Гняв и недоволство сред транссексуалните заради решение на ВКС

Юридически те вече не могат да сменят пола си
Обновена: 13 мар 2023 15:11 | 23 фев 2023 11:50, Камелия Цветанова
246

Десетилетия наред юридическата промяна на пола на трансхората се допускаше. Преобладаващата съдебна практика допускаше такава промяна, докато една сутрин ВКС не се събуди и не реши, че всъщност това е било погрешно и законодателството не го допуска". Това коментира пред БНР Радослав Стоянов - юрист от БХК, след решението на ВКС, според което транссексуалните хора в България не могат юридически да сменят пола си, заради което вчера се проведе и протест пред Съдебната палата.

Според него решението е много разочароващо, чисто юридически.

"Тъжно е да видиш върховни съдии, които трябва да са пример за останалите юристи в България, да пишат подобни неща. В това решение има превратно представени части от практиката на международни съдилища. Благодарение на това превратно представяне на практиката стигат до грешни изводи", каза Стоянов.

ВКС споменава нещата на моменти превратно, но обръща огромно влияние и отдава огромно значение на практиката на Коституционния съд, посочи той.
 
"Решението на ВКС се отнася до юридическата промяна на пола - полът, вписан в регистрите и личните карти, дали да се променя този запис на данни - за това става дума", обясни Стоянова в предаването "Хоризонт до обед" и добави, че съдът не се произнася за операции за смяна на пола или за самоопределянето на тези хора.

"Ние ги разпознаваме по външния им вид, но в документите им ще пише нещо друго", посочи той.

Робин Златаров от организацията Bilitis обясни какво означава да си транс човек.

"Да си транс, означава, че желаеш да живееш като различен пол от този, който ти е приписан при раждането. В личните ни документи в момента, в който се родим, се приписва мъжки или женски пол. В моя случай аз, като транс човек, съм приписан с женски пол при раждането, но искам да живея живота си по друг начин. Става дума за биологични полови белези. Тези белези носят до голяма степен дискомфорт на много транс хора. Много от нас от малки са наясно, че не се идентифицират като момче или момиче, а като обратното. Едни го осъзнават рано, други - на по-късен етап", каза той.

Решението на ВКС означава, че делата ни за смяна на граждански пол се затрудняват значително, обясни Робин Златаров. По думите му много от тези хора не знаят какво да очакват и как да се чувстват. "Дали да остана в България - това също е въпрос, който се върти в главата ми", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още по темата: вксполтранссексуални
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
6
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Стига с тия ненормални бе!
175
0
 
4
 
! Отговори
Тоско преди 1 година
Аз ще ти отговоря на чуденето- заминавай
174
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези всички транс и тн. или някой ги е **** като са били малки и затова са станали такива, или семейството им не ги е възпитало както трябва, особено ако са деца на разведени родители, или имат много свободно време и гледат много филми. Особено по време на короната се навъдиха много такива, щото само седяха вкъщи и гледаха нетфликс. Това е новата мода - както цигарите и татуировките
173
0
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Защо не организират референдум? Да съберат 400 хил. подписа, след това да се гласува от народа. Ако повече от 50% са "за", няма проблем. Дотогава могат свободно да пътуват до Холандия, Англия и т.н. Какъв точно е проблема?
172
0
 
8
 
! Отговори
Зайцев преди 1 година
Кой е съгласен ,тези да се движат свободно по улиците и да са пример за подражание на вашите деца???
171
0
 
4
 
! Отговори
Съдията Дред преди 1 година
Гледайки тия на снимките човек започва да си мисли че до преди 15 години транссексуални и хомо не е имало .... Все разни бедни студенти се обявяват за борци срещу сексизма , месоядството и хомофобията... Един познат живеещ край студентския град каза веднъж : Преди за една супа и филийка хляб ччуках студентки ежедневно .А откакато се навъдиха тия сороски общества, и плащат за всякакви техни протести , много им се навири носа на тия безмозъчни паттки... Сорос яко ги ччука студентите сега...
170
0
 
5
 
! Отговори
Планът преди 1 година
Планът Дълес от 1947 гТърсете информация..
169
1
 
11
 
! Отговори
Даме Груевски преди 1 година
Откога на психически болните от БХК се дава трибуна да бълнуват
168
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обществото не е длъжно с нищо на един файтон неориентирани хора !!! Има си закони които регламентират що е пол и как той фигурира в държавната документация и регистри! На който не му изнася да се изнася в "цивилизования" запад с 20К вида полове и да се записва и като кенгуру ако иска!!! И да - масовия българин не ви харесва и не ви разбира! И да- няма да ви минат мурафетите с истанбулската конвенция и псевдоатлантическата либералност!!!!
167
0
 
20
 
! Отговори
Just Reader преди 1 година
Самият факт, че е от БХК говори достатъчно!Боже, защо допусна да бъдат затворени урановите мини и Белене?
166
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте при Цанов как Емили Тротинетката се хвали как всяка вечер бил с различна жена.Този не е обратен щом спи с жени.Може временно да е бил объркан заради хормоните и изнасилването,но сега си е нормален и лъже мацките да го спасяват.
165
0
 
38
 
! Отговори
Родолюбец преди 1 година
Гняв и недоволство изпитвам и аз, че непрестанно ми натрапвате разни болни мозъци в место да отривате психиатрии.
164
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете да ни занимавате с глупостите на тези индивиди.
163
0
 
44
 
! Отговори
Observer преди 1 година
Полът който е придобит при раждане е естествен процес, генетика, биологично възпроизвеждане или с една дума волята на Бога! Май прекалено много се разлигавиха тия ***. Вече от чудене с какво да се занимават решиха че и е божиите работи ще се месят. Я по една лопата и на полето че вече писнахте на обществото с вашите щур о тии. След няколко дена копане ще ви се изпари всякаква мисъл за смяна на полове.
162
0
 
23
 
! Отговори
Тъпака преди 1 година
Кви. Са тия?
161
26
 
5
 
! Отговори
дб флуиден транс преди 1 година
ние софийските дб пп флуидни транс либерал марксисти сме против решенията на този бял нациски съд те работят срещу демокрацията и ще ги уволним до крак след изборите!
160
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И никой не ви е приписал никакъв пол при раждането - полът ви се е получил по природен и естествен начин при структурирането на съответната генетика. Оплачете се на дядо господ, че ви е дал или не ви е дал чeп.
159
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам никакви гневни трансджендъри на снимката - виждам разглезени, нахилени ***, които си правят селфита и майтап с нас. Медиите пак изпълняват директивите на ЕС да насаждат напрежение, което не съществува
158
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог е Дух Духът няма полов живот тялото е небесно, такива ще станем и ния едни за вечно погубление други за вечен живот. Всичко зависи от човека дали иска да завинаги с Бог или иска да се наслаждава на греха като удоволства денонощно на плътта която изгнива и става пръст. Чети Библията и се моли на Господа Исуса Христа ако искаш да узнаеш Всичко
157
2
 
29
 
! Отговори
Я марш, мърши преди 1 година
Вън от България