Родната баница е петото най-вкусно ястие със сирене в света

В топ 50 на класацията попадат овчарската и шопската салата
3 мар 2023 20:07, Анисия Иванова
63
Родната баница е петото най-вкусно ястие със сирене в света
Снимка: БГНЕС

Българската баница беше класирана в топ 10 на най-вкусните ястия със сирене в света. Тя заема пета позиция в класацията на Taste Atlas.

В топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света попадат още два български традиционни специалитета - овчарска салата (41 позиция) и шопска салата (14 позиция).

В различните краища на България баницата със сирене се прави по различен начин и може да има различен вкус, обясни проф. д-р Ана Кочева, ръководител на секция "Диалектология" в Института за български език при БАН. В това тя се е убедила с колегите си, докато са пътували във връзка с работата над интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия.

"Обиколихме Мизия, Тракия, Македония, българските исторически диаспори по света. Установихме, че баницата е най-традиционното българско ястие. Тя е свързана както с празничната трапеза, така и с ежедневието", разказа проф. Кочева.

По думите ѝ, някои от лексемите, с които се обозначава баницата, имат славянски произход, което е доказателство колко отдавна се приготвя по нашите земи. Други названия са млин, клин, зелник ("но не е непременно със зеле, а с всевъзможни зелении от градината – лапад, спанак, дори билки") и други.

Най-старата позната форма е "гибаница" във Видинския край. (Глаголът нагибам означава сгъвам, прегъвам.) Има названия и от турския език, например бюрек, сладката татлия и т.н. Познати са още млечна, дърпана, мързелива, ялова баница, съобщи БНР.

"Можем да говорим за кулинарни балканизми и по отношение на езика, и по отношение на храната", акцентира проф. Кочева. Това може да се установи и на кулинарната карта на БАН.

Върху баницата може да се екстраполират и много от ритуалите, от вярванията и отношението към хляба – от замесването до консумирането при различни поводи, допълни още специалистката от БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Историк 41 Не бъркаш ли понятията "елински", "византийски" (на Източната Римска империя) и гръцки (на гръцката държава, създадена преди около 200 години)? Днешните гърци си присвояват историята и постиженията на Древна Елада и на Източната Римска империя. Да не говорим пък за народите и племената, населявали тези две стари държави - по кръвна линия днешните гърци имат ли нещо общо с тях? Така че, историко, който ти е дал дипломата, той е за бой!
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До N50 Пастеиш дъ Белем и пастеиш дъ ната е едно и също. Просто в Белем (или по-точно в една опеделена пекарна там) правят уж най-добрите пастеиш дъ ната.
47
1
 
1
 
! Отговори
"МЕДЖАЛИС" преди 11 месеца
ТУРСКОТО "НАРОДНО СЪБРАНИЕ"..!!!!
46
0
 
1
 
! Отговори
ГОВОРИТЕ ГЛУПОСТИ преди 11 месеца
В турския "МЕДЖАЛИС" ---винаги е имало български представители за депутати ---като тъста на писателя СИМЕОН РАДЕВ --- С РАНГ НА ПАША!!!!!
45
0
 
2
 
! Отговори
Не мога... преди 11 месеца
...ДА СИ ПРЕДСТАВЯ СВЕТА БЕЗ БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ...КЕ УМРЕМ ЗА НЕЯ!!!
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тотално объркана и подвеждаща статия. Типична българска *** ! Баница със сирене е 5-тото най-вкусно печено тестено нещо. На английски - pastery !Първите две съм ги ял , а те са Пастейш да Белем и Пастейш де ната.
43
0
 
5
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 11 месеца
Сгибам било сгъвам на български едно време, а се сега сгибать на руски е сгъвам, значи ония още ползват стария ни общ език, а ние вече сме модерни и сгъваме евроатлантически неща постоянно! Даже вече не сгъваме, а флексваме, учениците говорят на тубърски български
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пачата къде забравихте?
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кои са първите 4? Искам да ги сготвя!
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Баницата как я харесвате ? Боза +/ айрян -
39
6
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
До Историк: Забрави медицината. Латиницата също е базирана на гръцката азбука. Изобщо поставят основите на съвременната цивилизация. Жалко за тях че в последните няколкостотин години далече не са това което са били.
38
3
 
8
 
! Отговори
До Историк преди 11 месеца
Единствено си прав за Олимпийските игри, а може би и за флотата, но и за това не съм сигурен ! Другите неща са съществували независимо от тях, а българските руни са имали над 130 символа, докато други известни - няколко пъти по-малко ! Създаването на кирилицата не е гръцко, а Християнско дело, с цел разпространяването на Божието Слово сред славянските народи, а не че самите гърци са се загрижили да ни правят азбука ! Хайде стига вече чуждопоклонничество !
37
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Историк "Създават българската писменост базирана на гръцката" бва-ха-ха, буа-ха-ха, пха-ха-ха мноого болни хорица се скитат по планетата
36
11
 
4
 
! Отговори
Историк преди 11 месеца
Не че нещо ама "малко' списъче с гръцките постижения.1.Полагат основата на историята, философията, математиката, правото, логиката2. Най голямата търговска флота дори и в момента3. Създават Олимпийските игри4. Създават българската писменост базирана на гръцката
35
3
 
5
 
! Отговори
Данчо преди 11 месеца
До КосмонавтИ ДНК то се влага в баницата ли?Ти си един пишман патрЕот, дето измерва патриотизма с баници, пиене на ракия, носене на путури( турско облекло) по разни празници.Има неща с които може да се гордеем- училища във всяко селце, трудолюбие и хубава земя. Уви баницата не е от тях.Що се отнася до гърците...повечето им министри на Османската империя са гърци турци и евреи. Българите са били добри земеделци и това е. Да си патриот не означава че трябва да преиначаваш историята.
34
8
 
10
 
! Отговори
Класация преди 11 месеца
За баницата не знам дали е 5-тото най-вкусно ядене със сирене в света, но определено знам, че родния(безроден) руcороб е най-т..ъпото създание в света.
33
3
 
5
 
! Отговори
Космонавт преди 11 месеца
До Данчо Спокойно, спокоен съм. Има общо, нарича се ген/генотип/днк. Кажи сега за гърците, какво са изобретили след Христа, защо опорочиха Християнството? Защо гърците се притесняват да оставят брат и сестра да спят в една стая ако са полово зрели? Най вероятно се притесняват да не завъртят някоя баница? Ето ти и нещо за домашно, нещо като хоризонтала с две вертикали - какво е общото между СветаГора в САЩ, култът към Кали и гърците. Може да се явиш с отговора след 2-3к ре-инкарнации. Лека :))
32
2
 
5
 
! Отговори
Данчо преди 11 месеца
До космонавт:Споко ше получиш инфаркт!:)))Какво общо има баницата с Христо Ботев и прочее дивотии дето си писал?
31
3
 
3
 
! Отговори
Космонавт преди 11 месеца
Пак до Данчето Кажи ми скитнико, знаеш ли коя българска битка се изучава в Уест Пойнт академия? Знаеш ли, че е имало долен и горен Египет, кой ли е бил втория? Знаеш ли, че Яхин и Воаз се намира в България? Знаеш ли, че душите влизат само през Странджа и излизат само през Сокар (точно така, не е сакар а сОкар) Както казва капитан Америка - мога да го правя цял ден, но ти не си струваш.
30
4
 
5
 
! Отговори
Космонавт преди 11 месеца
До Данчето Разбрах, че много си излизал и тъй като обичам информацията във всичките и форми, ще те попитам - ходил ли си в Техеран в музея на България? Ходил ли си на китайския площад където Христо Ботев стои между стоте най велики личности в човешката история? Чувал ли си за структурата на ЦРУ и как е взаимствана от тайните комитети на Левски? Знаеш ли за приноса на българите за основаването на Якония и Корея където е имало 3 държави основани от българите. За изобретения няма да говорим ..