла, че Трифон, малко „понаправил“ глава, подкастря старите израстъци.

Той се учудил, като я видял така уплашена, а тя набързо споделила какво ѝ казала Дева Мария. Трифон отново се присмял, казвайки че не е пиян, та да си отреже носа. Понечил да покаже, замахнал с косера и клъцнал носа си – откъдето и различните наименования на празника – Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.
Първоначално в България на 14 февруари се чествал Трифоновден – в почит на Свети мъченик Трифон, смятан за покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. След приемането на григорианския каленар празнуването му се измества на 1 февруари, а 14 февруари започва да се отбелязва като Деня на лозаря.

На 14 февруари е католическият празник в чест на св. Валентин.

Известен е и като Ден на влюбените и в последните години стана много популярен и у нас. На него влюбените изпращат валентинки във формата на сърцевидни символи, картички, подаряват си цветя.

Валентин бил свещеник, живял през III век в Рим. Той извършвал тайни венчавки в период, когато римският император ги забранил за войниците си. Според една от легендите бил хвърлен в тъмница, където се влюбил в сляпата дъщеря на тъмничаря. В деня на екзекуцията си – 14 февруари 270 г. Валентин изпратил на момичето писмо с подпис „от твоя Валентин” и то прогледнало. През 496 г. Римският папа официално включил празника в църковния календар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
16
 
! Отговори
я преди 1 година
престанете с тия глупости -у нас НЯМА такъв свети валентин ,не се напразнувахте на тези простотии-идете да работите
68
0
 
14
 
! Отговори
езичница преди 1 година
Зарязването на лозята е символичен хилядолетен обред. Българският народ е пренесъл през времето много такива, макар че висшият смисъл на тайнството е бил изгубен с приемането на християнството. Но християнството също почита виното, като кръвта Христова.
67
4
 
4
 
! Отговори
Трифон Валентин преди 1 година
И двата празника са достоен повод да се напиеш.
66
2
 
9
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
Явно не си особено влюбена, щом на празника на ''любовта'' бичишш у форума и драскаш врели некипели....няма ли кой да те облагороди Танче????
65
2
 
6
 
! Отговори
Пиян залян преди 1 година
Влюбен съм в себе си и в гроздовата пукница ! Наздраве !
64
23
 
3
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Ами стой си на село и се наливайте до несвяст. Нормалните хора празнуваме празника на влюбените и ни е много по-приятно без вас.
63
1
 
10
 
! Отговори
глобалист преди 1 година
идеята е да се заличи идентичноста и всички да са в едно стадо с един пастир
62
2
 
11
 
! Отговори
Пироня преди 1 година
Таня, реалния живот не е там дето живееш на квартира и си изоставила бащиният дом да го крадат ***,а е точно в него,и тогава ще си обективна,а сега си никоя и безлична,а аз на село имам всичко, храна, отопление,ток.......
61
1
 
8
 
! Отговори
Жерава преди 1 година
На 14 ти си ''изразявате'' ''любовта'' с балони нали така? А през останалото време как я изразявате?
60
1
 
18
 
! Отговори
така се губи преди 1 година
идентичност, култура и традиции, ама явно новите българи са лесно податливи на чужди влияния, комерсиални празници - черен петък, вместо черен Петър, Св Вальо вместо Трифон, Халоуин вместо ден на Будителите и прочее простотии
59
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно,че е Трифон зарезан.За влюбените всеки ден трябва да е празник.
58
1
 
14
 
! Отговори
Един с една преди 1 година
Смачкаани младежи без ценности ще накупят цветченца и вино, за да го носят на същите си приятелки, смао и само да не им се разсърдят разбириш ли, че на ''празника'' не са им подарили нищо. Така изкуствената хармония, лицемерщината продължава да се поддържа изкуствено.
57
15
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Честит Свети Валентин
56
0
 
14
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
госпожо тяня, моля не бъркайте чалгарите с IQ като на картоф и трето-пето половите грешки на природата с България! Ние сме православни, колкото и да не ги кефи това нашите евроатлантически "партньори" ;)
55
0
 
6
 
! Отговори
До анонимен 54 преди 1 година
Не съм в никаква грешка. На 1-ви февруари се чества по папския григориански календар, а на 14-ти по светоотеческия /стар/ православен църковен календар!
54
20
 
5
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Младите 99% празнуват Свети Валентин. Трифон зарезан е отживелица и основно по селата и при по-изостаналите хора с нисък доход и образование. Щом младите така празнуват, значи така е редно да бъде.
53
3
 
9
 
! Отговори
до Таня преди 1 година
Ти по-кротко, че ако не беше алкохола и теб нямаше да те има сега :)
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Празника на педалетката с тортинетката Емили!Дано днес като я начешат да влезе под гумите на някой КАМАЗ!
51
18
 
4
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Европейска България бавно, но сигурно възприема католицизма за основна религия. Всичко друго е обикновена ерес и пияндурничество. Стоп на разврата по нашите земи! Честит Свети Валентин!
50
1
 
10
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Който е наведен и еднополов ше се разпознае по улиците с китка или розово балонче. Останалите все още нормално мислещи хора не празнуват тази измишльотинна !