Един студент от България в Япония: Най-известно е киселото мляко

Японците били срамежливи
44

В последните години има засилен интерес към изучаването на източните езици - японски и китайски. Наши студенти ходят на специализации в тези страни и запознават местното население с българската култура и традиции.

Константин Киров е 3-и курс по "Японистика" и получава възможността да продължи обучението си в университет в Япония.

"Като студенти по японистика имаме най-различни въжможности да дойдем в Япония. Програма на МОН им позволява да избера университет в Япония", уточни Константин пред Bulgaria ON AIR.

Студентът получава специална покана в резиденцията на българския посланик в Токио, където представя  българската култура.

"В посолството на България в Токио трябваше да представям избрана от мен тема, аз избрах българското изкуство. Представих петима артисти", каза студентът.

И добави, че е трудна задачата да научиш японец на български народни танци, но се справил и с това предизвикателство. Научил ги на право хоро, ръченица. Японците схванали бързо, но бързо се и изморявали.
Япония отдавна е запозната с нашата култура и традиционни продукти.  

"България е най-известна с киселото си мляко, във всеки магазин има кисело мляко, на което пише "България". Приготвих таратор, който много им хареса", не крие радостта си Константин.

Много японци като Ами идват у нас на културен обмен, за да черпят от извора за нашата страна.

"Когато живях в България, много ми харесваха българската храна, културата, хората. Що се отнася до храната - най-много обичам киселото мляко и баницата. Обичам българите като хора. Всички бяха много мили и винаги, когато имах проблем, ми помагаха. Бих се радвала и на повече събития между двете страни", сподели Ами.

Константин има възможност да преподава английски език на малките деца в детските градини в Осака.

"По-трудно е да се социализираш с японци, защото те са доста срамежливи. Те няма да те заговорят, а ако ти ги заговориш - може да се стреснат", казва от личен опит Константин.

Младежът има амбициите в бъдеще да установи бизнес отношения между България и Япония. Желанието ме у да се занимава с академична дейност.

А Ами мечтае отново да дойде в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: ЯпониястудентBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
1
 
! Отговори
Бивш студент преди 1 година
До 35 Данчо До Бивш студент 34 - Престани с твоите лъжи! През 1977 г. за да отидеш до Смолян, трябваше да имаш открит лист!!!. . . . . . Това, че ти лъжеш не ти дава правото да го пренасяш върху непознати хора! Не знам образователния ти ценз но Смолян и Япония са две различни неща. Да аз съм един от тези и не съм в България, но ми се живее отново там! От такива мнителни страдаме - мое лично заключение! Убеден съм, че отново ще избираш Борисов или ПП заради липсваща способност за мислене!
34
0
 
2
 
! Отговори
Марчето преди 1 година
До До предният 20 - По Живково време нямаме патент за бялото сирене, защото сме много умни! Гърците платиха за патент за тяхното сирене "Фета", което в момента по цял свят е хиляди пъти по-популярно от нашето бяло сирене! Що се касае до киселото мляко - произвежда се по цял свят (Афганистан, Пакистан, Индия, и пр.) не по българска рецепта! В много страни не са свикнали с вкуса му, затова го подслаждат с плодове. Пише се: Лактобацилус булгарикус!!! Със "С" накрая!
33
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Че то това сегашното кисело мляко - кисело мляко ли е . Едно време какво кисело мляко имаше - с нож да го режеш , па вкусно - идеалното мезе за водка. Ама няма вече кой да гледа животни, всички искат АЙ Ти специалисти да стават , никой не ще да е овчар. Какво разбирате вие от хубаво кисело мляко , малиии....да ви съжали човек
32
3
 
3
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
До Бивш студент 34 - Престани с твоите лъжи! През 1977 г. за да отидеш до Смолян, трябваше да имаш открит лист!!!
31
1
 
1
 
! Отговори
Бивш студент преди 1 година
Още от 1977 г. можеше да следваш в Япония! 7 години вкл. една година за език! Подчертавам без връзки! Тикет за самолет отиване/връщане беше 7-8 хил немски марки някъде около годишната заплата на някои семейства! Държавата заплащаше само първия и последния полет! Първата година бяха 4 места за цяла България следващите между 2-3 места! Ако поработиш през лятото в Тексас или Калифорния можеше да летиш по един път в годината до в къщи, но от САЩ, което пораждаше въпроси при комунистите защо не от Я
30
0
 
2
 
! Отговори
Мичето преди 1 година
До Анджин Сан 5 - Е, и ко от тва? Да не забравяме и калкулаторите, които струваха по три месечни заплати всеки! Най-елементарни калкулатори, които тогава на Запад струваха по 10 -15 лева парчето.
29
0
 
9
 
! Отговори
Георги преди 1 година
През 80'те години дойдоха японци да монтират първият скоростен асансьор на КК " Албена".През обедната почивка си оставили инструментите зо да обядват.Като се връщат,изненадааа!Наново поръчват инструменти от Япония ,след което неразделни окичени с инструменти по тях,дори и в ресторанта.Предполагам,че са се върнали от България с " мили" спомени от социалистическият човек!
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А знаете ли за печалния случай с японските инженери в завода за микропроцесори в Правец през осемдесетте? Изпратени да обучават български специалисти, скромните японски работяги с огромните си заплати и нежните грижи на властта изключително бързо затъват във пиянство, разврат, валутни далавери и всякакви подобни пороци на онова време. Налага се да бъдат сменени след броени месеци. Тази история никога не е виждала бял свят, но още се помни в местния фолклор.
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българщината е най тъ пата дума на света
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да знаят къде е българия И за какво ли им е това да знаят
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То за Ганюто целия свят за него говори и за него умира
24
7
 
6
 
! Отговори
Бул гур преди 1 година
Стига сме се залъгвали с това кисело мляко.Произвезда се по целия свят ,растителни бактерии дал господ.Е,най добрата бактерия е от остърган корем на агнета,особено пролетта след хапване на свежа трева.Ние сме само кръстници на бактерията,която е съществувала от векове преди да е кръстим и естествено я има по целия свят.Не спряхме да лъжем себе си.
23
2
 
6
 
! Отговори
доналд преди 1 година
Това момче ще се завърне като просто Косьо в следващото правителство на ПП Киро и приятели. Вече е натрупало даостатъчно опит за министерски пост.
22
0
 
1
 
! Отговори
Да на, който патента преди 1 година
Му скоро ще се открадне от краварите и есгейците.ЗАЩОТО ПРОДАЖНАТА НИ ВЛАСТ ПРЕДПОЧИТА ПАРИТЕ ЗА СЕМЕЙСТВОТО МУ ДА Е ДОБРЕ ПОНЕ 3 ПОКОЛЕНИЯ ЗА НАПРЕД С ЕДИН МАНДАТ,А ЗА НАРОДА КУЧЕТА ГО ЯЛИ!
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В бг няма такова мляко. Сичко е внос или ГМО.
20
2
 
10
 
! Отговори
До предният преди 1 година
Ако смяташ, че се мием "по-рядко" - грешиш. Но...според твоята провокативно-неадекватна "логика", попитай французите които продават мухлясало сирене 170 вида дали си мият краката също?!
19
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До предният .....разбрах уникалността. По рядко се миете в резултат на което се развива някаква кисела бактерия (уникално българска), която пък от своя страна се отразявала на млякото. Вече разбирам "заслугите" Ви по въпроса. Поздравления! А кога нещо в областта на науката...заслуги...в областта на техниката...???
18
5
 
9
 
! Отговори
До предният преди 1 година
Лактобацилус Булгарикум е патентована в България по Живково време. Най - уникалното кисело мляко се е произвеждало само и единствено тук. След падането на Живков, някой е продал патента на Гърците. И в момента световноизвестното фета и гръцко кисело мляко са с лактобацилус Булгарикум. И няма виновни. Както виждаш дори Германците нямат такова вкисване - техните "кисели" млека са с плодове - сладки. Та това е накратко.
17
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какви по точно са заслугите на българите за вкисването на млякото??? :)
16
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уау, чудо невиждано. Един нашенски рехав мустак кибичи на аванта по ниппонско. Джапчетата от по-ново време са същите игноранти като навсякъде, тежки консуматори, които се интересуват само от това да биват забелязвани, тагвани и лайквани. Бизнес отношения щял да развива, ама на базата на академична дейност. Тъга и суета...