Повече заетост при жените, но са по-ниско платени

Нова проучване
8 мар 2023 21:15, Росен Стойчев
25
Повече заетост при жените, но са по-ниско платени
Снимка: БГНЕС/EPA

Заетостта при жените в България е по-висока отколкото при мъжете, но заплащането продължава да е по-ниско, въпреки че разликата се стопява през последните години. Тя е най-съществена във финансовия сектор, здравеопазването, ИКТ сектора, преработващата промишленост и в сферата на културата, спорта и развлеченията, където заплащането на жените е с над 30% по-малко от това на мъжете.

Още по темата
Такива са част от изводите в ново изследване на Института за пазарна икономика.

Преброяването на населението от 2021 г. показа, че 2,9 млн. от общо 5,6 млн. души над 15-годишна възраст полагат или предлагат труд (работната сила). Делът на мъжете е значително по-висок – 57,1%, докато този на жените е 48,8 на сто.

Въпреки че по-малка част от жените са икономически активни, делът на заетите от тях е по-висок, а на безработните - по-нисък. През 2021 г. делът на заетите жени в работната сила е 90,7%, а безработните – 9,3%.

Най-висок е делът на жените между 45 и 64-годишна възраст – 49,7%. При най-ниската (15-24 г.) и при най-високата възрастова група (65+ години) участието на жените е значително по-ниско. "Това означава, че делът на жените на пазара на труда е съсредоточен в най-активната възраст на трудовия живот, а участието им в работната сила започва по-късно и завършва по-рано спрямо това на мъжете", посочват авторите на анализа.

Данните по региони сочат, че в София е най-висок процентът на жените (60 на сто), които участват в работната сила (спрямо 68% при мъжете), а най-нисък е в област Кърджали. Областите с най-малка разлика в дела на работната сила между двата пола са Благоевград, Кюстендил и Перник, а с най-висока – Добрич, Търговище и Шумен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: дамиочакватзаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да сте чували за Чингиска Ханка или за Александра Македонска или за Напольонка не сте чували...но сте чували за Хубавата Елена която като я засърбяло и избягала с любовника си Парис в Троя че и откраднала златото на мъжът си Менелай.....!!! Още от тогава жените са били същите стоки както и сега...!!!
13
4
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
По-нико интелигентни били жените. Ако вие хилядолетия само перяхте и чистехте, изобщо нямаше никаква интелигентност да притежавате. И не ми обяснявайте как за няколко десетилетия трябва да ви настигнем, защото и сега жените продължават да ви отглеждат докато се преселите в друг свят. По-скоро ми обяснете като имахте само и единствено вие доскоро всички права на света, всички ли сте много умни, много преуспели, нобелист до нобелиста!?
12
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Антонио, недостатъчно ви бие жената явно. Примитивизъм до безкрайност, но това е единственото поле на вашите изяви. Добрата новина е, че такива като вас нямат и капчица власт никъде.
11
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-ниско интелигентни са като индивиди. Нормално е. Стига се пънахте с тоя феминизъм. Генетично мъжа и жената НЕ са равни. Мъжкият пол е по умен, по силен, по здрав психически , по приспособим. Това е генетика. Нищо обидливо няма. Ако за някой има.. значи просто с комплексарка. Нищо повече.
10
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жените са потисйани от мъжете, за съжаление, не само в България, а в цял свят, защото не се сдружават, а се мъчат с "половинката си" . Мъжете са сдружени винаги с алкохола.
9
4
 
12
 
! Отговори
Баба Гица преди 1 година
Робинята Изаура - сериал. Много бачч, а пари - друг път... Лошото е, че младите жени свеждат глави и се подчиняват, вместо да рискуват и да променят живота си. Часовникът тиктака. Много скоро ще се погледнете в огледалото и ще видите една баба да ви гледа от там. Не работете прекалено. Раждайте деца и ги гледайте. Само това ще остане след вас да осмисли живота ви.
8
3
 
25
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Като започна войната в Украйна, евреите, жените и транссексуалните веднага се изнизаха от страната. Бързо-бързо забравиха приказките за равенство.
7
3
 
9
 
! Отговори
Мария Габриел преди 1 година
Язе се не оплаквам от кинтите Откак излезнах от село завърших филология и земах за мъж един ефреин от елита си оплетох кошницата Оти така прикаате Яз съм добре бе Яз съм жена
6
2
 
20
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
Търсим шофьори в нашата фирма.Рсботния ден е минимум 15 часа и всеки взима една и съща заплата.Няма деление на половете.Ама гледам че жени въобще не се натискат да работят.Нямам си напредстава защо.
5
2
 
11
 
! Отговори
Стоев преди 1 година
Пълни глупости.Почти не знам сектор където има разлики.Може би само някъде където трябва сила и се предполага че мъжете все още сме силният пол.
4
6
 
13
 
! Отговори
Гери-КАрфьол преди 1 година
То е пълно с работни места за жените.Мъжете бягат в чужбина,че няма кой да ги издържа.Полиция,армия,строителство навсякъде има място за жени,които се издържат от мама,тати,любовник,мъж,баба,дядо,с.е.к.кс.суални помощи и почерпки по заведения и подаръци,а ниските заплатки са им само за гигарки и развлечения. Българката харчи повече от колкото изкарва и 80 % от дохода и е наследство,подаръци,дарение,почерпки,спонсорски договорки. Няма българка ,която да се издържа от труд и да дели разходи с мъжа
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Номер 2, какви женски фирми? Българката е научена роди едно дете и поне 4 години лежи(монимума е това) като види зора ражда пак, после децата боледуват, да бачка мъжа. Кой ще работи в тия фирми? В мола и по кафета и паркове е по-добре.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като феминистките искат високи заплати и пенсии, винаги могат да работят в мините, армията, полицията, пожарната, В и К. Да, ама не. Те чакат някой да ги назначи с квоти по разни администрации.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си направят изцяло женски фирми и да си взимат каквито искат заплати. Ще им гледаме падението както с женските спортове.