МО търси войници, ето обявените длъжности

Нови кадри се търсят във ВМС, ВВС и СКС
28 фев 2023 22:31, Красимир Ангелов
115
МО търси войници, ето обявените длъжности
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната обяви конкурси за вакантни войнишки длъжности във военни формирования, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

През март чрез структурите на Централното военно окръжие (ЦВО) може да се подават заявления и документи за участие в конкурсите, обявени от Военноморските сили (ВМС), Военновъздушните сили (ВВС), Съвместното командване на силите (СКС).

Във ВМС са обявени 95 вакантни длъжности за матроси (войници) във военните формирования във Варна, Бургас, Каменар, Приселци и др. Те са за водолази, разузнавачи, боцман, мотористи, механици, шофьори, техници, пожарникари и др. Срокът за подаване на заявления е 1 март, а конкурсите ще се проведат по график, определен от командира на ВМС във формированията.

Във ВВС са обявени 88 вакантни длъжности за войници за приемане на военна служба във военните формирования в Граф Игнатиево, Божурище, Безмер, Черноморец и др. Сред вакантните длъжности са авиомеханик, електромеханик, специалист по кибер защита, радиомеханик, шофьори, оператори и др. Конкурсите за ВВС ще се проведат от 5 до 30 юни. Срокът за подаване на заявления и необходимите документи е 7 април.

В СКС са обявени 14 вакантни длъжности за войници във военни формирования от състава на командването. Кандидатите подават заявления и документи до 24 март. Конкурсът ще се проведе от 24 до 28 април във военно формирование 28 860 - Горна Малина.

Проблемът, който още сега трябва да получи много сериозно внимание, е увеличаващият се некомплект на военнослужещите, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, след като беше запознат с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г., който беше представен миналата седмица от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Кандидатите за вакантните войнишки длъжности е необходимо да отговарят на изискванията на чл. 141, ал. 1 и ал. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ). Сред изискванията към тях са да са годни за военна служба; да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията и срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер; да нямат друго гражданство; да не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно наказание „уволнение” и др. Съгласно закона, те не трябва да са по-възрастни от 40 години. За всички обявени позиции се изисква минимум завършено средно образование.

Конкурсите са на три етапа - изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване. При равен бал по-напред се класира кандидат, изпълняващ длъжност в доброволния резерв.

Военната служба дава възможност за развитие на способности, които могат да се придобият единствено в армията. Професията военнослужещ предлага основно и допълнително месечно възнаграждение; основен и допълнителен платен годишен отпуск; специално обучение (включително парашутна, водолазна, алпийска подготовка); стрелба с различни видове оръжия; управление на специална военна техника; езиково обучение и/или последващо обучение във висши военни училища; възможност за кариерно развитие; възможност за ведомствено жилище или квартирни пари; ползване на почивни бази на Министерството на отбраната; използване на оборудвани спортни бази и др, посочват от ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна чака доброволци,който нему се живее да върви.
79
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат да ги избиват на фронта за да удовлетворят капризите на наркозеленски! Искате война и да закарат децата ви на фронта гласувайте за пп дб дпс герб заедно итн и всички либепартии!
78
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой иска да ходи в армията при все че утре може да ни изпратят в Русия...
77
2
 
18
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
Истината е, че 80% в армията са мъртви души. Там опиташ ли се да правиш нещата правилно, те определят за луд. Кажеш ли истината, пак не си добре. Всеки се кротнал, гледа си заплатата и нарядчетата. За това трябва пълна реформа и пълен граждански контрол. Знаете ли, че във военният университет се приема всичко, що мине медицински прегледи. Знаете ли, че 60% от военните не могат да покриват физическите нормативи, че хора от 20г на хранилка немогат да стрелят и че всички изпити се отчитат формално.
76
2
 
26
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
В армията бих отишъл единствено за защита на родината и семейството си без да ми дреме дали са Руснаци, Американци или каквито ще да са. Тогава бих дал живота си без да ми мигне окото.А за войната в Украйна каквото и да кажа все е малко. И Русия и САЩ си гледат далаверите и интересите. Жалко за обикновените хорица които загиват на фронта по вина на алчните им управници. Поклон пред светлата им памет!
75
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като влязат и видят какви извращения трябва да търпят за 1000 лв, веднага напускат. За 2200 работят куриери на спиди например.
74
2
 
13
 
! Отговори
Ко рече преди 1 година
Срещу 5 хиляди лв може да чистя тоалетните.
73
0
 
4
 
! Отговори
Рейнджър преди 1 година
А на комисия ще се ходи ли?
72
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По соца имаше смисъл да служиш в армията щото имаше облаги. Сега нищо няма една заплата от 1300 лева
71
9
 
54
 
! Отговори
Ton преди 1 година
Имахме армия,имахме държава и достойнство,имахме и национален интерес,сега нямаме армия,нито достойнство и изпълняваме чужди интереси,а на народът и националният интерес майната им! имаме общностни ангажементи !
70
9
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се бия за тази пропаднала държава, НЕ благодаря. Да защитавам чекмеджан, доган и тем подобни, няма ба стане.
69
8
 
23
 
! Отговори
Бай ви к... преди 1 година
Кви пари давате? 2500-3000 чисто за автоматчик ..идвам.
68
1
 
35
 
! Отговори
Въпрос? преди 1 година
Ако има ИСТИНСКИ Генерали и военни , те трябва да разстрелят всички които оядоха на сиромасите животеца , този на децата и внуците им Нека жълтите павета бъдат оцветени с кръвта на продажниците
67
3
 
46
 
! Отговори
Не,мерси! преди 1 година
Мобилизация,а,национални предатели?!?! Аз вече съм си отслужил,дал съм година и половина за Родината! Нека жълтопаветните меки китки евроGeйски военолюбци да ходят да се бият за хохлите и за прослава на зеления др0гар бункера!!!
66
7
 
38
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Армия от военни нямаме. Имаме армия от хрантутници , командвани от ОФФ и цери , които са се ояли до обезобразяване.
65
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уsрайна, така по- добре ли е?
64
0
 
34
 
! Отговори
Км преди 1 година
Предвиждам,,мижав интерес,,
63
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За пропаднала приватизирана държава и пръста си немръдвам
62
2
 
43
 
! Отговори
Бившкандидат-отказал преди 1 година
Кандидатствах и минах всички за Гвардеец преди година , самоче това което се предлага е 1190 чисти с евентуално 50,100,200лв бонуси които не са сигурно , това което е сигурно е освен няколко годишния договор е:Средата именно хора които са там за са отбиват номера , говорим за по големия процент , някакви измислени Генерали дето знаят всичко за кражби и защо армията е до такова състояние, но вместо да вземат нещата в свой ръце за да се оправят , те се съгласяват защото са част от схемата
61
9
 
2
 
! Отговори
tam преди 1 година
До Българин Аз съм за с две ръце.