Детската смъртност у нас е два пъти по-висока от средната в Европа

Високи равнища на преждевременната смъртност и при мъжете
74
Детската смъртност у нас е два пъти по-висока от средната в Европа
Снимка: Pixabay

България е първа в ЕС посмъртност, а раждаемостта в страната намалява значително. Според доц. Стоянка Черкезова от Института за населението и човека към БАН, България поддържа висока смъртност от доста години.

"Структурата на населението се е променила, по-остаряло е и е нормално общата смъртност да е по-висока. Имаме свръхсмъртност в различните възрастови групи - при децата (под 1 година), над 35 г. при мъжете и между 45 и 50 г. при жените. Имаме около два пъти по-висока детска смъртност в сравнение с Европа", заяви тя пред NovaNews.

По думите ѝ има 3 пъти намаление на детската смъртност от началото на Прехода. 'Имаме високи равнища на преждевременната смъртност при мъжете. Между 35 и 65 г. при мъжете също е двойна в сравнение с европейската. В периода 2019-2021 г. водещата причина за смъртност е сърдечно-съдови заболявания - на кръвоносната система и сърцето. Причините за смърт се разделят от детерминантите за смърт - вторите стоят по-напред. Става дума за това как живеем, какви навици имаме, доколко имаме достъп до здравеопазване и дали той е широк за всички членове на обществото. Доколко социалноикономическите показатели предполагат да живеем в равенство. Тези неща имат значение за очакваната продължителност на живота", обясни доц. Черкезова.

Според нея възрастта на първото раждане на майката определя отстоянието по поколения, а тя сега се е увеличила на 28-30 години. "Няма доказателства, че нацията ни ще изчезне. До 22 промила стигна смъртността по време на ковид, докато преди това поддържахме до 15. Така имаме забавяне на остаряването на населението. Няма категорична предвидимост на тези процеси", подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: бансмъртностдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Велес преди 1 година
Хм...Още колко плодове на "демокрацията" ще берем.... Ама то... Кой не скача е червен... Жална ни майка....
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Детска смъртност е починалите деца до 1 година след раждането си. Какви ГМО ви гонят!
50
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ех, азиатска сме държава...
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами така е, тука е единствената държава където на хората може да им е добре ама предпочитат просто съседа им да е по-зле и всичко е ок... не че нещо ама от лично наблюдение. всички които познавам не им харесва да ходят по улици затънали в *** и да карат по пътища с дупки и да ги крадат мутри.. ама резултата е че все нещо не достига да се оправят нещата.
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според ваксърите това е защото децата не са ваксинирани против Ковид. Нека им се посмеем заедно хахахаха хахахаах хахахаха ... и да не забравяме да им напомним да си бият бустера редовно. Моля ви - бустерче!!!
47
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А по времето на социализма?
46
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре сме!? По въпроса не се реформира от години!
45
1
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Дайте структурно от кои елементи има най-голяма детска смъртност. Ако от 11 годишни майки тамън пробвали какво е да си имаш движеща се играчка в теб то ясно. Те не са и планирали да бъдат майки - просто им е харесала играта с щъркела. Ако изпускаме основно зрели майки в болници, то тогава наистина има проблем. За смрътността при възрастните проблемът е с адекватно здравеопазване основно извън големите градове и масовото пушене,вредна храна,никакъв спорт,алкохол,нароктици,катастрофи - манталитет.
44
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тези грозни данни,я вижте какво им е здравеопазването в Англия,че лекари четат за симптоми в интернет ,във Франция преслушват децата през дрехите.Стига ни промивайте мозъците
43
2
 
2
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 1 година
НЗОК не прощава и на децата - всички клинични пътеки водят към ада!
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то дали ще си жив или умрял в тази държава май разлика няма ...
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами вижте кой ражда в България и на каква възраст е! Малолетни майки, деца от кръвосмешение, ниска здравна култура... .
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е явно всичко върви точно по план. тих, бавен ГЕНОЦИД с невидим врах от 5то поколение
39
0
 
2
 
! Отговори
Стар дедо преди 1 година
Всичко в България отива в посока безизходица...Чудя се още колко ли време ще продължи безвремието в което живеем и този жесток експеримент с оглозганата ни държавица.Светлина в тунела няма,нищо не се развива,нищо смислено не се строй,изпаднахме в потрес,че Турция щяла да ни спре доматите,ба си мизерните дни на които сме свидетели...ха на бас,че ще става още по зле занапред
38
3
 
10
 
! Отговори
Д-р Давовски преди 1 година
Онзи ден сестрата ми вика- "Докторе, изпуснахме пациента от 3 стая", учуден и казвам-"Ама как, той беше само с хрема, как така е умрял, дори не го бяхме писали С Ковид", а тя раздразнена отговори-" Не бе докторе, оздравя!". Ужас, това не ни се бе случвало, огромна загуба!
37
6
 
5
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
Защо занимавате хората с такива незначителни подробност, Бахмут е пред падане, въглеродния отпечатък расте, населението застарява, изкуствения интелект се ражда, нова пандемия с чудотворни ваксини идва, НАТО се разширява, инфлацията по някакви Вселенски закони се разраства, а вие за някакви си дечица пишете! В крайна сметка деца по Света бол, ще си внесем, ако трябва!
36
2
 
8
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Напълно очаквано и нормално. Нашата "ЗДРАВНА СИСТЕМА" изгони всички млади и опитни кадри далеч от родината. Останаха само тези с търговската нагласа. Дали изобщо ще спасят някого, не е ясно, но важното е, че жив или не пак си си платил.
35
0
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Кендзефа ....ама и на това викаме УРА ! Ще продължава да расте смъртността ....колкото повече вносен *** ядем .....така ще е ! За това сме верен и важен съюзник !
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре поне, че сме в ЕС и НАТО и живеем в клуба на богатите.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Братята американци колко го дават еленджито?